462
Ο Ελον Μασκ προσφέρει υπηρεσίες στρατιωτικού και πολιτικού τύπου στην Ουκρανία μέσω του δορυφορικού συστήματος ιδιοκτησίας του, του Starlink | REUTERS/Patrick T. Fallon/File Photo//File Photo

Ο απροσδόκητος σωτήρας της Ουκρανίας Ελον Μασκ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 10:20
Ο Ελον Μασκ προσφέρει υπηρεσίες στρατιωτικού και πολιτικού τύπου στην Ουκρανία μέσω του δορυφορικού συστήματος ιδιοκτησίας του, του Starlink
|REUTERS/Patrick T. Fallon/File Photo//File Photo

Ο απροσδόκητος σωτήρας της Ουκρανίας Ελον Μασκ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 10:20

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, από πλευράς Ουκρανών τουλάχιστον, διεξάγεται με χρήση της πιο εξελιγμένης τεχνολογίας – η Corriere della Sera δεν αναφέρθηκε στα οπλικά συστήματα με τα οποία οι Δυτικοί εφοδιάζουν τον στρατό του Ζελένσκι, αλλά στην «επέμβαση των ιδιωτών, την οποία δεν είχαν υπολογίσει οι Ρώσοι όταν ξεκίνησαν την εισβολή τους». Ο συντάκτης Μάσιμο Σιντέρι εμπνεύστηκε από ένα κείμενο του σάιτ Politico και ανέπεμψε και αυτός ύμνους στον αμερικανό Κροίσο Ελον Μασκ. Διότι σε αυτόν χρωστούν οι Ουκρανοί, λέει, τις επιτυχίες τους στα πολεμικά μέτωπα.

Εντάξει, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τούς εκπαίδευσαν, το Πεντάγωνο και οι συμμαχικές δυνάμεις σε όλον τον κόσμο τούς εξόπλισαν με πολεμικό υλικό, όμως ο Μασκ τούς έδωσε πρόσβαση στο δορυφορικό δίκτυό του Starlink μέσω του οποίου εντοπίζουν τις ρωσικές θέσεις στο πεδίο και τις χτυπούν με drones. Και όχι μόνο: με αυτό το σύστημα του Μασκ ο Ζελένσκι εμφανίζεται όπου επιθυμεί όποτε επιθυμεί και προπαγανδίζει «ζωντανά» τις θέσεις του urbi et orbi, αν και διαφυλάττει μυστικές τις γεωγραφικές συντεταγμένες του γραφείου του.

Οι Ρώσοι ήλπιζαν να επιφέρουν συσκότιση στις ουκρανικές επικοινωνίες μέσω των δικών τους χάκερ, ωστόσο συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Η Ουκρανία παρέμενε πάντα συνδεδεμένη επειδή, όπως έγραψε ο Ιταλός, «έχει νεανική και τεχνοκρατική ηγεσία». Να, όπως είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού Μιχαΐλο Φεντόροφ και ο αναπληρωτής υπουργός του, ο διατελέσας startupper στη Σίλικον Βάλεϊ, Αλεξ Μπορνιάκοφ.

Εξαιτίας της διόγκωσης των ηλεκτρονικών media, αυτός είναι ο πλέον προβεβλημένος πόλεμος στην Ιστορία και σε πραγματικό χρόνο διεξαγωγής. Φυσικά, έχουν βάλει το χεράκι τους σε αυτό το ρεκόρ και οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. «Στην πραγματικότητα, οι μόνοι πραγματικά απομονωμένοι είναι οι Ρώσοι» έγραψε ο Σιντέρι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι ουκρανοί φαντάροι κάθε φορά που χτυπούν έναν ρωσικό στόχο «ευχαριστούν τον Μασκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου».

Κάτοικοι του Ιβάνκιβ, όπου τα δίκτυα επικοινωνίας και ηλεκτρισμού δεν λειτουργούν, επικοινωνούν με συγγενείς τους με τη βοήθεια του δορυφορικού συστήματος Starlink | Ministry of Foreign Affairs – Ukraine

Οταν οι Ουκρανοί σχεδιάζουν επίθεση, χρησιμοποιούν τους δορυφορικούς δέκτες Starlink. Το ίδιο κάνουν και για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους, αφού το τοπικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας έχει διακοπεί από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων. Το Starlink του Μασκ, που βασίζεται σε ένα σύμπλεγμα υπεριπτάμενων δορυφόρων, έγινε «απροσδόκητη σανίδα σωτηρίας» για την Ουκρανία και σε όλα τα επίπεδα.

Τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βασίστηκαν στο Starlink για να βομβαρδίσουν ρωσικές θέσεις, οι άνθρωποι σε πολιορκημένες πόλεις κοντά στα ρωσικά σύνορα επικοινωνούν με τους δικούς τους μέσω των δορυφόρων και ο Ζελένσκι, όπως είπαμε, με τους Δυτικούς ηγέτες μέσω κλήσεων zoom. Οντως «το Starlink έχει εμποδίσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποκόψει την Ουκρανία από τον έξω κόσμο και δίνει προοπτική νίκης στο Κίεβο σε μία σύγκρουση που φαντάζει ατελείωτη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...