379
Ταλιμπάν φρουρούν τη γειτονιά όπου σκοτώθηκε ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, στην Καμπούλ, τον Αύγουστο του 2022 | EPA

Αιγύπτιος βετεράνος των ειδικών δυνάμεων ο νέος αρχηγός της Αλ Κάιντα

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 10:13
Ταλιμπάν φρουρούν τη γειτονιά όπου σκοτώθηκε ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, στην Καμπούλ, τον Αύγουστο του 2022
|EPA

Αιγύπτιος βετεράνος των ειδικών δυνάμεων ο νέος αρχηγός της Αλ Κάιντα

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 10:13

Ο τζιχαντιστής Σαΐφ αλ-Αντέλ, άλλοτε αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων της Αιγύπτου, με έδρα το Ιράν, είναι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα μετά τη δολοφονία του Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι το καλοκαίρι του 2022, στην Καμπούλ, από αμερικανικό πύραυλο «Νίντζα».

«Η εκτίμησή μας ευθυγραμμίζεται με αυτήν του ΟΗΕ -δηλαδή (εκτιμάμε) ότι ο νέος de facto ηγέτης της Αλ Κάιντα Σάιφ αλ Aϊντελ έχει τη βάση του στο Ιράν», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, όταν ρωτήθηκε σχετικά με έκθεση του ΟΗΕ.

Η έκθεση αυτή αναφέρει πως κατά την «κυρίαρχη» άποψη των κρατών-μελών, ο Σαΐφ αλ-Αντέλ είναι «τώρα ο de facto ηγέτης της Αλ Κάιντα» και αντιπροσωπεύει τη «συνέχεια» στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, η οργάνωση δεν τον έχει ανακηρύξει επίσημα «εμίρη» για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι πως πρόκειται για λεπτό ζήτημα για το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, το οποίο δεν θέλει να αναγνωρίσει πως ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι σκοτώθηκε από τους Αμερικανούς σε σπίτι στην Καμπούλ το καλοκαίρι του 2022.

Παλιότερη φωτογραφία του Σαΐφ αλ-Αντέλ, που έδωσε στη δημοσιότητα το FBI – FBI/Handout Via Reuters/File Photo

Ο δεύτερος είναι πως ο Σαΐφ αλ-Αντέλ ζει στο Ιράν, χώρα με κατά πλειονότητα σιιτικό πληθυσμό, ενώ η Αλ Κάιντα είναι φονταμενταλιστική σουνιτική οργάνωση.

«Η τοποθεσία όπου έχει τη βάση του εγείρει ερωτήματα για τις φιλοδοξίες της Αλ Κάιντα να επαναβεβαιώσει την ηγεσία της στο παγκόσμιο τζιχαντιστικό κίνημα μπροστά στις προκλήσεις που εγείρει το ΙSIS», κατά το κείμενο του ΟΗΕ.

Ο 60χρονος Σαΐφ αλ-Αντέλ, ήταν άλλοτε αντισυνταγματάρχης των αιγυπτιακών ειδικών δυνάμεων και θεωρείται από τα παλιά στελέχη της Αλ Κάιντα.

Φέρεται μάλιστα να ενίσχυσε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της οργάνωσης και να εκπαίδευσε κάποιους από τους αεροπειρατές που είχαν πάρει μέρος στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με το Counter Extremism Project.

Ο αλ-Αντέλ βρίσκεται στο Ιράν από το 2002 ή το 2003 και μολονότι στην αρχή βρισκόταν υπό αυστηρή παρακολούθηση, αργότερα μπόρεσε να κάνει ταξίδια στο Πακιστάν, σύμφωνα με τον Αλί Σούφαν, πρώην ερευνητή του FBI.

Πρόκειται για «έναν από τους πιο επαγγελματίες και πιο πεπειραμένους στρατιώτες του παγκόσμιου τζιχαντιστικού κινήματος και το σώμα του φέρει σημάδια μαχών», είχε πει το 2021 ο Σούφαν σε άρθρο στο CTC Journal.

Οι αμερικανικές αρχές προσφέρουν αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων σε όποιον τους «οδηγήσει» στον Σαΐφ αλ-Αντέλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...