308
«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των "Μακεδόνων", την ιδιομορφία του "Μακεδονικού" έθνους και της "Μακεδονικής" γλώσσας», διαμηνύει ο Γκιόργκι Ιβάνοφ | Reuters

Βέτο Ιβάνοφ στα Σκόπια: «Δεν υπογράφω τη συμφωνία»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2018, 12:39
«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των "Μακεδόνων", την ιδιομορφία του "Μακεδονικού" έθνους και της "Μακεδονικής" γλώσσας», διαμηνύει ο Γκιόργκι Ιβάνοφ
|Reuters

Βέτο Ιβάνοφ στα Σκόπια: «Δεν υπογράφω τη συμφωνία»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2018, 12:39

«Δεν υπογράφω». Αυτό ανακοίνωσε με το πλέον επίσημο τρόπο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, εξαντλώντας κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του για να την μπλοκάρει.

Στην ανακοίνωση της Προεδρίας , ο Ιβάνοφ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως δεν έχει εντολή να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα, δεδομένου ότι μία από τις βασικές του δεσμεύσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία το 2014 ήταν ότι δεν πρόκειται να δεχθεί συνταγματική αλλαγή στο όνομα της χώρας του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ  δεν έχει καμία συνταγματική βάση αλλά αντιθέτως αντιβαίνει σε βασικά άρθρα του Συντάγματος της πΓΔΜ, φέρνοντας -όπως υποστηρίζει- τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε θέση υποταγής και εξάρτησης από μια άλλη χώρα, την Ελληνική Δημοκρατία.

Ενδεικτικά επισημαίνει την πρόβλεψη του άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα της γείτονος, σύμφωνα με την οποία «όποιος πολίτης φέρει τη ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ σε θέση υποταγής και εξάρτησης από άλλη χώρα, θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών» και κατά συνέπεια, όπως σημείωνει, η νομιμοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα παράγει νομικές συνέπειες εγκληματικής πράξης.

Επόμενο βήμα πλέον για την κυβέρνηση Ζάεφ είναι η αναπομπή της συμφωνίας στη Βουλή, όπου σε περίπτωση που υπερψηφιστεί εκ νέου τότε δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο για τον πρόεδρο Ιβάνοφ .

Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε νωρίτερα έτοιμος να παραιτηθεί αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία είναι αρνητικό για την κυβέρνησή του :

«Ναι, θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα στη ‘Μακεδονία’, είμαι ωστόσο πολύ σίγουρος ότι θα πετύχει. Περιμένω ένα σοβαρό ποσοστό 75% με 85%, αντίστοιχο με το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ένταξής μας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV.
Για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι για τους πολίτες της χώρας δεν υπάρχει εναλλακτική: «Πρέπει απλώς να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν τη ‘Μακεδονία’ ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...