683
Η τροπή που παίρνουν οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν επιτρέπει στον κ. Κοτζιά να φιλοξενήσει τον κ. Λαβρόφ στην Αθήνα | ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / ΙΝΤΙΜΕNEWS

«Τσαμπουκάς» Κοτζιά – Λαβρόφ με φόντο τις απελάσεις των ρώσων διπλωματών

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 21:37
Η τροπή που παίρνουν οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν επιτρέπει στον κ. Κοτζιά να φιλοξενήσει τον κ. Λαβρόφ στην Αθήνα
|ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / ΙΝΤΙΜΕNEWS

«Τσαμπουκάς» Κοτζιά – Λαβρόφ με φόντο τις απελάσεις των ρώσων διπλωματών

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 21:37

Παρόξυνση της έντασης στις ελληνορωσικές σχέσεις την Τετάρτη, μετά τις απελάσεις των ρώσων διπλωματών και την ανακλαστική απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα προς τους έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα, από τις οποίες συνάγεται ότι η Μόσχα θεωρεί τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης αποτέλεσμα πιέσεων, ακολούθησε αυστηρή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είστε ασεβείς»

Το ελληνικό υπουργείο απάντησε στις δηλώσεις Ζαχάροβα χαρακτηρίζοντάς τες «δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».

Στην εν λόγω ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι «τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα», και τονίζεται ότι «τα στοιχεία βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές Αρχές. Οι ίδιες οι ρωσικές Αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές ότι «η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική», σχολιάζοντας συγχρόνως ότι «με τη σημερινή της δήλωση η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».  

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει, καθώς ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις. Ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Οι δηλώσεις της Ζαχάροβα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ ανέφερε πως η εξέλιξη των τελευταίων ημερών με την πρωτοβουλία της Αθήνας ήρθε απρόσμενα, ειδικά όταν ανάμεσα στις δυο χώρες υπήρχε έως τώρα ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης.

Διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία ότι τάχα ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε τηλεφωνικώς με τον έλληνα ομόλογό του, και θεωρεί χυδαία τα γραφόμενα περί απειλών και παρατηρήσεων από τον Λαβρόφ προς τον Κοτζιά.

Υποστήριξε ότι «αυτά τα περί πολλαπλών ενημερώσεων από την Αθήνα προς τη Μόσχα για το θέμα είναι καθαρό ψέμα, δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα, δεν έγινε η παραμικρή νύξη». Οσον αφορά το θέμα της επίσκεψης του έλληνα ΥΠΕΞ, στη Μόσχα στις 13 Ιουνίου, είπε πως «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δεν έγινε η παραμικρή αναφορά σε τέτοιου είδους θέματα …».

Η Ζαχάροβα εκθείασε τη θέση της Αθήνας με την άρνηση να απελάσει ρώσους διπλωμάτες στην υπόθεση Σκριπάλ, τον περασμένο Μάρτιο, «το όνομα της Ελλάδας δεν θα είναι ποτέ μέσα σε αυτά των χωρών που ενέδωσαν στις πιέσεις και αναγκάστηκαν να απελάσουν διπλωμάτες μας, όταν γίνει γνωστό αργότερα ότι όλα αυτά ήταν μια σκευωρία, όπως με τα μπουκαλάκια των χημικών του Κόλιν Πάουελ. Εκ των υστέρων ζήτησαν συγγνώμη , αλλά από ποιον; Αλλά, να, τώρα μπροστά σε ένα νέο κύμα πιέσεων η Ελλάδα φαίνεται δεν άντεξε και πήγε σε αυτή την πρωτοφανή ενέργεια».

Είπε πως η μόνη χώρα που επικρότησε την ελληνική ενέργεια κατά της Ρωσίας ήταν οι ΗΠΑ, «πράγμα που αποτελεί έμμεση αλλά σαφή απόδειξη ότι έχουν ανάμειξη στο θέμα».

Τέλος, είπε ότι στην απόφαση της Αθήνας θα υπάρξουν συνέπειες. Δεν έκανε σχόλιο πώς, πότε και με ποιον τρόπο. Είπε όμως πως είναι κρίμα που χρησιμοποίησαν τους Ελληνες κατά της Ρωσίας.

Η Ζαχάροβα είπε πως επί σειρά ετών προσπαθούν να απομονώσουν τη Ρωσία. «Επειδή δεν το κατάφεραν, τώρα επιδιώκουν να ωθήσουν τις χώρες να μαλώσουν μαζί μας. Δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε τη ρήξη. Κάποιοι που ο καθένας γνωρίζει ποιοι επιχειρούν να μας βάλουν να χαλάσουμε τις σχέσεις με την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι ασκούνται τρομερές πιέσεις».

Ματαιώνεται η επίσκεψη Λαβρόφ

Στο θέμα της τύχης της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα που κάποια μέσα ενημέρωσης την τοποθετούσαν τον Σεπτέμβριο, απάντησε πως αυτό που έγινε τις τελευταίες μέρες «δεν επιτρέπει να υπάρξει θετική απάντηση».

Θύμισε ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που κλείνουν 25 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες και τιμώνται τα 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων. «Τι απέγινε το κλίμα εμπιστοσύνης που υπήρχε; Πώς είναι σαν να πέρασε ένα μαύρο πέπλο μέσα σε τρεις μέρες; Γιατί θα πρέπει να είμαστε αιχμάλωτοι καταστάσεων που προωθούν άλλοι;»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News