1298
Το οικιστικό project θυμίζει πόλη μεσογειακού στυλ | California Forever

Στα σκαριά μια ουτοπική πόλη στην Καλιφόρνια

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 11:15
Το οικιστικό project θυμίζει πόλη μεσογειακού στυλ
|California Forever

Στα σκαριά μια ουτοπική πόλη στην Καλιφόρνια

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 11:15

Eδώ και αρκετά χρόνια, η ελίτ της Silicon Valley αγόραζε αθόρυβα καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην κομητεία Σολάνο, σε μια γωνιά της περιοχής του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στη βόρεια Καλιφόρνια, όπου η γη ήταν φθηνή· τώρα δημοσιοποίησαν το όραμά τους για την ουτοπική πόλη που ελπίζουν να χτίσουν από το μηδέν σε μια επιφάνεια περίπου 223.000 στρεμμάτων, γράφει στον Guardian ο Ντάνι Ανγκουιάνο.

Πρόσφατα, ο «μυστηριώδης» όμιλος πίσω από την προσπάθεια, όπως χαρακτήρισε τους Flannery Associates δημοσίευμα των New York Times, δημιούργησε μια ιστοσελίδα για την πρωτοβουλία, με την ονομασία californiaforever.com, στην οποία παρουσιάζονται φωτορεαλιστικές απεικονίσεις μιας ηλιόλουστης πόλης με σπίτια μεσογειακού στιλ, ανοικτούς χώρους, εξοχές και γειτονιές για περίπατο και ποδήλατο.

Ο επενδυτικός όμιλος Flannery Associates προωθεί το σχέδιο ανοικοδόμησης της νέας πόλης στο Σολάνο της Καλιφόρνιας (California Forever)

Το ξαφνικό λανσάρισμα της καμπάνιας έρχεται καθώς ο όμιλος, ο οποίος υποστηρίζεται από μια ομάδα δισεκατομμυριούχων επενδυτών της Silicon Valley, αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική για τη σκιώδη ατζέντα του.

Πριν από την περασμένη εβδομάδα κανείς δεν ήξερε ποιος ακριβώς βρισκόταν πίσω από την αγορά γεωργικών εκτάσεων και χέρσας γης στη νοτιοανατολική κομητεία Σολάνο, περίπου 100 χλμ. από το Σαν Φρανσίσκο. Η γη που αγόρασε η εταιρεία εκτείνεται κυρίως μεταξύ του Φέρφιλντ, όπου ζουν 120.000 άτομα, της ζυθοποιίας Anheuser-Busch Co, του εργοστασίου Jelly Belly και της μικρής πόλης Ρίο Βίστα.

Συνολικά, επενδύοντας σχεδόν ένα δισ. δολάρια, ο όμιλος έγινε ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στην κομητεία, αγοράζοντας ακόμη και ακίνητα γύρω από την πιο πολυσύχναστη αεροπορική βάση της χώρας, γεγονός που φέρεται να τράβηξε επίσης την προσοχή του αμερικανικού στρατού και του FBI, αναφέρει ο Guardian.

Η πόλη προβλέπεται να έχει πολλούς ανοικτούς χώρους (California Forever)

Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα οι New York Times αποκάλυψαν ότι η Flannery Associates υποστηρίζεται από μια ομάδα διακεκριμένων επενδυτών της Silicon Valley, με στόχο να χτίσουν μια νέα πόλη που θα λειτουργεί με καθαρή ενέργεια και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, προσφέροντας στους κατοίκους αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες και αστική διαβίωση.

Στο έργο πρωτοστάτησε ο Τζαν Σράμεκ, ένας 36χρονος πρώην πωλητής της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, ενώ –σύμφωνα με πληροφορίες των NY Times– στον όμιλο συμμετέχουν ο συνιδρυτής του LinkedIn, Ριντ Χόφμαν, ο επιχειρηματίας επενδύσεων Μάικλ Μόριτς, η Λορίν Πάουελ Τζομπς, χήρα του αείμνηστου Στιβ Τζομπς, η οποία έχει ιδρύσει τη φιλανθρωπική ομάδα Emerson Collective, ο επενδυτής και προγραμματιστής λογισμικού Μαρκ Αντρισεν, οι αδελφοί Πάτρικ και ο Τζον Κόλισον, συνιδρυτές του επεξεργαστή πληρωμών Stripe, και οι επιχειρηματίες Ντάνιελ Γκρος και Νατ Φρίντμαν.

