535
Ουκρανός στρατιώτης κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στα σύνορα με την Ρωσία | Press Service of General Staff of the Armed Forces of Ukraine/Handout via REUTERS

Ουκρανικό: πολεμικό το κλίμα πριν από την τηλεδιάσκεψη Mπάιντεν-Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 17:37
Ουκρανός στρατιώτης κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στα σύνορα με την Ρωσία
|Press Service of General Staff of the Armed Forces of Ukraine/Handout via REUTERS

Ουκρανικό: πολεμικό το κλίμα πριν από την τηλεδιάσκεψη Mπάιντεν-Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 17:37

Η κινητικότητα που εδώ και καιρό παρατηρείται στη μεθόριο Ρωσίας-Ουκρανίας έχει, βέβαια, διαφορετικές «αναγνώσεις» σε Δύση και Ανατολή: οι Δυτικοί –με την αμερικανική και βρετανική στάση να είναι οι σκληρότερες– βλέπουν τα ρωσικά στρατεύματα έτοιμα να εισβάλουν, οι Ρώσοι λένε απλώς ότι έχουν κάθε δικαίωμα να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στα εδάφη τους. Οπωσδήποτε η τηλεδιάσκεψη της 7ης Δεκεμβρίου μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν θα δείξει μέχρι πού είναι διατεθειμένες και οι δύο πλευρές να φθάσουν στο Ουκρανικό.

Η Corriere della Sera, πάντως, έγραψε ότι «πέφτει η σκιά του πολέμου» επειδή «η Μόσχα διπλασιάζει τα στρατεύματά της στα σύνορα» και αναρωτήθηκε αν μία συνομιλία μεταξύ των δύο προέδρων είναι ικανή να μειώσει τη μεγάλη ένταση «στα σύνορα της Ευρώπης» (δηλαδή οι Ιταλοί τοποθέτησαν τη Ρωσία εκτός ευρωπαϊκής ηπείρου).

Προ ημερών και ύστερα από συνάντηση υπουργών του ΝΑΤΟ, η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρους μετέβη σε κάποια αγγλική βάση και ανέβηκε σε ένα άρμα μάχης θέλοντας να στείλει μήνυμα πυγμής στους Ρώσους. «Προσέχετε, Ρώσοι» ήταν σαν να έλεγε, εκτίμησε η Corriere. Η ίδια είπε: «Είναι μία προειδοποίηση προς το Κρεμλίνο, σε περίπτωση που σκεφτεί να εισβάλει στην Ουκρανία». Οι Ρώσοι, βέβαια, ενοχλήθηκαν από το σκετς.

Ο ομόλογος της Βρετανίδας, ο Σεργκέι Λαβρόφ, δεν σκαρφάλωσε σε πύραυλο για να δώσει έμφαση στον λόγο του, ωστόσο απάντησε πολύ σοβαρά: «Η Δύση παίζει με τη φωτιά». Οι Ιταλοί θεωρούν ότι η ρωσική απάντηση έχει δοθεί εδώ και πολλούς μήνες, δηλαδή αφ’ ότου ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μετακινήθηκαν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Τώρα είναι πολύς κόσμος συγκεντρωμένος εκεί, 175.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό, συνολικά 100 τάγματα που συνοδεύονται από μονάδες υλικού πολέμου, γενικού εφοδιασμού και κινητών χειρουργείων. «Είναι όλοι τους έτοιμοι να εισβάλουν στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου» έγραψε και το αμερικανικό Μέσο Washington Post. Πώς και είναι σίγουρο για αυτήν τη δυσοίωνη πρόβλεψή του;

Επικαλέστηκε έναν φάκελο και τέσσερις δορυφορικές φωτογραφίες που κατέχουν οι αμερικανικές υπηρεσίες. Η διαβεβαίωση που έδωσε η Post στο κοινό της είναι η εξής: η αμερικανική διοίκηση θεωρεί το Ουκρανικό πιο σημαντικό από το Αφγανικό ή από το Λιβυκό. Το ερώτημα όμως είναι αν πραγματικά επιθυμεί την επίθεση ο Πούτιν.

Στην τηλεδιάσκεψη κορυφής οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα μιλήσουν πρώτη φορά έπειτα από την εκ του σύνεγγυς συνάντησή τους, το περασμένο καλοκαίρι στην Ελβετία. (Να σημειωθεί ότι στην τελευταία διεθνή διάσκεψη που ο Μπάιντεν συγκάλεσε με θέμα τη δημοκρατία, ο Πούτιν δεν προσεκλήθη.) Η συζήτηση για το Ουκρανικό δεν θα έχει χρονικό περιορισμό, ωστόσο μπορεί και να μη διαρκέσει πολύ αφού το Κρεμλίνο αφ’ ενός χαρακτηρίζει «υστερική» τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα της Ουκρανίας, αφ’ ετέρου δε καταγγέλλει τις κινήσεις των ΝΑΤΟϊκών και αμερικανικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, στην Πολωνία και στη Ρουμανία.

Μπορεί να τελειώσει η συζήτηση πολύ γρήγορα, με τη φράση που ο Πούτιν επαναλαμβάνει συνεχώς: «Η Ρωσία δεν συνιστά απειλή για κανέναν». Από την πλευρά τους και σε κάθε περίπτωση οι Δυτικοί είναι έτοιμοι να δυσκολέψουν τις κινήσεις του Πούτιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...