1380
Το φιλί του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Νάιτζελ Φάρατζ, έναν από τους βασικούς υπονομευτές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος | REUTERS/Eric Vidal

Ο Γιούνκερ φιλούσε υπέροχα (τον Φάρατζ)

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2016, 13:31
Το φιλί του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Νάιτζελ Φάρατζ, έναν από τους βασικούς υπονομευτές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος
|REUTERS/Eric Vidal

Ο Γιούνκερ φιλούσε υπέροχα (τον Φάρατζ)

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2016, 13:31

Ηταν μια ιστορική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, μια συνεδρίαση την οποία περίμενε όλος ο κόσμος και η οποία σε κάθε περίπτωση αναμενόταν να είναι επεισοδιακή – δεν είναι εύκολο να κρατήσεις την ψυχραιμία σου όταν ένα μέλος της οικογένειάς σου κλείνει κατάμουτρα την πόρτα. Ούτε όταν την κλειδώνεις εσύ μετά. Ετσι έγινε με τη Βρετανία που ψήφισε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και με τις Βρυξέλλες που είπαν «κάντε το μια ώρα αρχύτερα» – ενδεικτικό το ψήφισμα της Ευρωβουλής που απαίτησε από το Λονδίνο να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του και να μην αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το 2017.

Ωστόσο, πολύ προτού τη δράση αναλάβουν οι ομάδες των social media, στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου είχε εξελιχθεί μια επεισοδιακή συζήτηση με πρωταγωνιστές: Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μαρίν Λε Πεν και, φυσικά, Νάιτζελ Φάρατζ…

Η συνεδρίαση άρχισε το πρωί της Τρίτης (28 Ιουνίου) με μοναδικό θέμα το Brexit και το τι σηματοδοτεί η απόφαση που έλαβαν οι βρετανοί πολίτες στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για έξοδο από την ΕΕ.

Και ό,τι άρχισε με αγκαλιές και φιλιά, τελείωσε μέσα σε κλίμα πολεμικό, κάτι που πιστοποίησε, για ακόμη μία φορά, το ότι η κατάσταση εντός των θεσμών της ΕΕ μόνο καλή δεν είναι – ή ότι η Βρετανία καλό είναι να (μας) αδειάσει τη γωνιά.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φρόντισε να επιδείξει για ακόμη μία φορά τον ευγενικό μεν, στα όρια παρεξηγήσεως δε χαρακτήρα του: αγκάλιασε και φίλησε τον υπέρμαχο του Brexit βρετανό ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ. Αυτή η κίνηση του Γιούνκερ προκάλεσε αρκετά σχόλια στα social media με αρκετούς χρήστες του twitter αλλά και δημοσιογράφους να σχολιάζουν πως πρόκειται για υποκρισία και στρατηγικό λάθος σε επίπεδο συμβολισμού από πλευράς του προέδρου της Κομισιόν.

2016-06-28T084453Z_1615274415_S1AETMLZLLAA_RTRMADP_3_BRITAIN-EU
Ο ανοίκειος εναγκαλισμός. Ο θεσμικός υπηρέτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον διασημότερο υπονομευτή της (Eric Vidal/REUTERS)

Κι αυτό γιατί δεν μπορείς να φιλάς και να αγκαλιάζεις κάποιον ο οποίος πολέμησε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με ψεύδη και με ρητορική μίσους.

Τα όσα ακολούθησαν στη συνέχεια επιβεβαίωσαν όλα τα παραπάνω. Ο Φάρατζ άρχισε την ομιλία του ιδιαίτερα επιθετικά, τονίζοντας πως η Ευρώπη βλέπει το πρότζεκτ της, την ΕΕ, να είναι σε πτώση και να το πολεμούν οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί λαοί.

«Συμφωνούμε με τα όσα είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του λαού μας και να φύγουμε το συντομότερο δυνατό από την ΕΕ», είπε και τότε ξέσπασαν ιδιαίτερα έντονες αποδοκιμασίες από όλες σχεδόν τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου. Αλλά αυτές έφτασαν στο απώγειό τους όταν ο Φάρατζ ζήτησε να διατηρήσει η Βρετανία την πρόσβασή της στην ελεύθερη αγορά!

Και το καλύτερο το άφησε για το τέλος: ο Νάιτζελ Φάρατζ προέβλεψε κι άλλες αποχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχετε» είπε ο αμφιλεγόμενος βρετανός ευρωβουλευτής του ξενοφοβικού Ukip, «είναι ότι επιβάλλατε σε αυτούς (στους λαούς) με ύπουλο τρόπο και με αυταπάτες μια πολιτική ένωση. Αυτό που συνέβη την περασμένη Πέμπτη είναι ένα αποτέλεσμα-σεισμός», τόνισε και συνέχισε: «Προσφέρουμε τώρα ένα φάρο ελπίδας στους δημοκράτες σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο… Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι το τελευταίο κράτος-μέλος που θα αποχωρήσει από την ΕΕ» υπογράμμισε και με προκλητικό τρόπο είπε στους συνάδελφούς του ευρωβουλευτές: «Ξέρω ότι πολλοί από εσάς δεν έχετε ποτέ δουλέψει στη ζωή σας».

