1279
Παρίσι, 8 Δεκεμβρίου 2018. Η Πόλη του Φωτός σε οριακή κατάσταση | REUTERS/Christian Hartmann

Παρίσι, ανοχύρωτη πόλη

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2018, 21:35
Παρίσι, 8 Δεκεμβρίου 2018. Η Πόλη του Φωτός σε οριακή κατάσταση
|REUTERS/Christian Hartmann

Παρίσι, ανοχύρωτη πόλη

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2018, 21:35

Αμέτρητοι διαδηλωτές, δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί με βαριά οχήματα, τα μνημεία, όπως ο Πύργος του Αϊφελ κλειστά, λουκέτα και σε μουσεία και καταστήματα. Δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα το σκηνικό στη γαλλική πρωτεύουσα κάθε άλλο παρά εορταστικό ήταν. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ είπε ότι πρέπει «να ξαναϋφάνουμε την ενότητα». Ο Εμανουέλ Μακρόν παρέμεινε και πάλι σιωπηλός μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση της προεδρικής θητείας του…

Το Σαββατοκύριακο εισέβαλε στην Πόλη του Φωτός με μια πρωτόγνωρη εικόνα στρατιωτικοποίησης. Καθώς η γαλλική πρωτεύουσα προετοιμαζόταν για άλλη μία διαδήλωση από τα Κίτρινα Γιλέκα, το κίνημα που ξεκίνησε από τη μείωση των φόρων στα καύσιμα και εξελίχθηκε σε πλατφόρμα διαμαρτυρίας κατά της προεδρίας Μακρόν, η παρουσία των δυνάμεων της τάξης υπήρξε εντυπωσιακή, αλλά τα τρομακτικά επεισόδια έδωσαν πάλι τον τόνο.

Η Αν Ινταλγκό, δήμαρχος του Παρισίου, μπόρεσε το βράδυ μόνο να ψελλίσει τη λύπη της για τις «σκηνές χάους» στην πρωτεύουσα.

Η αστυνομία υπολόγισε τους διαδηλωτές σε περίπου 30.000 σε εθνικό επίπεδο, από τα οποίους 8.000 στο Παρίσι. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι διεκομίσθησαν σε νοσοκομεία, τραυματίες από τις συγκρούσεις (17 ήταν αστυνομικοί).

Ενα από τα πολλά καμένα αυτοκίνητα στους δρόμους του Παρισιού ( REUTERS/Benoit Tessier)

Τα πρώτα επεισόδια, με ρίψη δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις, άρχισαν να σημειώνονται κοντά στα Ηλύσια Πεδία μετά το μεσημέρι. Ορισμένοι διαδηλωτές απάντησαν εκτοξεύοντας εκρηκτικούς μηχανισμούς και κροτίδες.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε περιστατικά ωμής βίας ενώ βίντεο σε κοινωνικά δίκτυα εικονίζουν τα γαλλικά ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών και παράλληλα να πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες.

Διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες στη λεωφόρο Φριντλάν και στη λεωφόρο Μαρσό, ενώ ένα οδόφραγμα τυλίχθηκε στις φλόγες στο Γκραν Μπουλβάρ όπου είχαν αναπτυχθεί τεθωρακισμένα οχήματα τα χωροφυλακής.

Σε ένα άλλο περιστατικό, διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν κίτρινα γιλέκα, επιχείρησαν να πυρπολήσουν την πρόσοψη του Drugstore Publicis στα Ηλύσια Πεδία. Εβαλαν φωτιά σε έλατα που τοποθέτησαν μπροστά στην πρόσοψη αφού έσπασαν πολλές προστατευτικές ξύλινες κατασκευές.

Ορισμένοι εισήλθαν στο Drugstore πριν οι δυνάμεις της τάξης απωθήσουν δεκάδες διαδηλωτές με τη βοήθεια δακρυγόνων. Μια νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε στο κεφάλι απέναντι από το Drugstore απομακρύνθηκε από το σημείο.

