345
Η κατολίσθηση μετακίνησε εκατομμύρια τόνους χωμάτων | kozan.gr

Εκκενώθηκε οικισμός μετά από κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2017, 15:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/06/2017, 18:38
Η κατολίσθηση μετακίνησε εκατομμύρια τόνους χωμάτων
|kozan.gr

Εκκενώθηκε οικισμός μετά από κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2017, 15:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/06/2017, 18:38

Τουλάχιστον τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς καταστράφηκαν ολοσχερώς στο ορυχείο λιγνίτη της ΔΕΗ στο Αμύνταιο μετά την αποκόλληση εκατομμυρίων κυβικών μέτρων χωμάτων σε κατολίσθηση. Εν τω μεταξύ έχει εκκενωθεί οικισμός που βρίσκεται σε μικρή απόσταση και η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το σημείο είχε αποκλειστεί εδώ και ημέρες και έτσι δεν υπήρχαν τραυματισμοί.

Η αποκόλληση του εδάφους και η μετακίνησή του σε μια απόσταση 40 μέτρων σημειώθηκε γύρω στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Τοπικά μέσα μιλούν για δεκάδες εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος που μετακινήθηκαν.

Από την κατολίσθηση καταπλακώθηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς του ορυχείου.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Στέφανος Παλαβός «η μετακίνηση εδαφών ήταν τέτοιου μεγέθους και έκτασης που ακόμη και οι τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή, σκεπάστηκαν κυριολεκτικά από εκατομμύρια τόνους χωμάτων».

Οικισμός σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκαν και μερικά σπίτια του οικισμού των Αναργύρων, που βρίσκονται από την πλευρά του ορυχείου και σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από αυτό. Οι κάτοικοι του οικισμού έχουν ζητήσει εδώ και χρόνια την μετεγκατάσταση του οικισμού.

Από την κατολίσθηση έχουν υποστεί βλάβες τόσο τα δίκτυα ηλεκτροδότησης όσο και της ύδρευσης στο χωριό και έχει διακοπεί η παροχή νερού και ηλεκτρικού στο δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων.

Στον οικισμό μετέβη μετά τα εγκαίνια της Σχολής Πυροσβεστικής στην Πτολεμαΐδα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, συνοδευόμενοι από τον περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας, Θοδωρή Καρυπίδη.

Ο κ. Τόσκας ζήτησε από τους κατοίκους να εκκενώσουν το χωριό, κηρύσσοντας τον οικισμό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με απόφαση της Περιφέρειας οι κάτοικοι του χωριού για λόγους ασφαλείας θα διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Εκτός λειτουργίας το ορυχείο

Στο ορυχείο και στη ΔΕΗ έχει σημάνει συναγερμός. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης ενημερώθηκε και μετέβη εκτάκτως στο Αμύνταιο ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το ορυχείο θα παραμένει για μακρύ χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας. Το kozan.gr μεταφέρει μάλιστα την εκτίμηση στελεχών της ΔΕΗ και συνδικαλιστών που μιλούν για πρωτοφανή καταστροφή, η οποία ενδεχομένως να σημάνει και το τέλος της λειτουργίας του ορυχείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...