534
Τα δελφίνια που κυνηγούν μαζί με ανθρώπους έχουν κατά 13% μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης σε σχέση με όσα... αποφεύγουν τη συνεργασία | Shutterstock

Ανθρωποι και δελφίνια πάνε για ψάρεμα παρέα

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2023, 18:36
Τα δελφίνια που κυνηγούν μαζί με ανθρώπους έχουν κατά 13% μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης σε σχέση με όσα... αποφεύγουν τη συνεργασία
|Shutterstock

Ανθρωποι και δελφίνια πάνε για ψάρεμα παρέα

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2023, 18:36

Η συνεργασία ανθρώπου και δελφινιού έχει προϊστορία 150 ετών και μια νέα επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι είναι επωφελής και για τα δύο είδη. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι τα δελφίνια είναι τα ευφυέστερα είδη του ζωικού βασιλείου, έχοντας επιδείξει χαρακτηριστική ευκολία στην επικοινωνία με τους ανθρώπους.

Στη νοτιοανατολική Βραζιλία, τοπικοί ψαράδες βυθίζονται σε βαθιά νερά, στο κυνήγι αποδημητικών κεφάλων. Από μόνοι τους θα δυσκολεύονταν εξαιρετικά να πιάσουν τα γλιστερά αυτά ψάρια, αλλά με την αρωγή ρινοδελφινιών τα πράγματα απλουστεύονται. Με τα δίχτυα τους ανά χείρας, οι ψαράδες περιμένουν υπομονετικά μέχρι οι κητοειδείς συνεργάτες τους να οδηγήσουν τους κεφάλους προς την ακτή.

Οι ψαράδες λαμβάνουν σήμα από τα δελφίνια –συνήθως μέσω μιας βαθιάς κατάδυσής τους– ότι ήρθε η ώρα να απλώσουν τα δίχτυα τους. Αυτή η… αλιευτική συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και δελφινιών διαρκεί εδώ και πολλές γενεές και έχει ιστορία 100 ετών. Ερευνητές είχαν πιστοποιήσει τα οφέλη της συνεργασίας για τον άνθρωπο, αλλά δεν γνώριζαν ότι είναι επωφελής και για τα συμπαθέστατα κήτη.

Τώρα, μια νέα μελέτη της αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών αποκαλύπτει ότι τα δελφίνια που συνεργάζονται στο ψάρεμα με τους ανθρώπους έχουν αυξημένα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με όσα δεν συμμετέχουν στην… εργασία. «Η συνεργασία μεταξύ ανθρώπου και άγριας ζωής είναι σε γενικές γραμμές ένα σπάνιο φαινόμενο, σε παγκόσμια κλίμακα», λέει στους New York Times ο Μαουρίτσιο Καντόρ, βιολόγος του πανεπιστημίου του Ορεγκον και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Συνήθως οι άνθρωποι κερδίζουν το όφελος και η φύση πληρώνει το κόστος. Αλλά αυτή η αλληλεπίδραση συμβαίνει εδώ και πάνω από 150 χρόνια», συμπληρώνει. Χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα σκάφη, σόναρ και υποβρύχιες εγγραφές ήχου, η ερευνητική ομάδα κατέγραψε την αλιευτική συνεργασία μεταξύ των ειδών σε δράση.

Ανακάλυψαν πως όταν οι ψαράδες έριχναν τα δίχτυα τους σε συντονισμό με τα σημάδια που τους έστελναν τα δελφίνια, τα κητώδη αύξαναν τα ποσοστά των κλικ ηχο-εντοπισμού τους, ώστε να δημιουργήσουν ένα «τερματικό βουητό» – ένα σημάδι ότι επιστρέφουν στο θήραμα. Οταν οι ψαράδες δεν συγχρονίζονταν με τα δελφίνια, η απόκριση αυτή ήταν λιγότερο συχνή.

Τα δελφίνια εκμεταλλεύονταν τα αποπροσανατολισμένα ψάρια αφού οι ψαράδες είχαν ρίξει δίχτυα, αρπάζοντας, μάλιστα, μερικά από αυτά απευθείας από τα δίχτυα. Οι ψαράδες είχαν επίσης μεγαλύτερη επιτυχία όταν συνεργάζονταν με τα δελφίνια. Μαζί τους οι ψαράδες είχαν 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να πιάσουν ψάρια και έβγαζαν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερους κεφάλους όταν χρονομετρούσαν τη συντονισμένη ρίψη τους με τα σήματα των κητωδών.

Το 85% των 4.955 κεφάλων που αλιεύθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης προήλθε από «σύγχρονες αλληλεπιδράσεις» – όταν, δηλαδή, οι δύο «ψαράδες» συντόνισαν τέλεια τις ενέργειές τους. «Κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων με τους πιο έμπειρους ψαράδες, το 98% ανέφερε ότι τα δελφίνια αποκτούν οφέλη στην αναζήτηση τροφής από τις σύγχρονες αλληλεπιδράσεις μαζί τους», σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι τα δελφίνια που κυνηγούσαν μαζί με ανθρώπους είχαν κατά 13% μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης σε σχέση με άλλα δελφίνια. Αυτά τα «συνεργαζόμενα» δελφίνια είναι πιο πιθανό να παραμείνουν κοντά στην ακτή, μειώνοντας την πιθανότητα εμπλοκής τους σε παράνομα αλιευτικά εργαλεία.

Ωστόσο, οι ερευνητές φοβούνται ότι αυτή η συνεργασία βρίσκεται σε κίνδυνο. Η αλλαγή της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας οδηγεί  λιγότερους κεφάλους στην ακτή και επηρεάζει την πορεία τους. Επιπλέον, τα δελφίνια απειλούνται από τη ρύπανση των ακτών, ενώ οι εμπορικές αλιευτικές δραστηριότητες απειλούν τον κέφαλο με εξαφάνιση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...