197
Το InSight ηχογράφησε τον άνεμο του Αρη | NASA

Ακούσαμε για πρώτη φορά τον άνεμο του Αρη

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2018, 11:03
Το InSight ηχογράφησε τον άνεμο του Αρη
|NASA

Ακούσαμε για πρώτη φορά τον άνεμο του Αρη

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2018, 11:03

Η NASA) έδωσε στη δημοσιότητα (μετά από κάποια ψηφιακή επεξεργασία και ανέβασμα κατά δύο οκτάβες για να ακούγονται καλύτερα) τα σχετικά χαμηλής συχνότητας αρχεία ήχου που κατέγραψε το InSight, το ρομπότ που θα πραγματοποιήσει γεωλογικές μελέτες στον Αρη.

Το InSight ηχογράφησε τον αρειανό άνεμο, ο οποίος κατά κοινή ομολογία ακούγεται κάπως… απόκοσμος. Οι πολύ χαμηλές συχνότητες οφείλονται στο ότι ο αέρας στον «κόκκινο» πλανήτη είναι πολύ αραιός.

Δύο αισθητήρες του στατικού γεωλογικού εργαστηρίου -ένας αισθητήρας της πίεσης του αέρα και ένας σεισμογράφος- «έπιασαν» (με διαφορετικό τρόπο το κάθε όργανο) τις χαμηλής συχνότητας δονήσεις που προκαλούσε πάνω στα ηλιακά πάνελ του InSight ο άνεμος, ο οποίος εκτιμάται ότι -εκείνη τη στιγμή- φυσούσε με ταχύτητα περίπου 15 χιλιομέτρων την ώρα και με κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά.

Σε λίγες εβδομάδες ο ρομποτικός βραχίονας της διαστημοσυσκευής θα τοποθετήσει το σεισμογράφο απευθείας πάνω στο έδαφος του Aρη, ώστε για πρώτη φορά να πιάσει τις υπόγειες δονήσεις των αρειανών σεισμών.

Eνας ακόμη πιο καθαρός ήχος από τον Αρη θα υπάρξει σε δύο χρόνια, όταν φθάσει στον πλανήτη το ρόβερ Mars 2020 της NASA, το οποίο θα είναι εφοδιασμένο με δύο πραγματικά μικρόφωνα. Μεταξύ άλλων, θα ηχογραφήσουν για πρώτη φορά τον ήχο μιας προσεδάφισης στο γειτονικό πλανήτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...