Η αστυνομία προσπάθησε να περιορίσει όσο το δυνατόν τα πιο μαχητικά στοιχεία που θα παρεισφρήσουν στη διαδήλωση με συλλήψεις, ελέγχους στοιχείων και κατασχέσεις επικίνδυνων αντικειμένων.

O Κριστόφ Καστανέρ, υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε ότι οι αρχές προχώρησαν σε 1.385 προσαγωγές.

«Υπάρχουν 1.385 προσαγωγές, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Επιπλέον, 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και αυτός ο αριθμός, επίσης, θα αυξηθεί περαιτέρω» είπε το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλώσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ η αυξημένη αστυνομική παρουσία θα συνεχιστεί και αύριο εφόσον χρειαστεί.

Μονάχα για το Παρίσι, η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε 920 προσαγωγές, εκ των οποίων 619 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε επίσης λόγο για 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 τραυματίες από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας. Οπως σημείωσε, οι αριθμοί αυτοί μπορούν να συγκριθούν με τους 201 τραυματίες διαδηλωτές και 284 αστυνομικούς το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.

Επρόκειτο κυρίως για ανθρώπους στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν μάσκες, σφεντόνες, σφυριά, ή ακόμη και ξηλωμένες πλάκες.

«Ο πρόεδρος θα μιλήσει»

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ είπε το βράδυ του Σαββάτου ότι πρέπει να «ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα», ανακοινώνοντας ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα προτείνει «μέτρα» προς αυτήν την κατεύθυνση. «Ο διάλογος ξεκίνησε» και «πρέπει να ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα μέσω του διαλόγου, μέσω της δουλειάς, μέσω της συσπείρωσης» δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει. Εναπόκειται σε εκείνον να προτείνει μέτρα που θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον διάλογο και που θα επιτρέψουν, ελπίζω, στο σύνολο του γαλλικού Έθνους να σταθεί στο ύψος των όσων ήδη διακυβεύονται και θα συνεχίσουν να υφίστανται τα επόμενα χρόνια» σημείωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Εντουάρ Φιλίπ εξέφρασε τον «θαυμασμό τους προς τις δυνάμεις ασφαλείας, που σήμερα τήρησαν τον νόμο απέναντι στους ταραξίες, σε πρόσωπα που δεν ήρθαν για να πουν τη γνώμη τους, αλλά συχνά για να συγκρουστούν, να προκαλέσουν, να λεηλατήσουν κάποιες φορές».

«Η επαγρύπνηση και η κινητοποίηση θα παραμείνουν σε ισχύ, καθώς στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις ταραξίες συνεχίζουν το έργο τους και πρέπει, επομένως, να ενεργήσουμε με μεγάλη προσοχή» υπογράμμισε ο Φιλίπ.

Για μία ακόμη φορά, ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης διατύπωσε «τις ευχαριστίες της κυβέρνησης σε όλους όσοι, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας… απηύθυναν έκκληση για ηρεμία».

«Νεκρό» το Παρίσι

Κλειστή ήταν από το πρωί του Σαββάτου η Οπερα, το Λούβρο, ο Πύργος του Αϊφελ, όλα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου του Παρισιού. Πολλά καταστήματα κατέβασαν ρολά, ενώ στην ακριβή Λεωφόρο των Ηλυσίων έκαναν την εμφάνισή τους κόντρα πλακέ που καλύπτουν τις βιτρίνες. Οι πιο προνοητικοί έχουν μεταλλικές κατασκευές για να μην ξηλωθούν τα κόντρα πλακέ.

Τα πολυκαταστήματα Galeries Lafayette όχι μόνο θα μείνουν κλειστά, αλλά κάλυψαν τις βιτρίνες με κόντρα πλακέ (REUTERS/Stephane Mahe)

Κλειστοί και οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, όπου είχαν γίνει σοβαρά επεισόδια την περασμένη εβδομάδα. Ακόμη περισσότερο εντυπωσιακό είναι ότι θα μείνουν κλειστές ούτε λίγο ούτε πολύ 40 στάσεις του μετρό!

