851
| Menelaos Myrillas/ SOOC

Ανασχηματισμός-έκπληξη: Αλλαγές στην ομάδα του Μαξίμου

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2021, 09:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/08/2021, 15:33
| Menelaos Myrillas/ SOOC

Ανασχηματισμός-έκπληξη: Αλλαγές στην ομάδα του Μαξίμου

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2021, 09:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/08/2021, 15:33

Την Πέμπτη, στη συνέντευξη Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν με αφορμή τις αστοχίες στη διαχείριση των πυρκαγιών και κυρίως την καταστροφή στη βόρεια Εύβοια θα υπάρξουν αλλαγές με ανασχηματισμό. «Γνωρίζετε ότι μου κάνετε ερώτηση που δεν θα απαντήσω», ήταν η απάντησή του. Περίπου 20 ώρες μετά, από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκαν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που αν και σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης περιγράφονται ως «αναδιάταξη», συνιστούν έναν μίνι ανασχηματισμό –και μάλιστα ανασχηματισμό στην ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι η αναβάθμιση του έως σήμερα υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου, σε υπουργό Επικρατείας. Αυτό σημαίνει ότι πλέον εντός του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχουν δύο ομόβαθμοι υπουργοί Επικρατείας, ο άλλος είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης. (Τον τίτλο του υπουργού Επικρατείας έχει και ο Κυριάκος Πιερρακάκης που είναι στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.)

Η δεύτερη είναι ο διορισμός του έως σήμερα υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Οικονόμου σε κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ. Ο κ. Οικονόμου, παλαιός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και γενικός γραμματέας στη βραχύβια Δημοκρατική Συμμαχία, το κόμμα που είχε ιδρύσει η Ντόρα Μπακογιάννη το 2010, είναι μια πιο «κομματική» επιλογή στον τομέα της επικοινωνίας και πάλι με το βλέμμα στην Εύβοια (είναι Στερεοελλαδίτης και με γνώση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου).

Η έως σήμερα κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, παραμένει στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ως αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος (τυπικά αυτή ήταν η θέση της μετά την παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη τον περασμένο Φεβρουάριο). Ηταν άλλωστε αυτή που, καίτοι μη πολιτικό πρόσωπο, επιστρατεύτηκε για να διαχειριστεί δύσκολες υποθέσεις στο επικοινωνιακό επίπεδο τον τελευταίο χρόνο –από την κρίση με το «Oruc Reis», μέχρι το θέμα του πρωθυπουργικού γεύματος στην Ικαρία, το σκληρό lockdown του Μαρτίου και την έξαρση της πανδημίας τον περασμένο χειμώνα. Τις αρμοδιότητες εξάλλου για τον συντονισμό της επικοινωνίας είχε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος τέθηκε διακριτικά εκτός Μεγάρου Μαξίμου –εστάλη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, αφορμή για αυτή την εσωτερική αναδιάταξη στην ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου ήταν η προαναγγελθείσα αναβάθμιση του έως τώρα γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα την κρατική αρωγή και την αποκατάσταση από τις φυσικές καταστροφές. Θα απευθύνεται κατ’ ευθείαν στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ιεραρχήσει την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας σε μια από τις κορυφαίες πολιτικές του προτεραιότητες.

Ακολούθησαν δύο «καραμπόλες»: στη θέση του κ. Οικονόμου στο Αγροτικής Ανάπτυξης πήγε ο έως σήμερα υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος, και στη θέση αυτού ο κ. Λιβάνιος, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο φεύγει από το Μαξίμου.

Αυτές οι αλλαγές μοιάζουν να λειτουργούν και ως μια βαλβίδα αποσυμπίεσης σχετικά με τα σενάρια για έναν ευρύτερο ανασχηματισμό, σενάρια που εντάθηκαν μετά τις πυρκαγιές που εξέθεσαν αρκετά ορισμένα μέλη της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν η ακόλουθη:

Με αφορμή την αναβάθμιση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου σε Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συντελούνται οι ακόλουθες αλλαγές:

– Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος αναλαμβάνει Υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες.
– Ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.
– Ο έως σήμερα Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη.
– Ο έως σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κυρίου Ιωάννη Οικονόμου.
– Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα γίνει σήμερα, στις 13:00, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οπως αναμενόταν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν πέρασαν ασχολίαστες από την αντιπολίτευση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους: «Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει με κάθε του κίνηση να αποδεικνύει ότι δεν κατάλαβε τίποτα, δεν διδάχτηκε τίποτα και η συγνώμη του ήταν απολύτως προσχηματική. Ενώ οι εστίες ακόμη σιγόκαιγαν έκανε ανασχηματισμό αφήνοντας όλους τους υπεύθυνους για την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών στις θέσεις τους. Αναβάθμισε τον κ. Σκέρτσο που με τα ψέματά του για τα εναέρια Μέσα πυρόσβεσης, τα οποία επιβεβαίωσε μέχρι και ο κ. Χαρδαλιάς, εξόργισε όλη την Ελλάδα. Και υποβάθμισε την κυρία Πελώνη, ώστε να μπορεί να συνεχίσει άνετα τις διακοπές της. «Επιβεβαίωσε έτσι πως όλη την ευθύνη τη φέρει στο ακέραιο ο επικεφαλής του ξεχαρβαλωμένου επιτελικού κράτους, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής στο πρώτο σχόλιό του για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, σημείωσε:

«Όλα πολύ καλά πιστεύει ότι τα έκανε η Κυβέρνηση στις πυρκαγιές. Για τον κ. Μητσοτάκη φταίει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής. Αποδεικνύεται ότι οι λέξεις “πολιτική ευθιξία” είναι άγνωστες για την κυβέρνηση. Αλλά και κάτι δεν πάει καλά στην Μαξίμου ΑΕ».

Το ΚΚΕ ανέφερε: «Καμιά “αναδιάταξη” των κυβερνητικών στελεχών δεν μπορεί να παραγράψει εγκληματικές ευθύνες, ούτε να παραπλανήσει ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι η άμεση πλήρης αποζημίωση και αποκατάσταση των λαϊκών οικογενειών που έχουν πληγεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...