382
Η ΝΑΤΟϊκή «Polaris 21» ήταν μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες ασκήσεις, με τη συμμετοχή 6.000 στρατιωτικών | Υπ. Εθν. Αμυνας / INTIMENEWS

«Polaris 2021»: Οι ΝΑΤΟϊκές ναυτικές δυνάμεις εν δράσει

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 20:23
Η ΝΑΤΟϊκή «Polaris 21» ήταν μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες ασκήσεις, με τη συμμετοχή 6.000 στρατιωτικών
|Υπ. Εθν. Αμυνας / INTIMENEWS

«Polaris 2021»: Οι ΝΑΤΟϊκές ναυτικές δυνάμεις εν δράσει

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 20:23

Εξι ΝΑΤΟϊκές χώρες συμμετείχαν σε ναυτική άσκηση διαρκείας δύο εβδομάδων με την ονομασία «Polaris 2021», η οποία διεξήχθη στη Δυτική Μεσόγειο με ευθύνη του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Η Ελλάδα ήταν μία από αυτές τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις και έλαβε μέρος με τη φρεγάτα «Αδρίας», η οποία για αυτόν τον λόγο ταξίδεψε μέχρι την Τουλόν.

Στην «Polaris» πρωταγωνίστησε η ναυαρχίδα των Γάλλων, το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», και οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν με πολεμικά πλοία ήταν οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική συμμετοχή συνδέεται με την πρόσφατη ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία που προβλέπει και συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο πλευρών.

Οσον αφορά τον σκοπό της άσκησης, οι γάλλοι επιτελικοί  αναφέρθηκαν στον «ταχύ επανεξοπλισμό» της Κίνας και της Ρωσίας, τον οποίο και χαρακτήρισαν «κίνδυνο για την ασφάλεια στη θάλασσα». Μάλιστα, θεωρητικώς μιλώντας, είπαν ότι οι συγκρούσεις του μέλλοντος θα διεξαχθούν στη θάλασσα και στον κυβερνοχώρο. Η άσκηση στην οποία συμμετείχαν 6.000 ναύτες και αξιωματικοί κρίθηκε από τους διοργανωτές της «προετοιμασία για την αντιμετώπιση σύνθετων απειλών» σαν τις προαναφερθείσες.

Η φρεγάτα «Αδρίας» στην άσκηση «Polaris 21» (Υπ. Εθν. Αμυνας / INTIMENEWS)

Η συμμετοχή της Βρετανίας στην «Polaris» πανηγυρίστηκε από τον Guardian επειδή το γνωστό αγγλοσαξονικό αμυντικό σύμφωνο AUKUS (Αυστραλία, Βρετανία, ΗΠΑ) είχε τινάξει στον αέρα το εμπορικό deal των Γάλλων με τους Αυστραλούς, που αφορούσε αγοραπωλησία πολεμικού υλικού (υποβρύχια), και είχε προκαλέσει ρωγμή στη γαλλοβρετανική φιλία. Η κοινή άσκηση απέδειξε στο Μέσο του Λονδίνου ότι «οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών παραμείνουν σταθεροί».

Οι του Guardian μάλιστα προσδιόρισαν ότι οι απειλές που πρέπει να αντιμετωπίσει η Συμμαχία των Δυτικών στη Μεσόγειο αφορούν τη Ρωσία και στον Ειρηνικό την Κίνα. Για την Κίνα, τουλάχιστον, δεν τίθεται ζήτημα εξαίρεσής της από τη λίστα των κινδύνων, αφού και οι Γάλλοι υπογράμμισαν ότι ο τριπλασιασμός του ναυτικού της μέσα σε 10 χρόνια την κατέστησε υπερδύναμη στη θάλασσα: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τα ανεπανόρθωτα, πρέπει να αποδείξουμε την αξιοπιστία μας. Πρέπει να προετοιμαστούμε για μάχη σε όλες τις καταστάσεις».

Πέραν των πλωτών μέσων, στην άσκηση συμμετείχαν και γαλλικές δυνάμεις της αεροπορίας και του στρατού ξηράς. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εξαήμερη μάχη μεταξύ δύο εχθρικών στρατοπέδων, ελεγχόμενη από το αεροπλανοφόρο και υπό συνθήκες διακοπής της δορυφορικής επικοινωνίας για 24 ώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...