308
Με κορδέλα επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στον οικισμό, ο οποίος εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας... | ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2017, 15:46
Με κορδέλα επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στον οικισμό, ο οποίος εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας...
|ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2017, 15:46

Οριστική πρέπει να είναι η εκκένωση του οικισμού των Αγίων Αναργύρων, ύστερα από τη μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε το Σάββατο στο ορυχείο Αμυνταίου.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άμεση και ταχύτατη απαλλοτρίωση του οικισμού, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο ορυχείο και ο οποίος είχε εκκενωθεί μερικώς από το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων.

222645
Ογκοι χωμάτων 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων μετακινήθηκαν από την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμύνταιου

Νωρίτερα ο ίδιος ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ και τους τεχνικούς της επιχείρησης για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου, με αποτέλεσμα να μετακινηθούν όγκοι χωμάτων 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων!

Η κατολίσθηση περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου, το οποίο τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Μελίτης και τις δύο μονάδες του Αμυνταίου.

Το φαινόμενο βρισκόταν υπό παρακολούθηση και η λειτουργία του ορυχείου είχε διακοπεί από τις 3 Ιουνίου για λόγους συντήρησης. Ωστόσο οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερες από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον τέσσερις από τους τέσσερις καδοφόρους εκσκαφείς καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Πάντως, σύμφωνα με ενστάσεις των κατοίκων του οικισμού, το χωριό αντιμετωπίζει εδώ και πάνω από μία δεκαετία προβλήματα με την παρουσία του ορυχείου. Οπως ανέφεραν εκπρόσωποι του σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ νομού Φλώρινας ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ, οι υποσχέσεις για απαλλοτρίωση και μεταφορά σε άλλη περιοχή δεν τηρήθηκαν ποτέ, καθώς το σχετικό προεδρικό διάταγμα δεν υπογράφηκε για να προχωρήσει το σχέδιο.

Στους Αγίους Αναργύρους ζουν 150 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων αρκετοί είναι εργαζόμενοι στα ορυχεία και άλλοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...