569
Ο Σαλβίνι κατηγορείται ότι πήρε από τον Πούτιν εκατομμύρια ευρώ για την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών | Τwitter

Αποκάλυψη: χρήμα του Πούτιν στον Σαλβίνι με στόχο την άλωση της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2019, 17:00
Ο Σαλβίνι κατηγορείται ότι πήρε από τον Πούτιν εκατομμύρια ευρώ για την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών
|Τwitter

Αποκάλυψη: χρήμα του Πούτιν στον Σαλβίνι με στόχο την άλωση της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2019, 17:00

Tο ιταλικό περιοδικό L’Espresso (του εκδοτικού ομίλου στον οποίο ανήκει και η εφημερίδα La Repubblica: Gruppo Editoriale L’Espresso S.p.A.) κυκλοφορεί την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου με μία «αποκλειστικότητα», όπως σημειώνει, η οποία αφορά μυστική διαπραγμάτευση της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι με τους Ρώσους με σκοπό τη χρηματοδότηση του ιταλικού κόμματος από ρωσικά κεφάλαια.

Το περιοδικό εγγυάται στους αναγνώστες του ότι θα μπορέσει να αποδείξει ότι πίσω από μία εμπορική συμφωνία στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει εταιρεία «πολύ κοντά στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν» κρύβεται η ροή ρωσικού χρήματος προς τα ταμεία της Λέγκας.

Το εξώφυλλο του ιταλικού περιοδικού L’Espresso της 24ης Φεβρουαρίου, όπως το προδημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοσή του

Κατά το περιοδικό, η εμπορική συμφωνία αποτελεί προπέτασμα για την υλοποίηση μίας ειλημμένης απόφασης –της χρηματοδότησης– η οποία εντάσσεται στο σχέδιο του Κρεμλίνου για άλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τους ευρωσκεπτικιστές (ακροδεξιούς, εθνικιστές, λαϊκιστές, κ.λπ.).

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι στο κόμμα του Σαλβίνι και ενόψει των ευρωεκλογών πηγαίνει ποσό με «έξι μηδενικά» κατόπιν διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν με άκρα μυστικότητα. Μπροστά από τα μηδενικά υπάρχει ο αριθμός τρία.

Για να συμβεί αυτό, έπρεπε πρώτα να κλείσει η εμπορική συμφωνία που αφορά πώληση «τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων τόνων ντίζελ σε μια ιταλική εταιρεία από μια ρωσική εταιρεία». Το πετρέλαιο είναι του τύπου «Gasoil EN 590, κατά τα πρότυπα Udsl».

Το περιοδικό παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει αν η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο διατυμπανίζει τους στόχους της: «Μπορούμε να πούμε για την κρυφή στήριξη του κόμματος του Σαλβίνι».

Η ιστορία του L’Espresso δεν συνιστά τίποτε περισσότερο από προδημοσίευση ενός κεφαλαίου του βιβλίου «Η Μαύρη Βίβλος της Λέγκας» που θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Laterza στις 28 Φεβρουαρίου – μία δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με τα λεφτά και τα στελέχη της Λέγκας.

«Η Μαύρη Βίβλος της Λέγκας»

To βιβλίο των Τζοβάνι Τιτζιάν και Στέφανο Βέρτζινε πραγματεύεται τη χρηματοδότηση της Λέγκας στην εποχή Σαλβίνι, καταγγέλλει ότι στους κόλπους της υπάρχουν «σκοτεινά πρόσωπα» (αναφέρει «παλαιούς νεοφασίστες, καταδίκους, υπόπτους για σχέσεις με τους μαφιόζους», κ.λπ.) και ασχολείται «με τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τις στενές συμμαχίες του ηγέτη της Λέγκας με τον Πούτιν και με τον Τραμπ».

Ο εκδοτικός οίκος διαφημίζει τη «Μαύρη Βίβλο της Λέγκας» σαν «μια θαρραλέα κατάθεση, βασισμένη σε σημαντικά και αδημοσίευτα έγγραφα».

Ο ρόλος του κυρίου Σαβοΐνι

O άνθρωπος-κλειδί στην υπόθεση είναι κάποιος Τζανλούκα Σαβοΐνι, «σύμβουλος του Σαλβίνι». Αν και δεν έχει επίσημο ρόλο στο κόμμα ή στην ιταλική συγκυβέρνηση Λέγκας – Πεντάστερων, ο Σαβοΐνι «ήταν πάντα παρών κατά τη διάρκεια των επίσημων επισκέψεων του Σαλβίνι στη Μόσχα».

Σαλβίνι και Σαβοΐνι στην Κόκκινη Πλατεία

Αυτός «έχει επικυρώσει τη συμμαχία μεταξύ της Λέγκας και του κόμματος του Πούτιν», αυτός «ταξίδεψε δεκάδες φορές στη Μόσχα», αυτός «οδήγησε εξαρχής την υπόθεση της χρηματοδότησης».

Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο, γράφει το περιοδικό. Αλλά η σημαντικότερη ημερομηνία είναι η 18η Οκτωβρίου 2018, ελάχιστες ώρες μετά την επίσκεψη Σαλβίνι στη Μόσχα.

«Τώρα που ολοκληρώσαμε αυτήν την έρευνα» -γράφει το δίδυμο των συγγραφέων και αναδημοσιεύει το L’Espresso- «δεν ξέρουμε πώς τελείωσε η συμφωνία, αν η συμφωνία υπεγράφη και με ποιους όρους. Πρέπει όμως να σταθούμε σε αυτό: ένα εθνικιστικό κόμμα, η Λέγκα του Σαλβίνι, χρηματοδοτήθηκε για την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών από μια επιχείρηση του ρωσικού κράτους. Εν ολίγοις, η κυρίαρχη δύναμη της ιταλικής συγκυβέρνησης υποστηρίζεται από τον Πούτιν, τον υπ’ αριθμ. 1 εχθρό της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η συνέχεια της ιστορίας στα ιταλικά βιβλιοπωλεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...