254
Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά στους συνέδρους | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Απόλυτος κυρίαρχος και στο κόμμα ο Ταγίπ Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2017, 19:44
Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά στους συνέδρους
|Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Απόλυτος κυρίαρχος και στο κόμμα ο Ταγίπ Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2017, 19:44

Με ένα εμφατικό και πολιτικά βαρυσήμαντο 97% ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη την Κυριακή στην ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μετά από τρία χρόνια κατά τα οποία είχε παραιτηθεί λόγω ασυμβίβαστου με την προεδρία της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Χαγιάτι Γιαζιτσί ήταν αυτός που έκανε την πανηγυρική ανακοίνωση. Ο μοναδικός υποψήφιος Ερντογάν συγκέντρωσε 1.414 από τους 1.470 ψήφους των παρισταμένων στο έκτακτο συνέδριο στην Αγκυρα.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση, την οποία ψήφισαν οι τούρκοι πολίτες στις 16 Απριλίου, περιλάμβανε όρο με τον οποίο αίρεται ο περιορισμός της μη ταύτισης με κόμμα για τον πρόεδρο της χώρας, οπότε ο δρόμος για την επιστροφή του στην ηγεσία του AKP ήταν και συνταγματικά κατοχυρωμένος.

«Είμαι ευγνώμων που με θεωρείτε άξιο να γίνω για άλλη μια φορά ηγέτης του AKP» είπε στους συνέδρους.

Παράλληλα, τους υπενθύμισε ότι το 2019 με τις τριπλές εκλογές του «είναι μπροστά μας», καθώς τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς θα γίνουν τοπικές εκλογές και τον Νοέμβριο από κοινού προεδρικές και βουλευτικές. Η Βουλή και η κυβέρνηση που θα προκύψουν θα λειτουργήσουν με τις νέες συνταγματικές διατάξεις, οι οποίες καταργούν τον πρωθυπουργό και μετατρέπουν το σύστημα σε προεδρικό.

«Δεν θα σταματήσουμε, θα εργαστούμε σκληρά και θα κρατήσουμε την ταπεινότητά μας», είπε στους συνέδρους και στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να τον δει.

Το AKP, το κόμμα που ίδρυσε ο Ερντογάν το 2001, κυριαρχεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας. Η συνταγματική αλλαγή δυνητικά θα επιτρέψει στον Ερντογάν να κυβερνά ως το 2029, πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα από την πρώτη εκλογή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...