Οι επενδυτές αγόρασαν γη ακόμα και δίπλα στην πιο πολυσύχναστη αεροπορική βάση της χώρας (California Forever)

Η είδηση πυροδότησε ακόμη περισσότερες οργισμένες αντιδράσεις. Σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ, ο όμιλος Flannery Associates μόλις πρόσφατα άρχισε να αλληλεπιδρά με τοπικούς αξιωματούχους και κατοίκους. Επιπλέον, όπως αναφέρει το Reuters, ο Flannery μήνυσε μια ομάδα ιδιοκτητών στην περιοχή μεταξύ του Σαν Φρανσίσκο και του Σακραμέντο, με την κατηγορία ότι συνωμότησαν παράνομα διογκώνοντας την τιμή της γης τους κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, και χρέωσαν υπερβολικά την εταιρεία, κατά παράβαση του αντιμονοπωλιακού νόμου των ΗΠΑ· με την αγωγή του ο όμιλος των επενδυτών ζητά από τους κατηγορούμενους αποζημίωση άνω των 510 εκατ. δολαρίων.

«Οι άνθρωποι στην περιφέρειά μου είναι κατανοητό ότι ανησυχούν, καθώς ένας σκιώδης επενδυτικός όμιλος αγοράζει μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, υποτίθεται για να κτίσει μια νέα πόλη» ανέφερε σε δήλωσή του ο γερουσιαστής της Πολιτείας, Μπιλ Ντοντ, προσθέτοντας: «Αλλά δεν ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει, γιατί οι επενδυτές δεν έχουν πει τίποτα στους ντόπιους».

Μαγαζιά, σπίτια και σχολεία θα είναι προσβάσιμα με τα πόδια στις γειτονιές της νέας πόλης (California Forever)

Η California Forever είναι η μητρική εταιρεία του Flannery Associates· ιδρύθηκε το 2017 από τον Σράμεκ, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, μετακόμισε στην Καλιφόρνια πριν από μια δεκαετία, «ερωτεύτηκε» το Σολάνο και πρόσφατα, μαζί με τη σύζυγό του, αγόρασαν το πρώτο τους σπίτι στην κομητεία και είναι ενθουσιασμένοι από τη ζωή τους εκεί.

Στην ιστοσελίδα της, η California Forever υποστηρίζει ότι για να κτίσει μια «πλήρη, βιώσιμη κοινότητα» χρειαζόταν ένα μεγάλο κομμάτι γης και δεν μπορούσε να αποκαλύψει τα σχέδιά της μέχρι να ολοκληρωθεί η απόκτηση των ακινήτων, ώστε να αποφύγει την «αλόγιστη βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπία γης».

Καλιφορνέζικη ουτοπία εμπνευσμένη από την Τοσκάνη (California Forever)

«Μέχρι σήμερα η εταιρεία μας παρέμενε σιωπηλή σχετικά με τις δραστηριότητές μας. Αυτό, όπως είναι κατανοητό, έχει προκαλέσει ενδιαφέρον, ανησυχία και εικασίες. Τώρα, που δεν περιοριζόμαστε πλέον από την εμπιστευτικότητα, ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για το μέλλον της κομητείας Σολάνο» αναφέρει ο όμιλος και υπόσχεται διαρκείς συνομιλίες με κατοίκους και αξιωματούχους για «μια ευκαιρία για μια νέα κοινότητα, με καλοπληρωμένες τοπικές θέσεις εργασίας, ηλιακά πάρκα και ανοικτούς χώρους».

Το όνειρό τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, είναι να ιδρύσουν μια νέα πόλη με σπίτια διαφόρων μεγεθών και κόστους, με γειτονιές στις οποίες θα μπορούν οι άνθρωποι να περπατούν, με καταστήματα, σχολεία και ανοικτούς χώρους σε όλη την κοινότητα. Τα σκίτσα, δε, δείχνουν σπίτια κοντά σε πάρκα, φυσικούς χώρους για καγιάκ, ψαράδες, ποδηλάτες και συνεργεία που εργάζονται σε ηλιακούς συλλέκτες.

