899
Η Γελένα Οσταπένκο με το τρόπαιο του Ρολάν Γκαρός. Είναι η νέα αγαπημένη των χορηγών | Reuters / Christian Hartmann

Η εικοσάχρονη «Σταχτοπούτα» του τένις

Sportscaster Sportscaster 11 Ιουνίου 2017, 12:02
Η Γελένα Οσταπένκο με το τρόπαιο του Ρολάν Γκαρός. Είναι η νέα αγαπημένη των χορηγών
|Reuters / Christian Hartmann

Η εικοσάχρονη «Σταχτοπούτα» του τένις

Sportscaster Sportscaster 11 Ιουνίου 2017, 12:02

Μία από ‘κείνες τις απίθανες ιστορίες -σαν παραμύθι- που κατά καιρούς βγάζουν τη γλώσσα στον κυνισμό των επαγγελματικών σπορ και ομορφαίνουν τον κόσμο τους ακόμη περισσότερο, γράφτηκε χθες (Σάββατο) στο Παρίσι. Πρωταγωνίστρια, μία νεαρή (και μάλλον άγνωστη) τενίστρια από τη Λετονία, η οποία είχε δηλώσει συμμετοχή στο διάσημο γαλλικό τουρνουά Ρολάν Γκαρός «για τη χαρά του παιχνιδιού» – και για τη συλλογή εμπειριών. Είχε παίξει και πέρυσι στο Παρίσι, και είχε αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο. Η μεγαλύτερή της διάκριση σε major διοργάνωση ήταν η πρόκρισή της -πριν από λίγους μήνες- στον τρίτο γύρο του Αυστραλιανού Οπεν. Ως εκεί. Ποτέ δεν είχε προχωρήσει περισσότερο. Επομένως, ούτε η ίδια δεν μπορούσε να φανταστεί το δώρο που θα έκανε στον εαυτό της για τα εικοστά της γενέθλια.

Η Γελένα Οσταπένκο -έτσι ονομάζεται η «βασίλισσα του παραμυθιού»- άρχισε να περνάει τον ένα γύρο μετά τον άλλον, αντιμετωπίζοντας πολύ πιο γνωστές (έως και διάσημες) αντιπάλους. Απέκλεισε μία «χρυσή» Ολυμπιονίκη (την Πούιγ), μία νικήτρια Grand Slam (την Στόσουρ) και μία πρώην Νο 1 στον Κόσμο (τη Βοζνιάκι). Εφτασε στον τελικό, απέναντι στη Σιμόνα Χάλεπ. Η 25χρονη Ρουμάνα δεν είναι Ουΐλιαμς, ούτε Σαράποβα, ούτε Κέρμπερ, όμως τον τελευταίο καιρό «παίζει» ανάμεσα στο Νο 2 και το Νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης – και ήταν το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η Οσταπένκο τη νίκησε κι αυτή, με 2-1 σετ (4-6, 6-4, 6-3). Το κορίτσι που ήρθε «από το πουθενά» θα φύγει από το Παρίσι με το Κύπελλο του Γαλλικού Οπεν στις αποσκευές της και με 2,1 εκατομμύρια ευρώ στον τραπεζικό της λογαριασμό.

Φυσικά, είναι η πρώτη Λετονή που κατακτά ένα Γκραν Σλαμ. Φυσικά, αυτός είναι ο πρώτος τίτλος της επαγγελματικής της καριέρας. Φυσικά, δεν ήταν, καν, αξιολογημένη. Καμία άλλη τενίστρια από το 1933 (που το τουρνουά άνοιξε τις πόρτες του στους επαγγελματίες αθλητές) δεν είχε καταφέρει να κερδίσει το τρόπαιο χωρίς να έχει συμπεριληφθεί στο κυρίως ταμπλό. Πριν αρχίσουν οι αγώνες στο Ρολάν Γκαρός, βρισκόταν στο Νο 47 της παγκόσμιας κατάταξης. Δεν υπάρχει άλλη τενίστρια με τόσο χαμηλό ranking που να νίκησε -ή, απλώς, να έφτασε- στον τελικό του Παρισιού.

Είναι και η νεώτερη που κατακτά το Γαλλικό Οπεν έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα. Το 1971 είχε αναδειχθεί νικήτρια η Ιβόν Γκούλαγκονγκ, λίγο προτού συμπληρώσει τα είκοσί της χρόνια – ενώ η Οσταπένκο τα έκλεισε την περασμένη Πέμπτη. Το προηγούμενο «κορίτσι – θαύμα» του τένις, η Μαρία Σαράποβα, είχε κερδίσει το Ουίμπλεντον στα 17 της (2004), το Αμερικανικό Οπεν στα 19 της (2006), το Αυστραλιανό Οπεν στα 21 της (2008), όμως πάνω στο χώμα του γαλλικού τουρνουά θριάμβευσε πολύ αργότερα, το 2012.

