367
Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη Ross 128 b που μπορεί να είναι φιλικός στην ζωή | Credit: ESO / M. Kornmesser

Ανακαλύφθηκε ένας -όχι και τόσο μακρινός- εξωπλανήτης, φιλικός στη ζωή

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2017, 10:44
Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη Ross 128 b που μπορεί να είναι φιλικός στην ζωή
|Credit: ESO / M. Kornmesser

Ανακαλύφθηκε ένας -όχι και τόσο μακρινός- εξωπλανήτης, φιλικός στη ζωή

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2017, 10:44

Η ανακάλυψη εξωπλανητών είναι πλέον σχεδόν καθημερινή υπόθεση. Κάθε ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη είναι σημαντική αφού αυξάνει τις γνώσεις μας για το Σύμπαν όμως όταν εντοπίζονται πλανήτες με χαρακτηριστικά που είναι παρόμοια με αυτά της Γης (μέγεθος, συνθήκες) το ενδιαφέρον τόσο των επιστημόνων όσο και της κοινής γνώμης είναι φυσικό να πολλαπλασιάζεται.

Μια τέτοια ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, με επικεφαλής τον Ξαβιέ Μπονφίλς του Ινστιτούτου Πλανητολογίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ στη Γαλλία. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα εξωπλανήτη σε απόσταση 11 ετών φωτός από εμάς, δηλαδή είναι από τους πιο κοντινούς που γνωρίζουμε.

Ο εξωπλανήτης που ονομάστηκε Ross 128 b περιφέρεται γύρω από το άστρο Ross 128, έναν ερυθρό νάνο. Οι ερυθροί νάνοι τα πιο κοινά άστρα στο σύμπαν και χαρακτηρίζονται ως «αδρανεί» αφού οι θερμοπυρηνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό τους γίνονται με αργό ρυθμό για αυτό και έχουν πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία και είναι πιο αχνοί από τα άστρα σαν τον Ηλιο.

Ο νέος εξωπλανήτης είναι ο δεύτερος πιο κοντινός μετά τον Proxima b που βρίσκεται γύρω από τον Εγγύτατο του Κενταύρου σε απόσταση τεσσάρων ετών φωτός. Ο Ross 128 b έχει σύμφωνα με τους ερευνητές μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης ενώ εκτιμούν ότι αναπτύσσονται σε αυτόν θερμοκρασίες από -60 βαθμούς Κελσίου ως και 20 βαθμούς Κελσίου και έτσι είναι πιθανό να έχουν αναπτυχθεί συνθήκες ευνοϊκές στην παρουσία της ζωής με πρώτο και καλύτερο βέβαιο το νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Telegraph αν και ο Ross 128 b βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο σε αντίθεση με ότι συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις το άστρο δεν τον βομβαρδίζει με ακτινοβολία η οποία ως γνωστόν είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ζωής. Αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που κάνει τους επιστήμονες αισιόδοξους ότι μπορεί στον συγκεκριμένο εξωπλανήτη να έχουν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Επίσης όπως έγινε γνωστό το άστρο Ross 128, μαζί με τους όποιους εξωπλανήτες του, κινείται προς το δικό μας ηλιακό σύστημα και αναμένεται να γίνει ο κοντινότερος αστρικός μας «γείτονας» σε περίπου 79.000 χρόνια. Ετσι, ο Ross 128 b και όχι ο Proxima b θα είναι πια ο κοντινότερος στη Γη εξωπλανήτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...