743
Ισπανία - Μαρόκο και όλοι περιμένουν να γίνει η χρήση του VAR | REUTERS/Mariana Bazo

Η πιο περίεργη νύχτα του VAR (μέχρι την επόμενη)

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2018, 12:23
Ισπανία - Μαρόκο και όλοι περιμένουν να γίνει η χρήση του VAR
|REUTERS/Mariana Bazo

Η πιο περίεργη νύχτα του VAR (μέχρι την επόμενη)

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2018, 12:23

Ηταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν και αυτή η στιγμή. Και αυτή ήρθε την πρώτη φορά που έγιναν παράλληλα δύο αγώνες στη Ρωσία. Στις καθυστερήσεις των αγώνων Ισπανία – Μαρόκο αλλά και Πορτογαλία – Ιράν οι ποδοσφαιριστές των τεσσάρων ομάδων βρίσκονταν ακίνητοι σε θέσεις αναμονής. Την ίδια στιγμή, οι μισοί περίμεναν την λύτρωση και οι άλλοι μισοί το έλεος του νέου θεού του ποδοσφαίρου. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά το VAR.

Ισπανία – Μαρόκο

Στον αγώνα λοιπόν της Ισπανίας με το Μαρόκο, οι Ισπανοί βρίσκονταν πίσω στο σκορ με 2-1. Από ένα κόρνερ, ο Ιάγκο Ασπας που αγωνίζεται στην Θέλτα, βρέθηκε σε θέση βολής και νίκησε τον Μουνίρ του Μαρόκου. Ο επόπτης όμως έδειξε το οφσάιντ και οι Ισπανοί πάγωσαν. Ο διαιτητής έσπευσε να συμβουλευτεί το VAR με τους παίκτες των δύο ομάδων να περιμένουν με αγωνία. Τελικά ο διαιτητής του αγώνα κατοχύρωσε το γκολ σε μία πραγματικά πολύ δύσκολη φάση.

 

Με αυτόν τον τρόπο, οι Μαροκινοί έχασαν την ευκαιρία να πάρουν μία ιστορική νίκη και οι Ισπανοί γλίτωσαν το «κάζο» και παράλληλα τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλο και πέφτουν πάνω στους Ρώσους και όχι στους Ουρουγουανούς.

Οπως είναι φυσικό, η χρήση του συγκεκριμένου VAR συζητιέται ακόμα. Από την μία είναι οι Μαροκινοί που είδαν ένα βίντεο και μερικά εκατοστά να τους στερεί μία τόσο μεγάλη (και δίκαιη) νίκη. H κίνηση Αμραμπατ προς την κάμερα συμπυκνώνει τα αισθήματα των Μαροκινών.

Από την άλλη, οι Ισπανοί αποθεώνουν σήμερα το VAR που ουσιαστικά «έσωσε» την περηφάνια τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ισπανικά ΜΜΕ αποθέωσαν το VAR, με τις δύο μαδριλένικες εφημερίδες να κυκλοφορούν μάλιστα με τον ίδιο τίτλο, «Viva el Var» (Zήτω το VAR) και την καταλανική Mundo Deportivo να στέλνει και εκείνη ευχαριστίες, για να αποδειχτεί πως η τεχνολογία ήρθε για να… ενώσει Καστιγιάνους και Καταλανούς!

Βέβαια η Marca φρόντισε για μία ακόμα φορά να ξεχωρίσει βάζοντας ιδιαίτερη πινελιά, καθώς συνόδεψε τον τίτλο με το εξής σχόλιο: «Ετσι όμως δεν κερδίζουμε το Μουντιάλ».

foto1foto2foto3

Πορτογαλία – Ιράν

Και ενώ λοιπόν Ισπανοί και Μαροκινοί περίμεναν την απόφαση του διαιτητή που συμβουλευόταν το VAR, την ίδια ακριβώς στιγμή, Πορτογάλοι και Ιρανοί έβλεπαν τον διαιτητή του δικού τους αγώνα να συμβουλεύεται και αυτός το βίντεο για να κατοχυρώσει ή όχι το πέναλτι υπέρ του Ιράν. Τελικά, ο διαιτητής έδωσε το πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Καρίμ Ανσαριφάρντ.

 

Στον ίδιο αγώνα, ο διαιτητής χρειάστηκε να δει το VAR για το πέναλτι που έχασε ο Ρονάλντο αλλά και για μία αγκωνιά εκτός φάσης του αστέρα της Ρεάλ που τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα.

Οι βραδινοί αγώνες της 25ης Ιουνίου λοιπόν κρίθηκαν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από το VAR. Οι Ισπανοί πήραν την πρώτη θέση του ομίλου (και θα αντιμετωπίσουν την Ρωσία) και οι Πορτογάλοι ανησύχησαν, δεν κατάφεραν να κερδίσουν αλλά πήραν την δεύτερη θέση και την πρόκριση στην φάση των «16» (θα αντιμετωπίσουν την μαχητική Ουρουγουάη).

Μία φωτογραφία, δείχνει τις δύο ομάδες να έχουν αποδράσει από τα νύχια του VAR. (Βέβαια, κάτι τέτοιο ισχύει κυρίως για τους Ισπανούς που βοηθήθηκαν από την χρήση του)

Οπως και να έχει, αυτοί οι δύο παράλληλοι αγώνες έδειξαν ότι ο νέος θεός του ποδοσφαίρου δεν είναι άλλος από αυτά τα βίντεο που μπορούν να κρίνουν αγώνες και ολόκληρες διοργανώσεις.

Φυσικά, οι γνώμες σχετικά με την χρήση του διίστανται. Κάποιοι λένε ότι το VAR χαλάει την μαγεία της στιγμής και του ποδοσφαίρου (που όπως η ζωή κρύβει μέσα του και την αδικία) ενώ υποστηρίζουν ότι θα δημιουργήσει σταδιακά ένα καθεστώς που οι παίκτες θα διαμαρτύρονται και θα ζητούν συνεχώς από τον διαιτητή να δει το βίντεο. Από την άλλη, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το VAR απονέμει δικαιοσύνη και τα λίγα προβλήματα που έχει θα διορθωθούν σταδιακά.

Το σίγουρο είναι ότι το VAR θα αλλάξει για πάντα το ποδόσφαιρο όπως το γνωρίζαμε. Και σύντομα θα έρθει η στιγμή που ακόμα και οι μεγαλύτεροι πολέμιοι του θα το επικαλεστούν αναζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης για την δική τους ομάδα και το αντίστροφο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...