726
Ο Γιώργος Λαζαρίδης ήταν αγορευτής των ΑΝΕΛ στη συζήτηση για την πρόταση μομφής. Τώρα όμως παραιτείται από τους ΑΝΕΛ | INTIMENEWS

Οι ΑΝΕΛ φυλλορροούν – ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Γιώργος Λαζαρίδης

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2018, 13:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/06/2018, 15:10
Ο Γιώργος Λαζαρίδης ήταν αγορευτής των ΑΝΕΛ στη συζήτηση για την πρόταση μομφής. Τώρα όμως παραιτείται από τους ΑΝΕΛ
|INTIMENEWS

Οι ΑΝΕΛ φυλλορροούν – ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Γιώργος Λαζαρίδης

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2018, 13:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/06/2018, 15:10

Με επτά βουλευτές έχει απομείνει πλέον ο Πάνος Καμμένος (και με 152 η κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) καθώς την ανεξαρτητοποίησή του από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο Γιώργος Λαζαρίδης.

Ο βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης είναι ο δεύτερος –μετά την αποπομπή του Δημήτρη Καμμένου– που αποχωρεί από το συγκυβερνών κόμμα με φόντο τη συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ για τα Σκόπια.

Στις επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ κ. Καμμένο, ο κ. Λαζαρίδης εξήγησε ότι δεν μπορεί να δεχτεί τη συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» καθώς και το γεγονός ότι από το Μαξίμου έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να περάσει το ζήτημα με αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

36277448_10157518373834746_7783025496823955456_n36230240_10157518374044746_2374660454153715712_n

Σε αντίθεση πάντως με τον κ. Καμμένο, ο κ. Λαζαρίδης είχε καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα ήταν εκ των εισηγητών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στη σχετική τριήμερη συζήτηση στη Βουλή πριν από δύο εβδομάδες.

Είναι προφανές ότι στους ΑΝΕΛ μετά τον ακραίο διπολισμό που εκφράστηκε στη Βουλή –διαφωνία με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ αλλά στήριξη της κυβέρνησης που έφερε τη συμφωνία– οι φυγόκεντρες δυνάμεις είναι πλέον ιδιαίτερα ισχυρές και κανείς δεν ξέρει αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Το κλίμα είναι τοξικό. Μετά τη γνωστοποίηση της ανεξαρτητοποίησης του κ. Λαζαρίδη ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θόδωρος Τουσουνίδης επιτέθηκε στον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης στους διαδρόμους της Βουλής κατηγορώντας τον για «αποστασία» και απαιτώντας να παραδώσει την έδρα.

Αργότερα ο νέος εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ εξέδωσε και ανακοίνωση: «Τον δρόμο της ευθύνης και της στήριξης των εθνικών συμφερόντων δεν τον αντέχουν όλοι. Ο κ. Λαζαρίδης δεν άντεξε. Αφού, λοιπόν, δηλώνει αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά του, πρέπει και να παραδώσει την έδρα του, η οποία ανήκει στους Ανεξάρτητους Ελληνες που συνεχίζουν με πατριωτική ευθύνη. Κάθε άλλη απόφασή του θα τον κατατάξει στην κατηγορία των αποστατών» τόνισε ο κ. Τοσουνίδης, για να συμπληρώσει: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να διαβάσει την επιστολή ανεξαρτητοποίησής του, όπου ο μόνος ισχυρισμός του έχει καταρρεύσει από τη δήλωση του ιδίου του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σύντομα θα ενημερώσουμε τους ψηφοφόρους του για τις δεσμεύσεις του και τους όρκους πίστης στον Πάνο Καμμένο και στον πρωθυπουργό ενώπιον δύο υπουργών. Ελάχιστη εξιλέωση για τον κ. Λαζαρίδη είναι να παραδώσει την έδρα, η οποία δεν του ανήκει και δεν την αντέχει».

Τέρενς Κουίκ υπέρ της συμφωνίας;

Σε ένα άλλο περιστατικό που δείχνει ότι οι γραμμές έχουν σπάσει, είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υφυπουργού Τέρενς Κουίκ που πήρε αποστάσεις από τη βασική θέση των ΑΝΕΛ και μίλησε με θετικά λόγια για τη συμφωνία. «Δεν αποδέχομαι ότι κάποιοι είναι πιο πατριώτες από εμάς» είπε, για να συμπληρώσει ότι η συμφωνία με τα Σκόπια έχει «πάρα πολύ καλές και θετικές παραμέτρους για την Ελλάδα, μας κάνει λιμάνι σταθερότητας στα Βαλκάνια».

Ακόμη, «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του Νίκου του Κοτζιά» προσέθεσε ο κ. Κουίκ, περιγράφοντας τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης: «Οταν κάνεις μια διαπραγμάτευση και η άλλη πλευρά σου πετάει στο τραπέζι ότι αυτά τα έχεις αποδεχτεί, τα τετελεσμένα ήταν από προηγούμενες διαδικασίες».

Υπό αυτό το πρίσμα οι δηλώσεις του Δ. Καμμένου, που ισχυρίστηκε ότι Π. Καμμένος και Αλέξης Τσίπρας έχουν σχέδιο προκειμένου να μην περάσει η συμφωνία, αποκτούν ξεχωριστή σημασία. «Η κυβέρνηση έχει συνεννοηθεί να πέσει και να μην κυρώσει τη συμφωνία με τα Σκόπια» ανέφερε συγκεκριμένα το πρωί της Τρίτης ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Το κόμμα που συγκυβερνά είπε ότι θα γίνουν εκλογές σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα να μην ψηφιστεί και να μην κυρωθεί η σύμβαση στην Ελλαδα, άρα είναι εν δυνάμει άκυρη» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

Τζανακόπουλος: Εντύπωση η στιγμή της ανεξαρτητοποίησης

Σχολιάζοντας την κατάσταση στους ΑΝΕΛ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε να φανεί ψύχραιμος. «Η κυβερνητική πλειοψηφία όχι μόνο δεν απειλείται, αλλά είναι απολύτως σταθερή» είπε, μολονότι η κυβέρνηση έχει μείνει με 152 βουλευτές.

Μιλώντας, ωστόσο, στον φιλοκυβερνητικό ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», μετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Λαζαρίδη, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε με νόημα: «Μου κάνει πραγματικά εντύπωση η ώρα κατά την οποία έρχεται αυτή η ανεξαρτητοποίηση, όταν η χώρα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα με την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία, λίγες μέρες μετά από μια κρισιμότατη και ιστορική απόφαση του Eurogroup. Επομένως νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις από την πλευρά του κ. Λαζαρίδη από όσες δίνει με την επιστολή της ανεξαρτητοποίησής του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...