453
| Alamy

Οι αγριόχοιροι βαρέθηκαν τα δάση και «μετακομίζουν» στις πόλεις

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2019, 21:27

Οι αγριόχοιροι βαρέθηκαν τα δάση και «μετακομίζουν» στις πόλεις

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2019, 21:27

Μπορεί να έχουν περάσει αρκετές χιλιάδες χρόνια από την κάθοδο των Δωριέων και την καταστροφή του Μυκηναϊκού πολιτισμού αλλά φαίνεται ότι σήμερα ζούμε κάτι αντίστοιχο με την κάθοδο των… αγριόχοιρων! Τα ανεπιθύμητα τετράποδα ασκώντας «επεκτατική πολιτική», κατεβαίνουν από τους λόφους και προκαλούν κομφούζιο και ατυχήματα στις πόλεις ταράζοντας την ησυχία των κατοίκων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Καλσερόλα της Βαρκελώνης, όπου διαμένουν διάσημοι ηθοποιοί, ευκατάστατοι επιχειρηματίες και ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές. Η περιοχή βρίσκεται στο έλεος των αγριογούρουνων εδώ και χρόνια και οι αρχές δίνουν καθημερινά μάχη προκείμενου να αποκαταστήσουν την τάξη.

Οσο και αν σας φαίνεται περίεργο η επιδρομή αγριόχοιρων δεν αποτελεί αποκλειστικά… ισπανικό φαινόμενο. Κάθε άλλο. Οπως αναφέρει ο Guardian, πόλεις σε όλο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Φανταστείτε ότι μονάχα στην Ευρώπη ζουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια αγριογούρουνα, γεγονός που κατατάσσει τα τετράποδα αυτά πλέον και επίσημα στην κατηγορία των παράσιτων.

Στο Βερολίνο, πληρώνουν «ειδικούς εκτελεστές» αγριόχοιρων προκειμένου να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού τους. Στην Ιταλία υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο οι αγριόχοιροι προκαλούν ζημιές 100 εκατομμυρίων ευρώ στην οικονομία καθώς καταστρέφουν τις σοδειές των αγροτών. Στην παρυφές της Ρώμης, σε μια εικόνα που αντιπροσωπεύει την παρακμή της πόλης, αγριόχοιροι τρέφονται από τα σκουπίδια που ξεχειλίζουν από τους κάδους απορριμάτων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στο Χιούστον του Τέξας το πρόβλημα λύνεται με ελικόπτερα. Οι χειριστές χρησιμοποιούν τους προβολείς προκειμένου να ωθήσουν τους αγριόχοιρους σε σημεία βολής, δίχως βλάστηση και ύστερα τους εξολοθρεύουν.

Τα αγριογούρουνα και η Βαρκελώνη

Ολα ξεκίνησαν το 2013. Αστυνομικός, στην προσπάθεια του να σκοτώσει έναν μανιασμένο αγριόχοιρο στις παρυφές της πόλης της Βαρκελώνης πυροβολεί κατά λάθος έναν συνάδελφό του. Ο άτυχος αστυνόμος τραυματίζεται σοβαρά και η καριέρα του στο σώμα τελειώνει άδοξα. Δημόσια κατακραυγή: ο «πόλεμος» απέναντι στους αγριόχοιρους είναι πλέον γεγονός.

Τρία χρόνια αργότερα τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η αστυνομία της πόλης της Βαρκελώνης δέχεται μέσα στο 2016, 1187 κλήσεις σχετικά με περιστατικά που αφορούν την επιδρομή των αγριογούρουνων. Τότε, η πόλη αναγκάζεται να προχωρήσει στην πρόσληψη μιας ομάδα κτηνιάτρων από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (UAB).

Οι κτηνίατροι καλούνται να ασκήσουν μια μορφή διαχείρισης των άγριων ζώων σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ευρώπης. Στα καθήκοντά τους περιλαμβάνεται το δυσάρεστο αλλά αναγκαίο έργο της θανάτωσης αγριόχοιρων. Οι επιστήμονες συνοδεύουν την αστυνομία σε κλήσεις που λαμβάνει αργά τη νύχτα σε περίπτωση που χρειάζεται να πραγματοποιηθεί ευθανασία σε κάποιο ζώο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας διεξάγουν εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών και παρέχουν στοιχεία και αναφορές στους αξιωματούχους της πόλης σχετικά με τη διαχείριση των ανεπιθύμητων τετράποδων. Το αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης είναι ότι τα περιστατικά που αφορούν τους αγριόχοιρους στη Βαρκελώνη έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από το ήμισυ. Οι αξιωματούχοι της πόλης παραταύτα δεν επαναπαύονται δηλώνοντας ότι έχουν ακόμα πολύ δουλειά μπροστά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...