858
Ο Αλεξέι Ναβάλνι στο φέρετρο κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία | YouTube

Μόσχα: Χιλιάδες άνθρωποι στην κηδεία του Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 10:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/3/2024 15:10
Ο Αλεξέι Ναβάλνι στο φέρετρο κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία
|YouTube

Μόσχα: Χιλιάδες άνθρωποι στην κηδεία του Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 10:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/3/2024 15:10

Χιλιάδες υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι συγκεντρώθηκαν από το πρωί της Παρασκευής έξω από την εκκλησία της Μόσχας, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία, για να του αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής παρά τον κίνδυνο να συλληφθούν.

Η νεκροφόρα με το φέρετρο του αρχηγού της ρωσικής αντιπολίτευσης έφτασε γύρω στις 13:50 τοπική ώρα (12:50 ώρα Ελλάδος) μπροστά στην εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στη Μόσχα, όπου χειροκροτήθηκε από το πλήθος.

Οι παρευρισκόμενοι φώναζαν το όνομά του και συνθήματα όπως «δεν θα σε ξεχάσουμε» και «συγχώρεσέ μας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι οποιεσδήποτε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις σε υποστήριξη του ρώσου αντιφρονούντα θα συνιστούν παραβίαση του νόμου, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει «τίποτε να πει» στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ουρά χιλιάδων ανθρώπων, υπό στενή αστυνομική επίβλεψη, είχε σχηματιστεί από το πρωί μπροστά από την εκκλησία στην συνοικία Μαρίινο στο νοτιοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, όπου ζούσε ο Ναβάλνι όταν ήταν ελεύθερος.

«Είναι επώδυνο, άνθρωποι σαν αυτόν δεν πρέπει να πεθαίνουν, άνθρωποι έντιμοι, με αρχές, έτοιμοι να θυσιαστούν», δήλωσε η Ανα Στεπάνοβα, ενθυμούμενη επίσης «το χιούμορ» του. «Ακόμη και όταν υπέφερε, αστειευόταν», είπε.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, η οικογένεια και οι συνεργάτες του αντιμετώπισαν προβλήματα, καθώς δεν μπορούσαν να βρουν νεκροφόρα για να μεταφέρει τη σορό του, ενώ τα γραφεία τελετών στα οποία απευθύνθηκαν, φέρεται να δέχθηκαν απειλές από αγνώστους.

Μετά το πέρας της ακολουθίας, η σορός του Ναβάλνι μεταφέρθηκε στο κοιμητήριο Μπορισόφσκογε, το οποίο βρίσκεται στην άλλη όχθη του ποταμού Μόσχοβα.

Η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις, ανέφερε σε ανάρτησή της ότι άγνωστοι απείλησαν τηλεφωνικά τα γραφεία κηδειών που διαθέτουν νεκροφόρες, με αποτέλεσμα να μη δεχθεί κανένα γραφείο να μεταφέρει τη σορό.

«Στην αρχή δεν μας επέτρεψαν να νοικιάσουμε μια αίθουσα τελετών για τον αποχαιρετισμό του Αλεξέι. Τώρα που πρέπει να γίνει απλώς η νεκρώσιμος ακολουθία στην εκκλησία, τα γραφεία κηδειών μάς λένε ότι ούτε μία νεκροφόρα δεν δέχεται να μεταφέρει εκεί τη σορό του», έγραψε η Γιάρμις στο Χ.

Ο Ναβάλνι πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 47 ετών στις 16 Φεβρουαρίου σε φυλακή στην Αρκτική.

Το φέρετρο με τη σορό του Ναβάλνι μεταφέρεται στην εκκλησία – Reuters

Οι συνεργάτες του, οι οποίοι φρόντισαν ώστε να μεταδοθεί απευθείας, μέσω Διαδικτύου, η τελετή της ταφής, επέκριναν τις αρχές επειδή δεν έδωσαν άδεια να διατεθεί χώρος για να εκτεθεί η σορός του σε προσκύνημα.

