340
Για ένα χιτώνιο αδειανό, για έναν ρώσο φαντάρο... | REUTERS/ CreativeProtagon

Αδεια στολή ρώσου φαντάρου, πεταμένη σε χαντάκι, αποκαλύπτει…

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 20:57
Για ένα χιτώνιο αδειανό, για έναν ρώσο φαντάρο...
|REUTERS/ CreativeProtagon

Αδεια στολή ρώσου φαντάρου, πεταμένη σε χαντάκι, αποκαλύπτει…

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 20:57

Μία από τις «μελαγχολικές» ιστορίες, η οποία για τους Ουκρανούς που την αναδεικνύουν είναι ενδεικτική της αποτυχίας της ρωσικής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στο ουκρανικό έδαφος, μετέφερε για λογαριασμό της Corriere della Sera ο Λορέντζο Κρεμονέζι, ο απεσταλμένος της στο Κίεβο. Ολη η ιδέα του κειμένου υπό τον τίτλο «Η στολή του αγοριού» βασίστηκε στη φωτογραφία ενός στρατιωτικού τζάκετ άνευ περιεχομένου.

«Είναι πολύ στενό και κοντό, πεταμένο στο λασπωμένο χαντάκι» έγραψε ο ιταλός δημοσιογράφος, περιγράφοντας και τον πέριξ χώρο: «Τριγύρω του υπάρχουν κατσαρόλες, άλλα κουζινικά, άσκαστα βλήματα Πυροβολικού και μισοκαμένα πανιά». Από το μέγεθος του χιτωνίου ο συνομιλητής του Ιταλού έβγαλε το συμπέρασμα ότι «ο στρατιώτης που το φορούσε μάλλον ήταν πολύ νέος, σχεδόν παιδί». Και σχολίασε ότι «στην αρχή του πολέμου ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι δεν σκόπευε να στείλει νέους στρατευσίμους στη μάχη, όμως να που το έκανε».

Ο άνθρωπος που εξήγησε στον Κρεμονέζι τι έβλεπαν τα μάτια του ήταν κάποιος Γιούρι Σαβτσούκ, από τη διεύθυνση του Μουσείου για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο εδρεύει στο Κίεβο –ένα μουσείο που μέχρι το 2015 λεγόταν «Μουσείο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου», όμως έκτοτε μετονομάστηκε, αφού ο συγκεκριμένος σοβιετικός όρος (του Στάλιν) κηρύχθηκε εκτός νόμου με απόφαση της ουκρανικής Βουλής.

Αυτός ο Σαβτσούκ, «θέλοντας να ψάξει τα απομεινάρια της ρωσικής ήττας στην ύπαιθρο βορείως της πρωτεύουσας, ήρθε παρέα με έναν συνταγματάρχη της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών», κάποιον «Αλέξανδρο» που δεν θέλησε να αποκαλύψει στον Κρεμονέζι τα πραγματικά στοιχεία του, ούτε βέβαια να φωτογραφηθεί. Ο Σαβτσούκ έκρινε ότι το τζάκετ ανήκε σε έναν «νεοσύλλεκτο του συντάγματος της Στρατιωτικής Σχολής του Βλαδιβοστόκ».

Και ο «Αλέξανδρος», ο ουκρανός συνταγματάρχης που κράτησε όλους τους συνωμοτικούς κανόνες της κατασκοπείας, συμπλήρωσε: «Αυτοί είναι πολύ άπειροι, δεν ήταν έτοιμοι για τέτοιου είδους μάχες. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος τελείωσε. Οι Ρώσοι μαθαίνουν από τα λάθη τους και η σύγκρουση στο Ντονμπάς μπορεί να είναι πολύ διαφορετική». Από πλευράς του ο Κρεμονέζι έκλεισε την ανταπόκρισή του με την «προειδοποίηση» που απηύθυνε ο «Αλέξανδρος» προς όλους: «Είναι λάθος να υποτιμήσουμε τον εχθρό με βάση τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...