516
| In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αλλη μια δικαστική ήττα του Εθνικού Μηνυτή

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2023, 17:53
|In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αλλη μια δικαστική ήττα του Εθνικού Μηνυτή

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2023, 17:53

Tη δίκη για τη μήνυση εναντίον του διευθυντή της «Athens Review of Books», Μανώλη Βασιλάκη, την οποία είχε υποβάλει στις 26 Φεβρουαρίου 2018 και η οποία είχε αναβληθεί εννέα φορές, έχασε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ΜΚΟ «Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» Παναγιώτης Δημητράς, ο αποκαλούμενος και Εθνικός Μηνυτής. Η δίκη διεξήχθη στο Θ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, με την απόφαση αθώωσης του Μανώλη Βασιλάκη να είναι ομόφωνη.

Συνήγορος υπεράσπισης του διευθυντή του περιοδικού ήταν ο Τάσος Αβραντίνης και μάρτυρες υπεράσπισης ο βουλευτής Χριστόφορος Μπουτσικάκης και οι Σώτη Τριανταφύλλου, Φώτης Γεωργελές, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Αρης Πορτοσάλτε και Γιώργος Παπαχρήστος, όλοι τους θύματα της δράσης του κ. Δημητρά.

Αφορμή για τη μήνυση ήταν δύο άρθρα που είχε γράψει ο κ. Βασιλάκης για να υπερασπιστεί την ελευθερία του λόγου των συγγραφέων Σώτης Τριανταφύλλου, Τάκη Θεοδωρόπουλου και Λώρης Κέζα, στους οποίους είχε υποβάλει μηνύσεις για «ισλαμοφοβία», μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν. Σημειώνεται πως παρότι και τα τρία πρόσωπα αυτά αθωώθηκαν ή απαλλάχθηκαν, ο κ. Δημητράς συνεχίζει να υποβάλει μηνύσεις στους δυο πρώτους.

Στην εν λόγω μήνυση, αφού ανέφερε ότι μήνυσε τους Μιχαλολιάκο και Κασιδιάρη, σε αυτά τα συμφραζόμενα, συνέχιζε: «Στο επίδικο πρόσφατο άρθρο [σ.σ.: του κ. Βασιλάκη] γίνεται υβριστική έως συκοφαντική επίθεση εναντίον των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίζονται κάποιες από τις 200+ δικογραφίες (σ.σ.: που σχηματίστηκαν ύστερα από μηνύσεις του ίδιου) και εναντίον του Παναγιώτη Δημητρά η οποία ξεπερνά τα ανεκτά όρια μιας έστω οξύτατης κριτικής. Είναι εμφανές πως ο εγκαλούμενος διαφωνεί με την παραπομπή σε δίκη της Σώτης Τριανταφύλλου και το σχηματισμό δικογραφιών σε βάρος του Τάκη Θεοδωρόπουλου και της Λώρης Κέζα για ρατσιστικά ισλαμοφοβικά άρθρα τους».

Αυτή τη μήνυση χρησιμοποιούσε ως βάση για να υποβάλει πολλές άλλες μηνύσεις στον κ. Βασιλάκη, αλλά και στους Σώτη Τριανταφύλλου, Φώτη Γεωργελέ (Athens Voice), Τάκη Θεοδωρόπουλο («Η Καθημερινή»), Θανάση Μαυρίδη (Liberal), Αρη Πορτοσάλτε (ΣΚΑΪ), Γιώργο Παπαχρήστο («Τα Νέα»), κ.ά..

Μεταξύ άλλων το στέλεχος του «Παρατηρητηρίου», και άλλων ΜΚΟ, έχει μηνύσει το… «ρατσιστικό Protagon» (Χρήστο Μεμή και Κώστα Γιαννακίδη), τους Διονύση Γουσέτη και Αλέξη Παπαχελά της «Καθημερινής», οι οποίοι απαλλάχτηκαν, αλλά και τον βουλευτή της ΝΔ Χριστόφορο Μπουτσικάκη.

Κατηγορίες για «κακουργήματα και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης»

Χάρη στην αντίδραση του τελευταίου, ο οποίος απηύθυνε πολλαπλές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για την περίπτωση Δημητρά, αποκαλύφθηκε ότι μέσα σε μια πενταετία (2016 – 2021) είχε υποβάλει 409 μηνύσεις εκ των οποίων οι 263 τέθηκαν στο αρχείο.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στις εκατοντάδες εγκλήσεις που έχει υποβάλει ο Εθνικός Μηνυτής περιλαμβάνονται μηνύσεις και κατά λειτουργών της Δικαιοσύνης. Στην τελευταία από τις ερωτήσεις του κ. Μπουτσικάκη προς τον κ. Τσιάρα, ο βουλευτής επισημαίνει χαρακτηριστικά πως ο Παναγιώτης Δημητράς «δεν τρομοκρατεί και φιμώνει μόνο πολίτες και δημοσιογράφους, αλλά επιδιώκει και τον εκφοβισμό των εισαγγελικών λειτουργών».

Με την ίδια ερώτησή του ο κ. Μπουτσικάκης ζητούσε να μάθει γιατί «ενώ του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κακουργήματα και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης έτυχε κατ’ εξαίρεσιν τέτοιας πρωτοφανώς αβρής μεταχείρισης, και εντελώς ανενόχλητος και χωρίς να ενοχληθεί κανένα μέλος της οργάνωσής του (σαν να είναι μονοπρόσωπη), συνεχίζει να μηνύει δημοσιογράφους και ανώτατους δικαστικούς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...