Οι χορηγοί δεν έχασαν ούτε λεπτό. Αρχισαν να πολιορκούν τη νεαρή Λετονή από την ημέρα που προκρίθηκε στον ημιτελικό. Πόσω μάλλον μετά τον χθεσινό της «άθλο». Είναι και ομορφούλα, γελαστή, και στις συνεντεύξεις Τύπου απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων με πανέξυπνες «ατάκες». Αλλά, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο πιστεύουν ότι -στο εξής- θα απασχολήσει έντονα το διεθνές τένις, είναι το ανορθόδοξο, άκρως επιθετικό και γεμάτο ρίσκο παιχνίδι της. Συνηθίζει να πλησιάζει προς το φιλέ και να στέλνει το μπαλάκι δίπλα στις γραμμές και σε «τρελές» γωνίες, όπου ο αντίπαλος δεν μπορεί να το φτάσει, με απίστευτη δύναμη. Σύμφωνα με τα στατιστικά του Ρολάν Γκαρός, το forehand της είναι πιο δυνατό από αυτό του Αντι Μάρεϊ. Μόλις τρεις άνδρες χτυπούν πιο δυνατά από εκείνη. Οι αναλυτές του σπορ θεωρούν πως η Γελένα θα αποκτήσει πολλούς θαυμαστές, πολύ σύντομα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ματς με τη Βοζνιάκι είχε 38 winners (νικητήριους πόντους), έναντι μόλις έξι της Κάρο. Στον δρόμο για τον τίτλο πέτυχε, συνολικώς, 299 winners. Στον τελικό με την Χάλεπ, η Οσταπένκο κατάφερε να νικήσει παρά τα… 54 αβίαστα λάθη της, ενώ η αντίπαλός της έκανε μόνο δέκα. Η 20χρονη Λετονή βρέθηκε πίσω με 0-1 σετ και 0-3 games στο δεύτερο σετ, ωστόσο στη συνέχεια, αφού απέφυγε το «μπρέικ» για το 4-0 και έκανε το 3-1, πήρε φόρα – και το σετ. Στο τρίτο και καθοριστικό, αν και η Χάλεπ προηγήθηκε 3-1 με ασύλληπτα winners (54 σε όλο τον αγώνα), η Οσταπένκο πραγματοποίησε ένα απίστευτο σερί (5-0 στα γκέιμ) που έκανε τους θεατές να παραληρούν, και νίκησε με 2-1 σετ σε σχεδόν δύο ώρες.

H κατάκτηση του τροπαίου ανέβασε την Οσταπένκο στο Νο 12 της παγκόσμιας κατάταξης (σκαρφάλωσε 35 θέσεις!), ενώ η Χάλεπ -που μετράει δύο ήττες σε ισάριθμους τελικούς στο Παρίσι (το 2014 είχε χάσει από τη Σαράποβα)- έχασε την ευκαιρία να ανεβεί για πρώτη φορά στην καριέρα της στο Νο 1. Στην κορυφή του ranking παραμένει η Αντζελίκ Κέρμπερ, ενώ η Χάλεπ θα αναχωρήσει από το Παρίσι ως Νο 2. Και με την απορία, πώς… κατάφερε να χάσει αυτό το τρόπαιο μέσα από τα χέρια της, με αντίπαλο μία 20χρονη που προτιμά το χορτάρι και τις σκληρές επιφάνειες, και έχει δηλώσει ότι δυσκολεύεται στα χωμάτινα γήπεδα.

Για να ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία της, η Οσταπένκο είχε προσλάβει δασκάλα του τένις η οποία ειδικεύεται στο χώμα. Ηταν η πρώτη φορά από τότε που πρωτοκράτησε ρακέτα, στα πέντε της, που η προπόνησή της έπαψε να είναι οικογενειακή υπόθεση. Εδώ και 15 χρόνια, προπονητής της είναι η μητέρα της, Γελένα Γιακόβλεβα, και γυμναστής της ο πατέρας της, Γεβγκένις Οσταπένκο.

Στους άντρες, ο τελευταίος τενίστας που κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός εκτός κυρίως ταμπλό (και μέχρι τότε δεν είχε πάρει άλλον major τίτλο) ήταν ο Βραζιλιάνος Γκουστάβο Κουέρτεν. Πού είναι το περίεργο; Το έκανε στις 8 Ιουνίου 1997. Τη μέρα που η Οσταπένκο αντίκρυζε, στη Ρίγα, το πρώτο φως της ζωής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...