240
Ο Ερντογάν σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη | REUTERS/Umit Bektas

Ερντογάν: Ο,τι υπάρχει στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο θα τα βρούμε και θα τα εξορύξουμε

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2021, 14:31
Ο Ερντογάν σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη
|REUTERS/Umit Bektas

Ερντογάν: Ο,τι υπάρχει στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο θα τα βρούμε και θα τα εξορύξουμε

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2021, 14:31

«Είτε το θέλετε, είτε όχι, θα αυξήσουμε τον αριθμό των σεισμογραφικών και των γεωτρύπανων». Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή δημοσιεύματα σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί σχεδίων αγοράς και τέταρτου γεωτρύπανου από την Αγκυρα.

Οπως ανέφερε ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» στην Τουρκία, ο Ερντογάν, σε ομιλία του σε εγκαίνια εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, ανέφερε ότι «έτσι, οτιδήποτε υπάρχει στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο θα τα βρούμε και θα τα εξορύξουμε».

Είπε επιπλέον ότι «τα σεισμογραφικά και τα γεωτρύπανά μας θα φτάσουν στο ανώτατο επίπεδο των ερευνών, εξορύξεων και παραγωγής στις βαθιές θάλασσες. Ετσι θα λειτουργούν εκεί με τη μέθοδο της ενοικίασης τους».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει ένα νέο πλωτό γεωτρύπανο –το τέταρτο του είδους–, έχοντας απευθυνθεί στη Νότια Κορέα.

H εφημερίδα έγραψε πως η Αγκυρα συζητούσε και με νορβηγική εταιρεία για την αγορά του γεωτρύπανου, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία ανησυχούσε για τυχόν προβλήματα που θα προέκυπταν εάν η Τουρκία χρησιμοποιούσε το σκάφος για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία στράφηκε τελικά στους Νοτιοκορεάτες για την αγορά του πλωτού γεωτρύπανου που φέρεται να είναι έβδομης γενιάς. Η Yeni Safak ανέφερε ότι η Τουρκία σκοπεύει να κάνει γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα για φυσικό αέριο, αλλά σε περίπτωση που η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι αυξήσουν την «ένταση» και τις «παρενοχλήσεις» τότε θα κατευθύνει πλοία της προς την Ανατολική Μεσόγειο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...