373
Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι οι Αμερικανοί «διάλεξαν λάθος γείτονα» στο Αιγαίο | REUTERS/Umit Bektas

Απειλές Ερντογάν: Αν ανοίξουμε τα σύνορα στους μετανάστες, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 20:44
Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι οι Αμερικανοί «διάλεξαν λάθος γείτονα» στο Αιγαίο
|REUTERS/Umit Bektas

Απειλές Ερντογάν: Αν ανοίξουμε τα σύνορα στους μετανάστες, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 20:44

Την απειλή να ανοίξει τα σύνορα με την Ελλάδα αφήνοντας τους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν ελεύθερα επανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που βυθίζει πλοία με πρόσφυγες και τους «καταδικάζει σε θάνατο».

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων ότι «είναι αχαριστία να λέει [ενν. η Ελλάδα] πως η Τουρκία είναι η πηγή του προβλήματος, ενώ η χώρα μας φιλοξενεί περίπου 5 εκατομμύρια πρόσφυγες».

Πρόσθεσε απειλώντας ευθέως την Αθήνα: «Αν ανοίξουμε τα σύνορά μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα, τι θα κάνει η Ελλάδα δεν ξέρω. Και επιπλέον, η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο βυθίζει τα σκάφη των προσφύγων και τους καταδικάζει σε θάνατο».

Κατηγόρησε μάλιστα και τον Πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «αυτός και οι παρατρεχάμενοί του περνούν τις ημέρες τους λέγοντας ψέματα και δεν συμπεριφέρονται έντιμα, και γι’ αυτό στην περιοχή δεν προκαλούν εμπιστοσύνη».

Δεν ξέχασε ούτε την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες βάσεις.

«Δυστυχώς η Αλεξανδρούπολη δεν είναι μια βάση, όλη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια αμερικανική βάση. Εγώ δεν κατάφερα να μετρήσω τις αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα. Όταν τις συγκεντρώσουμε όλες, έχουμε τέτοια εικόνα όπου όλη η Ελλάδα είναι μια βάση των ΗΠΑ», είπε εμφανώς ενοχλημένος.

«Όλα αυτά για ποιο λόγο συμβαίνουν;» πρόσθεσε λέγοντας ότι τα μετέφερε αυτά [δι’αλεξαν  και στον Τζο Μπάιντεν. «Oι HΠΑ διάλεξαν λάθος γείτονα για τον εαυτό τους και δεν είναι σωστή η στάση τους να επιλέξουν στο Αιγαίο ως βάση την Ελλάδα», είπε.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Απαντώντας στις δηλώσεις του τούρκου προέδρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε:

«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς, θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο το Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας – Ε.Ε στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν γι’ άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του Προσφυγικού.

Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...