327
Το καταδρομικό του ρωσικού αυτοκρατορικού στόλου της Βαλτικής, «Ντμίτρι Ντονσκόι» | Wikipedia

Βρέθηκε το ναυάγιο ρωσικού πλοίου που μετέφερε χρυσό 133 δισ. δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 21:06
Το καταδρομικό του ρωσικού αυτοκρατορικού στόλου της Βαλτικής, «Ντμίτρι Ντονσκόι»
|Wikipedia

Βρέθηκε το ναυάγιο ρωσικού πλοίου που μετέφερε χρυσό 133 δισ. δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 21:06

Νοτιοκορεατική εταιρεία εντόπισε, έπειτα από πολύχρονη αναζήτηση, το ναυάγιο ρωσικού καταδρομικού, το οποίο βυθίστηκε σε ναυμαχία πριν από 113 χρόνια ενώ μετέφερε εκατοντάδες τόνους χρυσού.

Το σκουριασμένο σκαρί του «Ντίμτρι Ντονσκόι» βρέθηκε την Κυριακή στον βυθό, περίπου ένα χιλιόμετρο ανοικτά της νήσου Τζεοντόνγκ-Ρι, σε βάθος 434 μέτρων, ανακοίνωσε η Shinil Group, που αναζητούσε επί χρόνια το ναυάγιο.

Η εταιρεία έστειλε δύο βαθυσκάφη που εντόπισαν το σκουριασμένο σκαρί της φρεγάτας κι έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν τη λέξη «Ντονσκόι», γραμμένη στα Κυριλλικά.

Το πλοίο του ρωσικού αυτοκρατορικού στόλου της Βαλτικής είχε συμμετάσχει στον ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο (1904-1905), στην καταστροφική -για τη Ρωσία- ναυμαχία της Τσουσίμα.

Το καταδρομικό ήταν «στόχος» κυνηγών θησαυρών εδώ και δεκαετίες και, σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, μετέφερε ολόκληρο θησαυρό, ο οποίος θα κάλυπτε τα έξοδα ελλιμενισμού καθώς και τους μισθούς των πληρωμάτων και των αξιωματικών ολόκληρου του στολίσκου.

Ξένα ΜΜΕ αναφέρουν πως όποιος βρει το ναυάγιο του καταδρομικού μπορεί εύκολα να γίνει πολύ πλούσιος, ενώ δεν αποκλείεται να μεταφέρθηκαν στο «Ντμίτρι Ντονσκόι» και αποθέματα χρυσού άλλων πλοίων που λαβώθηκαν στη ναυμαχία.

To ναυάγιο του «Ντμίτρι Ντονσκόι» (Φωτογραφία: Shinil Group)
To ναυάγιο του «Ντμίτρι Ντονσκόι» (Φωτογραφία: Shinil Group)

«Η ανακάλυψή μας έβαλε τέλος στη συζήτηση για την ύπαρξη του Ντονσκόι και το σημείο όπου βυθίστηκε. Σύντομα θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες ανέλκυσής του», ανέφερε ο όμιλος. Κι ετοιμάζεται να συνεργαστεί με άλλες εταιρείες από την Κίνα, τον Καναδά και τη Βρετανία ώστε να ξεκινήσει τον Οκτώβριο την επιχείρηση ανέλκυσης και να παρουσιάσει τον Δεκέμβριο τα ευρήματά της στο κοινό.

Η Shinil Group εκτιμά ότι στα αμπάρια της φρεγάτας μπορεί να υπάρχουν έως και 200 τόνοι χρυσού σε νομίσματα και ράβδους, συνολικής αξίας έως και 133 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Υποσχέθηκε δε ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της θα διαθέσει το 10% των ευρημάτων σε επενδύσεις στο νησί Τζεοντόνγκ-Ρι, κι ένα αντίστοιχο μερίδιο στη ρωσική κυβέρνηση, ως νομίμου κατόχου του πλοίου.

Ωστόσο, οι αμύθητοι θησαυροί εκεί δεν έχουν επιβεβαιωθεί, μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News