402
Ο πρόεδρος του βρετανικού Κοινοβουλίου, σερ Λίντσεϊ Χόιλ, με την Poppy, μια σκυλίτσα-ανιχνεύτρια εκρκηκτικών. Ο ίδιος ζήτησε να έρθουν και σκυλιά για ναρκωτικά. | Jessica Taylor/UK parliament

Το βρετανικό Κοινοβούλιο έχει πρόβλημα «κουλτούρας ναρκωτικών»

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 20:01
Ο πρόεδρος του βρετανικού Κοινοβουλίου, σερ Λίντσεϊ Χόιλ, με την Poppy, μια σκυλίτσα-ανιχνεύτρια εκρκηκτικών. Ο ίδιος ζήτησε να έρθουν και σκυλιά για ναρκωτικά.
|Jessica Taylor/UK parliament

Το βρετανικό Κοινοβούλιο έχει πρόβλημα «κουλτούρας ναρκωτικών»

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 20:01

Στους διαδρόμους του βρετανικού Κοινοβουλίου σύντομα θα αρχίσουν να κυκλοφορούν και σκυλιά της αστυνομίας, σε μια προσπάθεια περιοριστεί η χρήση ναρκωτικών μέσα στους χώρους του σώματος, η οποία ίσως είναι και μεγαλύτερη από όσο θα πίστευε κανένας.

Την απόφαση πήρε ο πρόεδρος του σώματος, σερ Λίντσεϊ Χόιλ, ο οποίος υποσχέθηκε να ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας λόγω της αυξανόμενης χρήσης ουσιών.

Τον Νοέμβριο οι αξιωματούχοι του Κοινοβουλίου έγιναν δέκτες καταγγελιών ότι κάποιοι είχαν κάνει χρήση κάνναβης σε ανοιχτό χώρο. Μέσα σε ένα χρόνο συνελήφθησαν δύο άτομα για εμπορία και άλλα 13 για κατοχή ναρκωτικών σε χώρους πολύ κοντά στο Κοινοβούλιο.

Πηγές, που επικαλούνται οι Times, μιλούν για χρήση κοκαΐνης από βουλευτές και μάλιστα απροκάλυπτα, ακόμη σε χώρο όπου βρίσκονταν δημοσιογράφοι. Σε 11 από τα 12 σημεία που ελέγχθηκαν (όλα την ίδια ημέρα) βρέθηκαν ίχνη ναρκωτικών, μεταξύ των οποίων και σημεία στα οποία έχουν πρόσβαση μόνο άτομα που σχετίζονται με το Κοινοβούλιο. Ιχνη κοκαΐνης έχουν εντοπιστεί σε τουαλέτες πολύ κοντά στο ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού Τζόνσον και της υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ.

Ο Χόιλ, από την εκλογή του το 2019, τόνιζε ότι το πρόβλημα είναι στη χρήση ναρκωτικών και όχι τόσο στο αλκοόλ. Εκτοτε, βουλευτές και εργαζόμενοι, ερευνητές και σύμβουλοι έχουν αναφερθεί ανωνύμως στην  χρήση ναρκωτικών.

Ενας βετεράνος του Κοινοβουλίου, όπως γράφουν οι Times, μιλά ανοιχτά για «κουλτούρα κοκαΐνης» στο βρετανικό Κοινοβούλιο: «Κάποιοι καταναλώνουν όλοι την ώρα, άλλοι “πειραματίζονται”, άλλοι είναι γνωστά ονόματα, άλλοι νέοι και φιλόδοξοι. Νομίζουν ότι δεν τους αγγίζει τίποτα, προστατευμένοι από τους φίλους τους μέσα σε μια φούσκα. Σοκαριστικό, αλλά και θλιβερό. Πολλοί χρειάζονται βοήθεια», είπε.

Λέγεται ακόμη ότι ένας πρώην βουλευτής έβαλε τον ντίλερ του στο μισθολόγιο του Κοινοβουλίου ως συνεργάτη ώστε να πληρώνει έτσι τα ναρκωτικά. Ο ίδιος βουλευτής φημολογείται ότι τα διακινούσε και ο ίδιος.

Τουλάχιστον δύο συνεργάτες βουλευτών έχουν απολυθεί ή απομακρυνθεί όταν συνελήφθησαν να κάνουν χρήση ναρκωτικών. Τους ειπώθηκε με σαφήνεια να ζητήσουν βοήθεια για να ξεπεράσουν τον εθισμό.

Ούτε λίγο ούτε πολύ 19.000 άνθρωποι έχουν πάσο εισόδου χωρίς ελέγχους στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο κατά το πρώτο lockdown ο αριθμός όσων έρχονταν τακτικά στο κτίριο είχε πέσει σε μόνο 3.000. Ολοι οι άλλοι επισκέπτες περνούν από έλεγχο και από ανιχνευτές μετάλλου.

Εν τω μεταξύ και η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστείλει τη χρήση ναρκωτικών από ανθρώπους της μεσαίας τάξης, ώστε να αποδιώξει την αντίληψη ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να παίρνουν σκληρά ναρκωτικά χωρίς να έχουν (νομικές) συνέπειες. Στα σχέδια του Τζόνσον είναι η παραδειγματική αναφορά σε κάποιες υψηλού προφίλ περιπτώσεις, γράφουν οι Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...