343
Ο Εβο Μοράλες με τη μεξικανική σημαία στα χέρια κατά την πτήση του προς το Μεξικό | Mexican Foreign Minister Marcelo Ebrard via Twitter via REUTERS

«Αδέλφια, θα επιστρέψω σύντομα» – Στο Μεξικό κατέφυγε ο Εβο Μοράλες

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 08:10
Ο Εβο Μοράλες με τη μεξικανική σημαία στα χέρια κατά την πτήση του προς το Μεξικό
|Mexican Foreign Minister Marcelo Ebrard via Twitter via REUTERS

«Αδέλφια, θα επιστρέψω σύντομα» – Στο Μεξικό κατέφυγε ο Εβο Μοράλες

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 08:10

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, που θεωρεί πως διέτρεχε κίνδυνο η ζωή του, μετέβη αεροπορικώς τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στο Μεξικό, όπου του προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο

«Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό», έγραψε στο Twitter περί τις 21:30 τη Δευτέρα [τοπική ώρα· 03:30 της Τρίτης ώρα Ελλάδας] εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στη μεξικανική κυβέρνηση που του χορήγησε άσυλο.

«Με πονά το ότι φεύγω από τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», πρόσθεσε ο Μοράλες, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί την Κυριακή.

Λίγο νωρίτερα, βολιβιανά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μεξικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο στην Κοτσαμπάμπα (στη κεντρική Βολιβία), προπύργιο του Μοράλες, έπειτα από μια στάση στη Λίμα του Περού για ανεφοδιασμό, πληροφορία που επιβεβαίωσε η περουβιανή κυβέρνηση.

«Ο Εβο Μοράλες βρίσκεται πλέον στο μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος που εστάλη για να εγγυηθεί τη μεταφορά του με απόλυτη ασφάλεια στη χώρα μας», ανέφερε μέσω Twitter ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ.

Στην ίδια ανάρτηση, ο Εμπράρδ ανέβασε φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο πρώην πρόεδρος μέσα στο αεροσκάφος να κρατά στα δυο χέρια τη μεξικανική σημαία.

Ο Μοράλες έγραψε ακόμη στο Twitter ότι «αφού λεηλάτησαν και αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά στο σπίτι μου στη Βίγια Βικτόρια, ομάδες βανδάλων των πραξικοπηματιών [Κάρλος] Μέσα και [Λουίς Φερνάντο] Καμάτσο εισέβαλαν στο σπίτι μου στη συνοικία Μαχιστέριο στην Κοτσαμπάμπα. Είναι πολύ ευγνώμων στους γείτονές μου οι οποίοι σταμάτησαν αυτές τις εφόδους».

Ο πρώην πλέον πρόεδρος κατηγορεί τον κυριότερο υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία και τον ηγέτη μιας οργάνωσης της Σάντα Κρους που αποτέλεσε αιχμή του δόρατος των διαδηλώσεων των προηγούμενων τριών εβδομάδων εναντίον του ότι «συνωμότησαν» για την ανατροπή του.

Πέραν του προέδρου, παραιτήθηκαν επίσης οι επόμενοι στη σειρά διαδοχής του βάσει του Συντάγματος: ο αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής, οδηγώντας σε κενό εξουσίας. Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας, η 52χρονη κεντροδεξιά πολιτικός Τζανίνε Ανιες, δήλωσε έτσι ότι θα αναλάβει πρόεδρος και υποσχέθηκε πως θα προκηρύξει άμεσα εκλογές ώστε η χώρα να έχει «εκλεγμένο πρόεδρο στις 22 Ιανουαρίου».