393
Μικρές υλικές ζημιές φαίνονται στο σπίτι όπου αμερικανικός πύραυλος σκότωσε τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, στην Καμπούλ | Twitter

Το μυστικό όπλο των Αμερικανών που σκότωσε τον Αλ Ζαουάχρι

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2022, 14:20
Μικρές υλικές ζημιές φαίνονται στο σπίτι όπου αμερικανικός πύραυλος σκότωσε τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, στην Καμπούλ
|Twitter

Το μυστικό όπλο των Αμερικανών που σκότωσε τον Αλ Ζαουάχρι

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2022, 14:20

Ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής από δύο πυραύλους που έπληξαν την κατοικία του στην Καμπούλ, χωρίς να προκληθεί έκρηξη και χωρίς να τραυματιστεί κάποιος άλλος από τους ενοίκους , σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ έκαναν χρήση του Hellfire R9X, πυραύλου που είναι εξοπλισμένος με έξι λάμες σε μορφή ξυραφιού, ο οποίος πλήττει τον στόχο χωρίς να εκρήγνυται.

Η χρήση του Hellfire R9X δεν έχει ποτέ επισήμως αναγνωρισθεί από το αμερικανικό Πεντάγωνο ή την CIA, τους δύο αμερικανικούς θεσμούς που προχωρούν σε στοχευμένες επιθέσεις κατά τρομοκρατών.

Η ύπαρξη του όπλου αυτού αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2017, όταν ανώτατος αξιωματούχος της Αλ Κάιντα, ο Αμπού αλ-Χαΐρ αλ-Μάσρι, σκοτώθηκε σε επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) κατά την μετακίνησή του με αυτοκίνητο στην Συρία.

Οι φωτογραφίες από εκείνο το περιστατικό δείχνουν μία μεγάλη οπή στην οροφή του αυτοκινήτου με το σχήμα των λεπίδων να διακρίνεται καθαρά. Στο εσωτερικό του οχήματος, οι επιβαίνοντες διαμελίσθηκαν, αλλά το μπροστινό και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου έμοιαζαν ανέπαφα.

Εκτοτε, εκδηλώθηκαν και άλλες παρόμοιες στοχευμένες επιθέσεις με ανάλογα αποτελέσματα.

Μέχρι τότε, οι πύραυλοι Hellfire εκτοξεύονταν από ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ήταν γνωστοί για την ισχυρές εκρήξεις τους και την πρόκληση παράπλευρων απωλειών.

Το νέο μυστηριώδες όπλο που χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς έχει την ονομασία Flying Ginsu (ιπτάμενο Ginsu), από μία διάσημη τηλεοπτική διαφήμιση της δεκαετίας του 1980 για τα ιαπωνικά μαχαίρια κουζίνας της μάρκας Ginsu, που μπορούσαν να κόψουν αλουμίνιο παραμένοντας κοφτερά.

Επονομαζόμενος επίσης ως «βόμβα νίντζα», ο πύραυλος έχει γίνει το όπλο για τη εξόντωση των αρχηγών τζιχαντιστικών οργανώσεων, με την αποφυγή παράπλευρων απωλειών μεταξύ αμάχων.

Αυτό φαίνεται πως έγινε και στην Καμπούλ με τον Αλ Ζαουάχρι.

Το πρωί της Κυριακής, ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι βρισκόταν στο μπαλκόνι της κατοικίας του, όταν αμερικανικό drone εκτόξευσε δύο πυραύλους Hellfire, δήλωσε στους δημοσιογράφους αμερικανός αξιωματούχος.

Καπνός υψώνεται από το σπίτι του Αλ Ζαουάχρι μετά το χτύπημα των Αμερικανών, το πρωί της Κυριακής στην Καμπούλ – Twitter

Μέλη της οικογένειας του Ζαουάχρι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στο σπίτι, αλλά δεν αποτέλεσαν στόχο και δεν τραυματίσθηκαν, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Φωτογραφίες δείχνουν τα παράθυρα σπασμένα σε έναν όροφο, αλλά το υπόλοιπο κτίριο ανέπαφο και τα παράθυρα στους άλλους ορόφους στην θέση τους.

Γράφημα που εξηγεί τον τρόπο που δρα ο πύραυλος «Νίντζα»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...