359
Η χρήση ελαφρύτερων κρανών θα μπορούσε να εγκυμονεί κινδύνους για τους πιλότους των F-35, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι βρετανοί βουλευτές | Shutterstock

Επικεφαλής RAF: Γιατί οι γυναίκες δεν μπορούν να πετάξουν τα F-35

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2023, 18:14
Η χρήση ελαφρύτερων κρανών θα μπορούσε να εγκυμονεί κινδύνους για τους πιλότους των F-35, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι βρετανοί βουλευτές
|Shutterstock

Επικεφαλής RAF: Γιατί οι γυναίκες δεν μπορούν να πετάξουν τα F-35

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2023, 18:14

Οι γυναίκες της αεροπορίας των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων δε μπορούν να πετάξουν με τα προηγμένα μαχητικά F-35 Lightning, σύμφωνα με τοναΑρχηγό της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (αγγλικά: Royal Air Force, σύντμηση RAF), Σερ Μάικ Γουίγκστον.

Ο λόγος; Οι γυναίκες δεν έχουν το απαιτούμενο βάρος προκειμένου να αντέχουν να φορούν τα κράνη υψηλής τεχνολογίας των πιλότων, εξήγησε ο ίδιος, στο πλαίσιο μιας ακρόασης στο Κοινοβούλιο.

Η RAF δεν ενέκρινε την αγορά και χρήση ενός ελαφρύτερου κράνους για λόγους ασφαλείας, συνέχισε ο Γουίγκστον.

Ενα πιο πιεστικό ζήτημα που θέλησε να θέσει στους βουλευτές είναι ότι οι γυναίκες δεν λαμβάνουν εκπαίδευση ως πιλότοι, κάνοντας λόγο για ένα «θλιβερό πρόβλημα» έμφυλης ανισότητας στη RAF, σύμφωνα με τους Times.

Για τον Τομπάιας Ελγουντ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου έλαβε χώρα η σχετική συζήτηση την Τετάρτη, «πρέπει να υπάρχει ένα δεύτερο, πιο ελαφρύ κράνος» για τις γυναίκες.

«Το ελαφρύτερο κράνος, το οποίο θα επέτρεπε ελαφρύτερο πλήρωμα αεροσκάφους, άρα όχι μόνο γυναίκες, αλλά (γενικά) σε ελαφρύτερα πληρώματα να πετάξουν το F-35, δεν παρέχει στον πιλότο την προστασία που έχει το άλλο κράνος», απάντησε ο Γουίγκστον, υπογραμμίζοντας ότι επομένως θα ήταν δύσκολο, από πλευράς ασφαλείας, το πρώτο να λάβει «πράσινο φως».

«Κατά περίπτωση, εάν μια γυναίκα περνούσε από το πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων ή ένα άτομο χαμηλού βάρους περνούσε από το πρόγραμμα και υπήρχε επιχειρησιακό όφελος για αυτό το άτομο να πετάξει με το F-35, τότε θα μπορούσαμε να πάρουμε το ρίσκο της πτήσης με διαφορετικό κράνος», προσέθεσε.

Ο βουλευτής των Εργατικών Κέβαν Τζόουνς εξέφρασε αντιρρήσεις: «Αν οι γυναίκες έχουν λιγότερο βάρος, όπως συμβαίνει γενικά, δεν θα μπορέσουν ποτέ να πετάξουν. Η μόνη εναλλακτική είναι, είτε να τις εμποδίσετε να πετούν, είτε να τους ζητήσετε να πάρουν λίγο βάρος».

Ο Αρχηγός της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας απάντησε λέγοντας ότι οι γυναίκες μπορούν να πετάξουν με άλλα αεροσκάφη και ότι θα ζητηθεί η διενέργεια ειδικής ανάλυσης περίπτωσης κινδύνου «για αυτό το άτομο που πετά με διαφορετικό κράνος» σε F-35.

Σύμφωνα με τον Ελγουντ «υπάρχει ένα αμερικανικό κράνος σχεδιασμένο για γυναίκες που είναι ελαφρύτερο, αλλά κοστίζει 250.000 λίρες το καθένα». «Δεν έχουμε αγοράσει κανένα, γιατί νομίζω ότι υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί υγείας και ασφάλειας, νόμοι του Ηνωμένου Βασιλείου, που μας το απαγορεύουν», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...