595
Εξωτερική άποψη του χρηματιστηρίου του Λονδίνου | REUTERS/Toby Melville/File Photo

Οι Βρετανοί αντιμέτωποι με «φόρους Brexit»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2016, 12:21
Εξωτερική άποψη του χρηματιστηρίου του Λονδίνου
|REUTERS/Toby Melville/File Photo

Οι Βρετανοί αντιμέτωποι με «φόρους Brexit»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2016, 12:21

Το καράβι που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση βυθίστηκε στη θάλασσα της Μάγχης και τα πρώτα απόνερα φτάνουν στο Λονδίνο και στις άλλες περιοχές της Βρετανίας. Και δεν μιλούμε για απλά απόνερα, εδώ πρόκειται για κύματα που παραπέμπουν σε τσουνάμι. Ενα τσουνάμι χρηματοπιστωτικό.

Οι Βρετανοί είδαν τις πρώτες ημέρες μετά την επιλογή τους για Brexit ορισμένους οίκους αξιολόγησης να αντιδρούν και να υποβαθμίζουν την οικονομία της χώρας τους. Πρώτη και καλύτερη η Standard and Poor’s και στη συνέχεια Fitch την Τρίτη. Και όλα αυτά ενώ είχαν προηγηθεί οι προειδοποιητικές βολές από την Moody’s, από την Παρασκευή το απόγευμα κιόλας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε τι συμβαίνει στο βορειοδυτικό άκρο της Ευρώπης, το οποίο αποφάσισε να μην ανήκει στην ΕΕ.

Η S&P υποβάθμισε κατά δύο μονάδες τη βρετανική οικονομία, αφού σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει τις μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες να αναζητήσουν αλλού έδρα, εκτός Λονδίνου. H S&P τόνισε πως το αρνητικό συνολικότερο πλαίσιο αντανακλά τα ρίσκα που σχετίζονται με τις οικονομικές προοπτικές, τις δημοσιονομικές επιδόσεις, αλλά και του ρόλου της στερλίνας ως αποθεματικού νομίσματος. Επίσης, εκτιμά πως το Brexit θα οδηγήσει σε μια επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης.

Η Fitch εκτιμά ότι η αβεβαιότητα θα επιφέρει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, επιδείνωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος, ενώ δεν λείπουν και οι προβλέψεις για αλλαγές στο πολιτικό επίπεδο

Την ίδια ώρα, πολλοί οικονομολόγοι συνεχίζουν να αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την οικονομία της χώρας, με την Goldman Sachs να προβλέπει ήπια ύφεση σε ορίζοντα δωδεκαμήνου. «Παρατηρείται μία κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές», δήλωσε ο Τοντ Μόργκαν, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Bekl Air Advisors στο Λος Αντζελες. «Ωστόσο, υπάρχει άφθονο ρευστό διαθέσιμο, τα επιτόκια είναι χαμηλά, οπότε ο κόσμος θα επιβιώσει». Τέλος, η ενίσχυση του δολαρίου επηρέασε χθες δυσμενώς το πετρέλαιο. Στο Λονδίνο το Brent είχε απώλειες άνω του 2% στα 47,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Νέας Υόρκης στην αμερικανική αγορά υποχώρησε 1,12% στα 46,52 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, ο οποίος θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αστάθειας, παρουσίασε άνοδο.

Η Fitch από την πλευρά της εκτιμά ότι η αβεβαιότητα, ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα επιφέρει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, επιδείνωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος, ενώ δεν λείπουν και οι προβλέψεις για αλλαγές στο πολιτικό επίπεδο.

Και μιας και μιλάμε για πολιτικό επίπεδο, τα χειρότερα είναι μπροστά για τους βρετανούς πολίτες. Οχι για το αβέβαιο μέλλον της ηγεσίας των Συντηρητικών, αλλά γιατί ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, το ξεκαθάρισε: έρχονται αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών.

Ο χειρότερος εφιάλτης, δηλαδή, των Βρετανών, σε πλήρη εξέλιξη.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι η Βρετανία θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δαπάνες για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις που δημιουργούνται μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

«Οπωσδήποτε θα πρέπει να δώσουμε δημοσιονομική ασφάλεια στους πολίτες, θα πρέπει να δείξουμε στη χώρα και στον κόσμο ότι η κυβέρνηση μπορεί να ζήσει σύμφωνα με τις δυνατότητές της», δήλωσε ο Οσμπορν στο ραδιόφωνο του BBC. Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, απάντησε: «Ναι, οπωσδήποτε»…

Την ίδια ώρα, πολιτικοί αξιωματούχοι σε όλον τον κόσμο διατυπώνουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις του Brexit, όπως ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου και ο κινέζος πρωθυπουργός, Λι Τσεκιάνγκ. Ταυτόχρονα, εξέφρασαν την ελπίδα να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την επίσημη έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ευρωπαϊκή, ώστε να αμβλυνθεί το κλίμα αυτό.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο παρομοίασε το μετά το Brexit χάος, με αυτό που ακολούθησε τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης!

Διαβάστε εδώ πώς σχετίζεται η ελληνική οικονομία με τις εφιαλτικές συνέπειες του Brexit

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...