254
Οι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωομάδας στις 20 Μαρτίου | Aris Oikonomou/SOOC

Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2017, 21:20
Οι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωομάδας στις 20 Μαρτίου
|Aris Oikonomou/SOOC

Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2017, 21:20

Τελικά, οι φήμες -οι οποίες κυκλοφορούσαν για το συγκεκριμένο θέμα- βγήκαν αληθινές.

Η τηλεδιάσκεψη των Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκη αναβλήθηκε την Τετάρτη για «διαδικαστικούς λόγους» και οι όποιες επαφές θα γίνουν, πλέον, στη Μάλτα. Υπάρχει πάντα, όμως, το ενδεχόμενο να γίνει την Πέμπτη το πρωί.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα -και ενόψει της τηλεδιάσκεψης που δεν έγινε- υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου έλεγε σε δημοσιογράφους πως «όχι, δεν θα ληφθούν όλα τα μέτρα το 2019».

Ο ίδιος δεν διέψευδε όμως, ούτε επιβεβαίωνε, το σενάριο συμφωνίας που αποκάλυψε το protothema.gr και η kathimerini.gr και αναπαρήγαγε το Bloomberg.

«Ισχύει περίπου», έλεγε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρχει κάποια άλλη «δοσολογία» στις περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου. Δηλαδή, αντί να ισχύσει «μια και έξω» το 100% των μειώσεων συντάξεων (1,8 δισ.) το 2019 και το 100% της μείωσης του αφορολογήτου το 2020, μπορεί και να εφαρμοστεί κλιμακωτά ή σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Ολοι συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη για ταχεία πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, όμως το Βερολίνο δεν προτίθεται να εκφράσει προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Οι προσπάθειες για διευθέτηση των διαφορών συνεχίζονται σήμερα, με τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς να αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε μέσω Twitter ότι είχε «συζητήσεις και επαφές» για την Ελλάδα κι ότι η «δουλειά συνεχίζεται».

Την ανάγκη να υπάρξει «ταχεία πρόοδος», καθώς οι καθυστερήσεις «δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη», εξέφρασε εν τω μεταξύ η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...