326
Ο Εβο Μοράλες εξασφάλισε τέταρτη θητεία | REUTERS/Manuel Claure

Βολιβία: Νίκη από τον πρώτο γύρο για τον Μοράλες, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2019, 08:03
Ο Εβο Μοράλες εξασφάλισε τέταρτη θητεία
|REUTERS/Manuel Claure

Βολιβία: Νίκη από τον πρώτο γύρο για τον Μοράλες, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2019, 08:03

Το τελικό αποτέλεσμα της καταμέτρησης της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας δίνει στον σοσιαλιστή πρόεδρο Εβο Μοράλες τη νίκη απευθείας από τον πρώτο γύρο στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Ο Μοράλες έλαβε το 47,07% των ψήφων έναντι 36,51% του βασικού αντιπάλου του, του κεντρώου Κάρλος Μέσα.

Η διαφορά των 10,5 μονάδων που εξασφάλισε ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της χώρας, ο οποίος είναι ήδη στην εξουσία επί σχεδόν 14 χρόνια, σημαίνει πως δεν χρειάζεται να αναμετρηθεί με τον πρώην πρόεδρο Μέσα στον δεύτερο γύρο.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανήλθε στο 88,31%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Η αντιπολίτευση και προσωπικά ο Μέσα καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση διέπραξε νοθεία. Ο Μοράλες από την πλευρά του κατηγορεί την αντιπολίτευση πως επιδιώκει να τον ανατρέψει με, όπως λέει, πραξικόπημα.

Εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας γνωστοποίησε ότι το 0,01% των ψηφοδελτίων στην περιφέρεια Μπένι κηρύχθηκε άκυρο και ότι θα προγραμματιστεί επαναληπτική ψηφοφορία εκεί τον Νοέμβριο. Η ίδια διευκρίνισε πως το ποσοστό αυτό δεν αρκεί για να ανατραπεί το τελικό αποτέλεσμα, καθώς θα ψηφίσουν περί τους 500 πολίτες.

Ο Μοράλες είναι ήδη ο πρόεδρος με την πιο μακρά θητεία στη Νότια Αμερική. Εξασφαλίζει τέταρτη συναπτή θητεία, που σημαίνει ότι θα κυβερνήσει ως και το 2025 ή συνολικά 19 χρόνια.

Πετροπόλεμος ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μοράλες στην πόλη Σάντα Κρουθ // REUTERS/Ueslei Marcelino
Η αντιπολίτευση αντιδρά

Παρά ταύτα, ο Μέσα διεμήνυσε ότι αρνείται να αποδεχθεί το αποτέλεσμα, το οποίο τόνισε πως περίμενε. Προέτρεψε μάλιστα τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ολη την εβδομάδα καταγράφονται διαδηλώσεις και επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Βολιβίας, με γραφεία της εκλογικής επιτροπής και του κόμματος του Μοράλες, του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), να έχουν γίνει στόχος επιθέσεων και εμπρησμών.

Αλλά και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών και η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψαν την Πέμπτη τις Αρχές της Βολιβίας να οργανώσουν δεύτερο γύρο — που θα διεξαγόταν στις Δεκεμβρίου — για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του πρώτου γύρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...