Η αστυνομία έχει καταστρώσει σχέδια σχεδόν πολεμικής κινητοποίησης.

Από νωρίς το πρωί εμφανίστηκαν στα Ηλύσια Πεδία 12 θωρακισμένα της χωροφυλακής για να διαλύσουν –αν χρειαστεί- τα οδοφράγματα. Γύρω στις 8.000 είναι οι αστυνομικοί και χωροφύλακες για το Παρίσι ενώ σε 89.000 ανέρχονται τα όργανα της τάξης που έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα. Από αέρος ένας μεγάλος αριθμός drone θα είναι στη διάθεση των Αρχών.

Περιπολικά και τεθωρακισμένα της αστυνομίας στους δρόμους (REUTERS/Stephane Mahe)
Οχήματα κατά των οδοφραγμάτων (REUTERS/Stephane Mahe)

Οι διαδηλωτές είχαν δώσει ραντεβού σε μεγάλους σταθμούς του μετρό και του τρένου, εκεί  όμως τους περιμένουν αστυνομικοί, ενώ κάποιους τους κράτησαν για έλεγχο.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες για ένα τμήμα του μηχανισμού των μέτρων που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι δυνάμεις της τάξης διέρρευσαν στο Διαδίκτυο από άγνωστο πρόσωπο.

Πρόκειται για υπηρεσιακό σημείωμα των υπηρεσιών ασφαλείας της πρωτεύουσας (DSPAP) σχετικά με το προσωπικό που έχει κινητοποιηθεί διέρρευσε στο Διαδίκτυο.

Η αστυνομία μιλά για «τεχνικό σημείωμα που απετέλεσε αντικείμενο ευρείας διάδοσης» και «αφορά μόνον ένα μέρος των δυνάμεων, κατά βάση τις πιο ελαφρές κι ευέλικτες μονάδες που διατίθενται για να χτενίζουν σε ελάχιστο χρόνο το σύνολο του πεδίου δράσης».

Επεισόδια στην Τουλούζη και στο Μπορντό

Σε άλλες πόλεις όπου έγιναν διαδηλώσεις η κατάσταση ήταν σχετικά ήρεμη, ωστόσο επεισόδια ξέσπασαν λίγο πριν από το τέλος της πορείας των Κίτρινων Γιλέκων στο Μπορντό.

Μόλις το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Δημαρχείου, διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, την ώρα που ορισμένα Κίτρινα Γιλέκα επιχειρούσαν να τους αποθαρρύνουν, ακόμα και γονατίζοντας στο έδαφος.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των ταραξιών, οι οποίοι έβαλαν φωτιές και απαντούσαν πετώντας πέτρες.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και στην Τουλούζη, όπου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν διαδηλωτές που έβαλαν φωτιές σε οδοφράγματα.

Περίπου 5.500 άνθρωποι διαδήλωναν στην πόλη όπου επτά διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 24 άτομα προσήχθησαν, καθώς είχαν στην κατοχή τους διαφόρων τύπων όπλα.

Κινητοποίηση και στο Βέλγιο

Τουλάχιστον 400 άνθρωποι συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των Κίτρινων Γιλέκων» του Βελγίου, με τη συμμετοχή 1.000 ανθρώπων.

Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και κομμάτια από πεζοδρόμια εναντίον των αστυνομικών. Στο ύψος της συνοικίας των ευρωπαϊκών θεσμών, οι Αρχές είχαν αποκλείσει την κυκλοφορία σε αυτοκίνητα και πεζούς ενώ έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Belga μετέδωσε ότι «κίτρινα γιλέκα» έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Ε17 προς το Ρέκεμ, στα σύνορα με τη Γαλλία. Οδοφράγματα τοποθέτησαν, επίσης, νωρίτερα σήμερα, στον αυτοκινητόδρομο Ε40, στα γαλλοβελγικά σύνορα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...