«Δεν είναι αστείο; Όταν είχα έρθει εδώ πριν από 17 χρόνια και είχα πει ότι ήθελα να ηγηθώ μιας εκστρατείας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μου γελάσατε ειρωνικά. Λοιπόν, δεν γελάτε τώρα!», είπε ο ιδιαίτερα προκλητικός Βρετανός.

Ωστόσο, είχε προηγηθεί η ομιλία του Γιούνκερ, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τα περισσότερα μέλη της αίθουσας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τους Βρετανούς να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους το συντομότερο δυνατό. «Σας βλέπω γελάτε και να χειροκροτάτε κύριε Φάρατζ. Αλλά δεν καταλαβαίνετε πως αυτή είναι η τελευταία φορά που βρίσκεστε σε αυτή την αίθουσα και θα το κάνετε εδώ μέσα αυτό. Ψηφίσατε την έξοδό σας, οπότε γιατί είστε εδώ;», είπε απευθυνόμενος στον βρετανό ευρωβουλευτή.

Υπογραμμίζοντας το σεβασμό των Βρυξελλών στην έκβαση της κάλπης και τη λύπη για την απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την ΕΕ, o Γιούνκερ τόνισε πως είναι «θλιμμένος μετά το αποτέλεσμα».

«Θα ήθελα το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μαζί μας, αλλά δεν μπορούμε να παρατείνουμε την αβεβαιότητα», προσέθεσε και απέκλεισε να ξεκινήσουν «άτυπες» διαπραγματεύσεις πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

 

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λε Πεν τόνισε πως και η ίδια ενστερνίζεται τις ανησυχίες του βρετανικού λαού και ότι καταλαβαίνει τους λόγους που οδήγησαν τους Βρετανούς στην απόφασή τους. «Η ΕΕ έχει μια δύσκολη σχέση με τα δημοψηφίσματα, στα οποία συμμετέχουν ελεύθερα οι ευρωπαϊκοί λαοί», είπε με νόημα και γελώντας σκωπτικά.

Εντονη ήταν η αντίδραση του Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Tέλος στην εποχή του κατευνασμού. Πρέπει να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό σχέδιο. Να ζητήσετε συγγνώμη από τον βρετανικό λαό. Ντροπή σας. Σταματήστε αυτό τον λαϊκισμό.»

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα είχε σημειωθεί ένα εξαιρετικά συγκινητικό περιστατικό. Ο Τζόναθαν Χιλ, ο Επίτροπος της Βρετανίας στην Κομισιόν, παραιτήθηκε από το πόστο του, με τους ευρωβουλευτές να σηκώνονται όρθιοι και με ένα standing ovation να τον αποθεώνουν.

Την αποθέωση γνώρισε και ο Αλιν Σμιθ, σκωτσέζος ευρωβουλευτής, ο οποίος κάλεσε την ΕΕ να μην αφήσει τη χώρα του να καταρρεύσει, αφού οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας.

Από την πλευρά της, η Νίκολα Στέρτζεον, πρωθυπουργός της Σκωτίας, ετοιμάζεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη για να συζητήσει με τους εκπροσώπους των θεσμών της ΕΕ για την παραμονή της χώρας  της στην ΕΕ. Ωστόσο, δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Γιούνκερ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός της.

Στα της Ολομέλειας, πάλι, και ο Γκι Φέρχοφσταντ κέρδισε πολλά θετικά σχόλια.

Τελικά, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο κάλεσε τη Βρετανία να υποβάλει το συντομότερο δυνατόν την αίτηση για το «διαζύγιο». Κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τη νέα σχέση με την ΕΕ. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 395 ψήφους έναντι 200 και με 71 αποχές. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια πρωτοφανή απόφαση, κάλεσε σε αλλαγή της σειράς της κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου, ώστε να μην αναλάβει η Βρετανία την προεδρία το β’ εξάμηνο του 2017.

Διαβάστε εδώ το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη Βρετανία

Μετά το τέλος της Ολομέλειας, Γιούνκερ και Κάμερον είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, με το κλίμα να είναι εμφανώς παγωμένο και τους δύο άντρες να ανταλλάσσουν τυπικές χειραψίες μπροστά στις κάμερες. Οι δυο τους συζήτησαν για τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και στο εξής και τα οποία θα οδηγήσουν στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

2016-06-28T103644Z_307199991_LR1EC6S0TGYRZ_RTRMADP_3_BRITAIN-EU-SUMMIT
Κάμερον (αριστερά) και Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες / photo: Reuters

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...