491
Ο Ρομπ Κραφτ και ο Φρανκ Τόμσον μελετούν τις εικόνες του ραντάρ από τον βυθό και εντοπίζουν το κουφάρι του Ακάγκι | YouTube

Ανακάλυψαν στον βυθό του Ειρηνικού ιαπωνικά πλοία από τη ναυμαχία του Μίντγουεϊ

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2019, 12:45
Ο Ρομπ Κραφτ και ο Φρανκ Τόμσον μελετούν τις εικόνες του ραντάρ από τον βυθό και εντοπίζουν το κουφάρι του Ακάγκι
|YouTube

Ανακάλυψαν στον βυθό του Ειρηνικού ιαπωνικά πλοία από τη ναυμαχία του Μίντγουεϊ

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2019, 12:45

Δύο αεροπλανοφόρα της Ιαπωνίας, που βυθίστηκαν στην περίφημη και καθοριστική ναυμαχία του Μίντγουεϊ, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακάλυψαν αμερικανοί αρχαιολόγοι και ερευνητές στον βυθό του Ειρηνικού.

Πρόκειται για το Ακάγκι και το Κάγκα, που βυθίστηκαν από αμερικανικά βομβαρδιστικά στη διάρκεια της ναυμαχίας, τον Ιούνιο του 1942, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 2.000 Ιάπωνες και 300 Αμερικανούς.

Ο υπεύθυνος της αποστολής, Ρομπ Κραφτ και ο ιστορικός Φρανκ Τόμσον, μελέτησαν εικόνες των πλοίων στον βυθό από ραντάρ υψηλών συχνοτήτων και κατέληξαν στο συμπέρασμα, βάσει όλων των στοιχείων ότι πρόκειται για τα δύο συγκεκριμένα αεροπλανοφόρα. Οι δύο ειδικοί και η ομάδα τους βρίσκονταν πάνω στο ερευνητικό σκάφος Πέτρελ, που γυρίζει τις θάλασσες του κόσμου αναζητώντας ναυάγια, κυρίως του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το κουφάρι του αεροπλανοφόρου Κάγκα στον βυθό

Το Ακάγκι βρέθηκε σε βάθος 5.490 μέτρων, σε απόσταση 2.090 μέτρων από το Περλ Χάρμπορ.

Το κουφάρι του πλοίου φαίνεται πως είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

«Είμαι σίγουρος ότι αυτό που βλέπουμε είναι το Ακάγκι. Φαίνεται και από τις διαστάσεις του πλοίου», είπε ο Κραφτ στην Guardian.

Το ιαπωνικό αεροπλανοφόρο Κάγκα πριν βυθιστεί το 1942

Το αεροπλανοφόρο των 33.000 τόνων συμμετείχε στην επίθεση που έπιασε στον ύπνο τους Αμερικανούς στο Περλ Χάρμπορ.

Εναν χρόνο αργότερα, οι Ιάπωνες αποφάσισαν να προσελκύσουν τον αμερικανικό στόλο στην ατόλη του Μίντγουεϊ, για να τον καταστρέψουν. Αυτή η κίνηση αποδείχθηκε καταστροφική για τους Ιάπωνες και άλλαξε τον ρου του πολέμου στον Ειρηνικό.

Οι ερευνητές μελετούν τα στοιχεία της αποστολής πάνω στο πλοίο Πέτρελ

Οι Ιάπωνες δεν είχαν καταλάβει ότι οι Αμερικανοί έσπασαν τους κωδικούς τους και έτσι γνώριζαν τις κινήσεις τους. Επίσης, δεν εκτίμησαν σωστά πόσες δυνάμεις θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν στην περιοχή οι εχθροί τους.

Μία ανεπιτυχής επίθεση από αμερικανικές τορπίλες ακολούθησαν επιτυχημένες επιθέσεις από βομβαρδιστικά από το αεροπλανοφόρο Εντερπράιζ, που χτύπησαν πρώτα το Κάγκα και μετά το Ακάγκι, το οποίο βύθισαν οι ίδιοι οι Ιάπωνες, αφού είχαν ήδη σκοτωθεί 267 άνδρες του πληρώματος.

Το αεροπλανοφόρο Ακάγκι εντοπίζεται στον βυθό από το ραντάρ

Στη ναυμαχία, η Ιαπωνία έχασε τα δύο τρίτα των αεροπλανοφόρων της και πολλούς έμπειρους πιλότους της. Η χώρα δεν μπόρεσε να επανέλθει ποτέ μετά από αυτό το χτύπημα, καθώς δεν είχε τη βιομηχανική δύναμη των ΗΠΑ.

«Εχουμε διαβάσει για τις μάχες, ξέρουμε τι έγινε. Αλλά όταν δεις στην οθόνη αυτά τα ναυάγια στον βυθό του ωκεανού, καταλαβαίνεις το τίμημα του πολέμου», είπε ο Τόμσον. «Βλέπεις την ζημιά στα πλοία, ξέρεις ότι είναι τάφοι ανθρώπων».

Το αεροπλανοφόρο Ακάγκι πριν βυθιστεί

Η αποστολή χρηματοδοτήθηκε από τον Πολ Αλεν, τον δισεκατομμυριούχο συνιδρυτή της Microsoft, που πέθανε πριν λίγα χρόνια. Το πλοίο Πέτρελ συνεργάζεται εδώ και χρόνια με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και άλλες υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τώρα, έχει ανακαλύψει 30 πλοία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...