407
30 Νοεμβρίου 2020, Τεχεράνη. Στρατιωτικοί μεταφέρουν το φέρετρο του πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ που δολοφόνησε η Μοσάντ | EPA

Αφελείς ιρανοί επιστήμονες έγιναν πράκτορες της Μοσάντ

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2021, 14:10
30 Νοεμβρίου 2020, Τεχεράνη. Στρατιωτικοί μεταφέρουν το φέρετρο του πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ που δολοφόνησε η Μοσάντ
|EPA

Αφελείς ιρανοί επιστήμονες έγιναν πράκτορες της Μοσάντ

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2021, 14:10

Το Ισραήλ σκότωσε τον επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Μοχσέν Φαχριζαντέχ, εξαπέλυσε μυστικές επιχειρήσεις εναντίον ερευνητικών εγκαταστάσεων, έχει πει πλειστάκις και με τον σαφέστερο τρόπο ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει το πυρηνικό όνειρο του εχθρού του.

Ωστόσο, δεχόμενο τέτοιες επιθέσεις, το Ιράν ανασυντάχθηκε αμυντικά, τα πλήγματα των Ισραηλινών απέφεραν μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα – αυτή είναι η εκτίμηση των ΗΠΑ, καθώς μάλλον επιδιώκουν την επανασύνδεση του κομμένου νήματος των διαπραγματεύσεων. (Η αμερικανική πλευρά συμμετέχει στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στη Βιέννη, ευελπιστώντας σε «σοβαρή διαπραγμάτευση» από πλευράς Ιρανών.)

Το Μέσο The Jewish Chronicle, πάντως, έδωσε πληροφορίες για το πώς οι Ισραηλινοί κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις επιτυχημένες μυστικές επιχειρήσεις τους. Για να πλήξει τις τοποθεσίες, η Μοσάντ στρατολόγησε μία ντουζίνα ιρανούς επιστήμονες οι οποίοι συμμετείχαν και στα σαμποτάζ. Και η επιτυχία είναι εξαιρετική, καθώς οι εν λόγω Ιρανοί δεν κατάλαβαν καν ότι δούλευαν για το Ισραήλ.

Οι Ιρανοί νόμιζαν ότι συμμετείχαν σε αντικαθεστωτικές ενέργειες της ιρανικής αντιπολίτευσης…

Οι πράκτορες της Μοσάντ προμήθευσαν στους μάλλον αφελείς επιστήμονες τα εκρηκτικά που χρειάζονταν για τα σαμποτάζ, κρυμμένα μέσα σε κουτιά catering ή μεταμφιεσμένα σε δομικά υλικά, ακόμη και με μικρά drones τα οποία είχαν εισαχθεί λαθραία στο Ιράν σαν ανταλλακτικά δικύκλων. Αυτή η ιστορία του εξοπλισμού διήρκεσε έντεκα μήνες, και το αποτέλεσμα των σαμποτάζ ήταν καταστροφικό για το Ιράν (εργοστάσια και εγκαταστάσεις κατεστραμμένες από πυρκαγιές).

Οι εφημερίδες της Τεχεράνης προέβαλαν τις καινούργιες συνομιλίες με τους Αμερικανούς | Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Και κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό: το ισραηλινό δίκτυο κατασκοπείας κατάφερε να διεισδύσει σε ευαίσθητες δομές του καθεστώτος των μουλάδων χρησιμοποιώντας ντόπιους, αποφεύγοντας να ρισκάρει το δικό του προσωπικό.

Η στιγμή της αποκάλυψης των μεθόδων της Μοσάντ είναι κρίσιμη. Ανεξάρτητα από το αν οι πληροφορίες που γνωστοποιούνται είναι απολύτως ακριβείς ή περίπου ακριβείς ή και ψευδείς ακόμη, γεγονός είναι ότι προκαλούν πονοκέφαλο στην Τεχεράνη.

Δεν έχει κανένα νόημα για το Ισραήλ η αποκάλυψη των λεπτομερειών σχετικά με το πώς κατάφερε να ξεγελάσει τα μέτρα ασφαλείας. Η αποκάλυψη των επιστημόνων ως προδοτών όμως μπορεί να πυροδοτήσει κυνήγι μαγισσών στο Ιράν, σκληρές έρευνες, αδικαιολόγητες συλλήψεις φανταστικών ενόχων. Και από αυτήν την κατάσταση πάλι ωφελημένο θα βγει το Ισραήλ.

Η σύγκρουση μεταξύ των πολιτικών φατριών του Ιράν είναι, λοιπόν, εκμεταλλεύσιμη από το Ισραήλ με διπλό τρόπο: οι πράκτορες της Μοσάντ πέτυχαν και καταστροφικά αποτελέσματα στο πεδίο και φθορά της ενότητας και του φρονήματος σε εθνικό και κοινωνικό επίπεδο.

Πρόκειται για πόλεμο με όλα τα μέσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...