298
Οι Νορβηγοί ανήκουν στους πιο ευτυχισμένους Ευρωπαίους | Shutterstock

Πιο ευτυχισμένοι από ποτέ οι Ευρωπαίοι – λιγότερο από όλους, οι Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 07:55
Οι Νορβηγοί ανήκουν στους πιο ευτυχισμένους Ευρωπαίους
|Shutterstock

Πιο ευτυχισμένοι από ποτέ οι Ευρωπαίοι – λιγότερο από όλους, οι Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 07:55

Πιο ευτυχισμένοι σήμερα από ότι πριν πέντε χρόνια, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι, παρότι η γηραιά ήπειρος φαίνεται να διανύει μία από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της μεταπολεμικής της ιστορίας.

Σύμφωνα με μία έρευνα σε 32 χώρες, τα επίπεδα ικανοποίησης με τη ζωή τους αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες, εκτός από τρεις (Λιθουανία, Σουηδία, Ολλανδία) σε σχέση με το 2013.

Οι πιο ευτυχισμένοι Ευρωπαίοι ζουν σε Ελβετία, Νορβηγία, Φινλανδία και Αυστρία. Στις 28 χώρες της ΕΕ η ικανοποίηση σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10, βρίσκεται στο 7,3 το 2018, από 7 το 2013.

Αυτοί που δηλώνουν λιγότερο ικανοποιημένοι από όλους, είναι οι Βούλγαροι, οι Κροάτες και οι Ελληνες. Ομως, ακόμα και σε αυτές τις χώρες, εμφανίζονται σε καλύτερη κατάσταση από το 2013.

Τα ευρήματα χαρακτηρίζονται μάλλον απρόσμενα από τους ειδικούς, αναφέρει η Guardian, δεδομένων των κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών σε αρκετές χώρες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.

Μαζικές διαδηλώσεις, το πρόβλημα της μετανάστευσης, σειρά εθνικών εκλογών χωρίς ξεκάθαρους νικητές και η άνοδος του εθνικολαϊκισμού είναι μερικά από τα φαινόμενα που πονοκεφαλιάζουν την ήπειρο.

Ομως, την ίδια στιγμή, οι πολίτες της ζουν περισσότερο, έχουν περισσότερα χρήματα και καλύτερη υγεία από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας τους.

Η έρευνα της Eurostat κατέδειξε ότι ως ένα μεγάλο βαθμό, ο βαθμός της ικανοποίησης εξαρτάται από τον πλούτο, την εκπαίδευση και την ηλικία. Από τους νεότερους ανθρώπους, το 11% δηλώνει χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης, ενώ στους άνω των 75 ετών, το ποσοστό ανεβαίνει στο 30%.

Φυσικά, οι πλούσιοι δηλώνουν αρκετά πιο ικανοποιημένοι από τους υπόλοιπους και πολύ πιο ικανοποιημένοι από τους φτωχούς.

Οι πλούσιοι Φινλανδοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι Ευρωπαίοι, οι φτωχοί Βούλγαροι οι λιγότερο ικανοποιημένοι.

Ψηλά στην κλίμακα ικανοποίησης βρίσκονται όσοι έχουν παιδιά και πανεπιστημιακά πτυχία.

Εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό συχνότητας της ευτυχίας των Ευρωπαίων. Εξι στους 10 δήλωσαν ότι τον τελευταίο μήνα, ήταν σχεδόν συνέχεια ευτυχισμένοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...