307
Η λέξη «γκέι» γραμμένη με κόκκινη μπογιά στο γκράφιτι με το πρόσωπο του Γκράμσι | Facebook

«Γκράμσι γκέι»: ο βανδαλισμός ενός γκράφιτι με τον ιταλό φιλόσοφο

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 20:10
Η λέξη «γκέι» γραμμένη με κόκκινη μπογιά στο γκράφιτι με το πρόσωπο του Γκράμσι
|Facebook

«Γκράμσι γκέι»: ο βανδαλισμός ενός γκράφιτι με τον ιταλό φιλόσοφο

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 20:10

Ο Αντόνιο Γκράμσι «μαρτυράει» ξανά, στο ίδιο σημείο όπου ανέβηκε τον Γολγοθά του πριν περίπου 80 χρόνια.

Το γκράφιτι μιας από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και ηγετική φυσιογνωμία της ιταλικής Αριστεράς υπέστη βανδαλισμό από αγνώστους, οι οποίοι έγραψαν την λέξη «γκέι» με κόκκινη μπογιά πάνω σε μια τοιχογραφία με το πρόσωπο του Γκράμσι, στο Τούρι της επαρχίας του Μπάρι.

Η τοποθεσία δεν είναι καθόλου συμπτωματική: μέσα στις φυλακές της πόλης σχεδόν μαρτύρησε επί σχεδόν μια δεκαετία, καταδικασμένος από το φασιστικό καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι για την κομμουνιστική του δράση.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε από μια ένωση ακτιβιστών της ιταλικής πόλης, οι οποίοι ανάρτησαν την φωτογραφία του βανδαλισμού στο Facebook, μαζί ένα σύντομο σχόλιο.

Όπως επισημαίνει το «Retake Bari» [Ξαναπάρτε το Μπάρι], «η πράξη αυτή της βεβήλωσης δεν χρειάζεται περαιτέρω σχόλια. Όποιος θέλει και μπορεί να μας βοηθήσει είναι ευπρόσδεκτος. Ευελπιστούμε στην δημιουργία ενός αντίστοιχου «Retake Turi» και είμαστε διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε αυτή την υπέροχη πόλη και την ιστορία της», καλώντας ταυτόχρονα σε κινητοποίηση πολιτών προκειμένου να γίνει ο καθαρισμός του έργου.

Ο Αντόνιο Γκράμσι γεννήθηκε στο Κάλιαρι το 1891.

Από το Μάιο του 1922 έως τον Νοέμβριο του 1923 ήταν ο ιταλός εκπρόσωπος στην Κομμουνιστική Διεθνή και ταξίδεψε στη Μόσχα, ενώ ένα χρόνο μετά εξελέγη βουλευτής στο ιταλικό Κοινοβούλιο και ανέλαβε επίσης Γενικός Γραμματέας του ΚΚΙ.

Λόγω της δράσης του αυτής, μπήκε στο στόχαστρο των φασιστικών Αρχών της χώρας, οι οποίες εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Συνελήφθη το 1926 και καταδικάστηκε το 1928 σε φυλάκιση 20 ετών, 4 μηνών και 5 ημερών στο Τούρι της επαρχίας Μπάρι καθώς ο εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι: «αυτό το μυαλό πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί για είκοσι χρόνια».

Μέσα εκεί ο Γκράμσι έγραψε το σημαντικότερο μέρος του έργου του, «Τα γράμματα της φυλακής» και τα περίφημα «Τετράδια».

Πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία τέσσερις ημέρες μετά την απελευθέρωσή του, στις 27 Απριλίου 1937.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...