1152
O Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του προς τους τομεάρχες της ΝΔ. Δίπλα του ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Μητσοτάκης: Δεν τίθεται ζήτημα πρότασης μομφής

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2018, 18:23
O Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του προς τους τομεάρχες της ΝΔ. Δίπλα του ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Μητσοτάκης: Δεν τίθεται ζήτημα πρότασης μομφής

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2018, 18:23

Για την κατάσταση της οικονομίας ενόψει της λήξης του προγράμματος αλλά κυρίως για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στη σκιά της συνέντευξης και των ισχυρισμών του Νίκου Κοτζιά στην ΕΡΤ, συζήτησαν στη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ το μεσημέρι της Τρίτης, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης της Πειραιώς, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο πρότασης μομφής για το συγκεκριμένο ζήτημα μολονότι η θέση της ΝΔ είναι ότι η κυβέρνηση στερείται πολιτικής νομιμοποίησης για να χειριστεί μια διεθνή συμφωνία καθώς υπάρχει διαφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Στο θέμα της ΠΓΔΜ τοποθετήθηκε η τομεάρχης Οικονομίας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν που να μη διαπραγματεύτηκε τη σύνθετη ονομασία. Ωστόσο, ανέφερε, υπήρχαν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι διαπραγμάτευσης κάθε φορά και πρόσθεσε ότι η απάντηση που πρέπει να δώσουμε στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για επιμέρους παραμέτρους της διαπραγμάτευσης του παρελθόντος και κυρίως την περίοδο Καραμανλή-Γκρούεφσκι είναι ότι πολλές από τις επιλογές μας αποσκοπούσαν να καταδείξουν την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς. Στο blame game που γινόταν, καταδεικνύαμε με τις προτάσεις μας ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που μπλοκάραμε την διαπραγμάτευση αλλά ο Γκρούεφσκι. Επίσης, έχει σημασία ότι ουδέποτε οι προηγούμενες κυβέρνησης κατέληξαν σε συμφωνία.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημείωσε ότι η ΝΔ επιμένει στη θέση της για το erga omnes, αλλαγή Συντάγματος, ενιαία συμφωνία καθώς και στο έλλειμμα νομιμοποίησης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για να φέρει συμφωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε λιγότερα λόγια για το συγκεκριμένο θέμα και εν είδη αυστηρής προτροπής είπε στους τομεάρχες του: «Να αναδεικνύουμε την καθαρότατη θέση μας και κυρίως να εμμένουμε ότι θα σχολιάσουμε όταν θα υπάρχει επίσημη συμφωνία από την κυβέρνηση».

«Οσο για τα συλλαλητήρια η κατεύθυνση είναι ότι όποιος θέλει μετέχει» πρόσθεσε.

«Επικίνδυνος ο Τσίπρας στα εθνικά θέματα»

Πιο αναλυτικά και για το θέμα της ΠΓΔΜ ο κ. Μητσοτάκης είπε κατά την εισήγησή του προς τους τομεάρχες της ΝΔ:

«Η κυβέρνηση, ύστερα από μια περίοδο μυστικής διπλωματίας, είχε εμφανίσει περίπου ως έτοιμη μία λύση που αναφερόταν μόνο στο ζήτημα του ονόματος. Λες και είναι μόνο αυτό το θέμα. Χρειάστηκε η σθεναρή παρέμβαση της ΝΔ, για να αναθεωρήσουν πλήρως τη γραμμή τους και να αποδεχθούν το αυτονόητο τρίπτυχο “Συνταγματική αλλαγή – Αποκήρυξη του αλυτρωτισμού – Ονομα erga omnes, δηλαδή αποδεκτό από όλους και για κάθε χρήση εσωτερική και εξωτερική”.

» Μετά μας έφεραν ξανά ως όνομα, αιφνιδιαστικά, το απολύτως απαράδεκτο, “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Το απορρίψαμε αμέσως, αναδεικνύοντας το προφανές: ότι η κυβέρνηση είναι ανιστόρητη και για αυτό επικίνδυνη. Και αναγκάστηκε η Κυβέρνηση σε μια νέα αναπροσαρμογή της γραμμής της.

» Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας παραμένει επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα. Η κυβέρνησή του δεν διαθέτει τη σοβαρότητα που απαιτείται για να διαχειρισθεί κρίσιμα εθνικά θέματα. Και αυτό οφείλει να το συνειδητοποιήσει, όχι μόνον ο κ. Τσίπρας, αλλά και ο κ. Κοτζιάς που συχνά μοιάζει να υπερασπίζεται περισσότερο τα επιχειρήματα των γειτόνων μας παρά τις αυτονόητες αξιώσεις της χώρας. Και το κάνει, όπως το έκανε και χθες το βράδυ στην τηλεοπτική του συνέντευξη, με μία απροκάλυπτη – μπορώ να πω – έμφυτη, αλαζονεία.