Εικονικοί εργάτες τοποθετούν ηλιακά πάνελ (California Forever)

Ο οικισμός θα πρέπει να σχεδιαστεί μαζί με τους κατοίκους, αναφέρει ακόμη η ιστοσελίδα, και με την έγκριση της κοινότητας, όπως απαιτεί η κομητεία. Σύμφωνα με το SF Gate, η εταιρεία έχει ήδη στείλει ένα ερωτηματολόγιο στους κατοίκους της περιοχής θέλοντας να μετρήσει κατά πόσο υποστηρίζουν την πρωτοβουλία δημιουργίας «δεκάδων χιλιάδων νέων σπιτιών, ενός μεγάλου ηλιακού πάρκου, περιβολιών με περισσότερα από ένα εκατομμύριο νέα δέντρα, νέων πάρκων και ανοικτού χώρου χιλιάδων στρεμμάτων».

Σε δήλωσή της η California Forever ανέφερε ότι ο όμιλος συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα με τη νομοθετική αντιπροσωπεία της κομητείας στο Κογκρέσο και στην πολιτειακή Βουλή, ενώ σύντομα θα συναντηθεί επίσης με αξιωματούχους της κομητείας και δημάρχους.

«Είμαστε ευγνώμονες στους εκλεγμένους αξιωματούχους, που μας δίνουν την ευκαιρία να συζητήσουμε το όραμά μας να προσφέρουμε καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, οικονομικά προσιτή στέγαση, κοινότητες που μπορούν να περπατούνται, καθαρή ενέργεια, βιώσιμες υποδομές, ανοικτούς χώρους και ένα υγιεινό περιβάλλον» δήλωσε ο Μπράιαν Μπρόκοου εκ μέρους της California Forever. «Η ομάδα μας συνεργάζεται στενά με την κοινότητα και θα συνεχίσει να συναντά τοπικούς ηγέτες για τη δημιουργία ενός κοινού οράματος για το μέλλον της κομητείας Σολάνο».

Ο όμιλος υπόσχεται επίσης καλές συγκοινωνίες (© California Forever)

Ωστόσο, αρκετοί τοπικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία και τον σκεπτικισμό τους για το έργο, συμπεριλαμβανομένου του Τζον Γκαραμέντι, μέλους του Κονγκρέσου, ο οποίος είπε ότι ο όμιλος έχει «εμπλακεί σε απεχθείς, μυστικοπαθείς, τρομερές πρακτικές».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Beast, η δήμαρχος του Φέρφιλντ, Κάθριν Μόι, σκόπευε να συναντηθεί με τον Γκαραμέντι και μέλη του εποπτικού συμβουλίου της κομητείας για να εκπονήσουν «ένα σχέδιο άμυνας». Η Μόι έμαθε για πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια ότι μια οντότητα αποκτούσε γη στην κομητεία και άρχισε να ερευνά για τη Flannery. Ανακάλυψε την εμπλοκή του Σράμεκ και προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά εκείνος δεν απάντησε ποτέ στις κλήσεις της, είπε η δήμαρχος του Φέρφιλντ.

Αντέκρουσε την εταιρεία και τις κατηγορίες της εναντίον των αγροτών και είπε ότι οι εταιρείες δεν κατανοούν τους δεσμούς που έχουν οι άνθρωποι με τη γη τους. Είπε, ακόμη, ότι έχει λάβει εκατοντάδες μηνύματα, σχεδόν όλα αντίθετα στα σχέδια της ομάδας.

«Το μόνο πράγμα που θα πω ότι έκανε η Flannery είναι ότι μας έφερε κοντά» είπε η Μόι στη Daily Beast. «Και με αυτό εννοώ ότι πολίτες, περιβαλλοντολόγοι, άλλοι κατασκευαστές, πολιτικοί, όλοι μαζί θα κτίσουμε ένα τείχος για να σταματήσουμε τη Flannery».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...