Το Κρεμλίνο απάντησε ότι δεν έχει καμία σχέση με τέτοιου είδους σχέδια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικώς, ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να κάνει αποτίμηση του Ναβάλνι ως πολιτική προσωπικότητα και σημείωσε ότι δεν έχει τίποτε να πει στην οικογένειά του.

Η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι καταφθάνει στην κηδεία του γιου της – Reuters

Οι συνεργάτες του Ναβάλνι κάλεσαν όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν στην κηδεία του, να πάνε σε περίοπτα σημεία στις δικές τους πόλεις για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του την Παρασκευή το βράδυ.

Το μαύρο όχημα με τη σορό του Ναβάλνι καταφθάνει στην εκκλησία, όπου πλήθος κόσμου βρίσκεται συγκεντρωμένο – Reuters

Γύρω από την εκκλησία και το νεκροταφείο, αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι δικηγόροι του συμβούλευσαν όσους σκόπευαν να παρευρεθούν, να μην κρατούν πανό, να μην φορούν μπλουζάκια με συνθήματα και να μην υποκύψουν σε οποιεσδήποτε «προκλήσεις».

«Απλά μια υπενθύμιση ότι έχουμε νόμο ο οποίος πρέπει να τηρείται. Οποιεσδήποτε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις θα γίνουν κατά παράβαση του νόμου, και αυτοί που θα μετάσχουν σε αυτές θα λογοδοτήσουν -ξανά βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Θαρραλέοι νέοι και νέες φωνάζουν συνθήματα και κρατούν λουλούδια στους δρόμους της Μόσχας, έξω από την εκκλησία – Reuters
Υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία ο ναός της κηδείας

Οι ιερείς του ναού όπου έγινε η εξόδιος ακουλουθία έχουν ταχθεί με ενθουσιασμό υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία με διάφορες δράσεις και αναρτήσεις στα social media.

Σε ένα βίντεο, ένας ιερέας και ένας άλλος άνδρας εμφανίζονται να στέκονται μπροστά από ένα όχημα Niva SUV κοντά στον ναό. Μια αγνώστου ταυτότητας ανδρική φωνή λέει ότι αγοράστηκε με δωρεές για να βοηθήσει «τους πολεμιστές μας» στην Ουκρανία και τους εύχεται νίκη και ασφαλή επιστροφή.

Ενα άλλο βίντεο που δημοσιεύθηκε από το κατηχητικό του ναού, δείχνει οκτώ νεαρά κορίτσια να φορούν καπέλα στρατιωτικού τύπου και να εμφανίζονται στη σκηνή την περασμένη εβδομάδα για να γιορτάσουν την ημέρα του  «Υπερασπιστή της Πατρίδας», που είναι εθνική γιορτή.

Στο βίντεο φαίνονται να βηματίζουν σημειωτόν, καθώς ένα στρατιωτικό τραγούδι ακούγεται από το ηχείο και όλοι όσοι παρευρίσκονται χειροκροτούν όλοι μαζί.

Ο Ναβάλνι είχε μιλήσει αρκετές φορές για τη θρησκευτική πίστη του και σε μια από τις τελευταίες του νόμιμες μάχες του μέσα από τη φυλακή διεκδικούσε το δικαίωμα να έχει μια Βίβλο και ένα βιβλίο με ψαλμούς στο κελί του.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άθεοι, εγώ ο ίδιος ήμουν μαχητικός άθεος. Αλλά τώρα είμαι πιστός και αυτό με βοηθάει επειδή όλα γίνονται πιο εύκολα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης του 2021.

«Σκέφτομαι λιγότερο, έχω λιγότερα διλήμματα –υπάρχει ένα βιβλίο (η Αγία Γραφή) που αναφέρει με σαφήνεια τι πρέπει να γίνει σε κάθε κατάσταση. Δεν είναι πάντα εύκολο να το ακολουθήσω, αλλά, σε γενικές γραμμές, προσπαθώ», είχε πει τότε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...