» Αυτό που βλέπουμε είναι μια μεγάλη αγωνία να βρεθεί πάση θυσία και όσο γίνεται ταχύτερα μια λύση στο Σκοπιανό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν διεθνείς σκοπιμότητες. Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να προχωρήσει σε μία διεθνή συμφωνία. Ως τι άραγε διαπραγματεύεται σήμερα ο κ. Τσίπρας; Διαπραγματεύεται ως Πρωθυπουργός που έχει τη στήριξη όλων των μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά και σύσσωμης της κοινοβουλευτικής συμπολίτευσης; Ή διαπραγματεύεται μόνο ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ;

»Τέτοια φαινόμενα, δυστυχώς, δεν έχουμε ξαναδεί επί των ημερών καμίας ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς ως ΝΔ παραμένουμε αταλάντευτα σταθεροί στη θέση μας: Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου, συμπεριλαμβανομένων και της εθνότητας και της γλώσσας. “Μακεδονική εθνότητα” και “μακεδονική γλώσσα” δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Μία ονομασία για όλες τις χρήσεις -εντός και εκτός συνόρων. Και ένα όνομα κοινής αποδοχής, που δεν θα δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο κρατών από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Η θέση μας είναι έντιμη, ρεαλιστική και πατριωτική. Υπηρετεί τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Και διαφυλάσσει την ενότητα των Ελλήνων. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε για άλλη μια φορά στο ΣΥΡΙΖΑ να διχάσει τον ελληνικό λαό, αποβλέποντας σε πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε και την αστάθεια και την ακρότητα. Και για να υπερασπιστούμε πάνω από όλα τα εθνικά συμφέροντα. Μία συμφωνία η οποία δεν θα ικανοποιεί αυτά τα εθνικά συμφέροντα δεν θα γίνει αποδεκτή από εμένα, από εμάς, από τη ΝΔ».

Η οικονομία

Στην εισήγησή του ο τομεάρχης Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε εκτενώς στη διαφορά της Ελλάδας με τις άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι:

Σε καμία χώρα δεν είχαν επιβληθεί επιπλέον μέτρα λιτότητας.
Καμία χώρα δεν υποχρεώθηκε να έχει για πέντε χρόνια επιπλέον πλεονάσματα.
Σε καμία χώρα δεν συγκροτήθηκε ταμείο δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.
Σε καμία χώρα η ρύθμιση του χρέους δεν μετατέθηκε μετά το τέλος του προγράμματος.
Σε καμία χώρας δεν επιβλήθηκε ενισχυμένη εποπτεία (άλλη η εποπτεία που είχαν εκείνες και άλλη η εποπτεία στην Ελλάδα, αφού εμείς θα έχουμε τέσσερις αξιολογήσεις τον χρόνο με πιθανή επιβολή νέων μέτρων).
Για αυτούς τους λόγους, η καθαρή έξοδος είναι η νέα αυταπάτη της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Όσο για τη θέση της ΝΔ, επισήμανε ότι «θέλουμε καθαρή έξοδο και χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο. Αν είχαμε μπει στο πρόγραμμα χαλάρωσης, το κόστος του δανεισμού τώρα θα ήταν χαμηλότερο. Η Ελλαδα χρειάζεται δίχτυ ασφαλείας που μπορεί να προκύψει από πιστοληπτική γραμμή ή μαξιλάρι ασφαλείας ή από τα 27 δισ. των αδιάθετων του τρίτου μνημονίου. Η ΝΔ προκρίνει το τρίτο, καθώς από τα 86 δισ. του προγράμματος το ένα τρίτο είναι αδιάθετο και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να να διεκδικήσει με το επιχείρημα ότι έχει συμφωνήσει σε μέτρα για μετά το πρόγραμμα».

Δεν υπάρχει ένδειξη αποχώρησης του ΔΝΤ

Για την παραμονή του ΔΝΤ, ο κ. Σταϊκούρας παρατήρησε ότι το Ταμείο μετείχε μέχρι τώρα ως σύμβουλος και δεν υπάρχει ένδειξη αποχώρησής του.

Ο τομεάρχης Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, υπογράμμισε ότι «όταν μιλάμε για μείωση των συντάξεων θα πρέπει να αναδεικνύουμε και την αύξηση των των εισφορών κατά 17,6% σε 1,2 εκατομμύρια αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επίσης θα επιβληθεί από τον Ιανουάριο του 2019».

Να απαντήσει ο κ. Τσίπρας για τους Οκτώ

Εξάλλου αναφορικά με το ζήτημα των Οκτώ, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει επιτέλους τι είχε συζητήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν το καλοκαίρι του 2016.

«Οι νέες προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας για αυτήν την υπόθεση είναι απαράδεκτες. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να τηρεί τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου, να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σέβεται, φυσικά, την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση, κάποια στιγμή, οφείλει να πάψει να σιωπά απέναντι στους τουρκικούς ισχυρισμούς για υποσχέσεις που δήθεν έδωσε ο κ. Τσίπρας για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών. Ήρθε η ώρα, επιτέλους, ο κ. Τσίπρας να απαντήσει για το ζήτημα αυτό», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...