314
Ο Μαριάνο Ραχόι με την αντιπρόεδρο Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία | REUTERS/Paul Hanna

Πρόταση μομφής κατά του Ραχόι από τους Σοσιαλιστές

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 13:30
Ο Μαριάνο Ραχόι με την αντιπρόεδρο Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία
|REUTERS/Paul Hanna

Πρόταση μομφής κατά του Ραχόι από τους Σοσιαλιστές

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 13:30

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται μέλη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Για την ώρα δεν είναι σαφές αν το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), που κατέθεσε σήμερα Παρασκευή την πρόταση, είναι σε θέση να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να ανατρέψει τον συντηρητικό Ραχόι.

Αυτό θα χρειαζόταν το «ναι» των Podemos και των Ciudadanos. Ωστόσο οι τελευταίοι ζητούν πρόωρες εκλογές και δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση των Σοσιαλιστών. Οι Ciudadanos δηλώνουν ότι θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό «να προκηρύξει νέες εκλογές μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες».

Το PSOE είχε δώσει ψήφο ανοχής στον Ραχόι. Αν η πρόταση υπερψηφιστεί, η Ισπανία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Η πρόταση μομφής έρχεται σε συνέχεια της απόφασης για την υπόθεση Gurtel, η οποία αφορά τη χρήση κατά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από το Λαϊκό Κόμμα ενός μυστικού ταμείου για να χρηματοδοτούν παράνομα τις προεκλογικές εκστρατείες τους.

Το σκάνδαλο βρίσκει ξανά και ξανά του ο Ραχόι από τη στιγμή που ήλθε στην εξουσία το 2011. Ο ίδιος αρνείται πως έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Ο Ραχόι έγινε πέρυσι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ισπανίας που κατέθεσε σε δίκη όταν κλήθηκε ως μάρτυρας στην υπόθεση, με αποτέλεσμα να διατυπωθούν αιτήματα για την παραίτησή του.

Τουλάχιστον 29 πρόσωπα που σχετίζονται με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), ανάμεσα στα οποία ένας πρώην ταμίας του κόμματος και άλλα ανώτερα στελέχη, καταδικάστηκαν χθες Πέμπτη για αδικήματα που περιλαμβάνουν πλαστογράφηση λογαριασμών, αθέμιτη άσκηση επιρροής και φορολογικά αδικήματα. Το δικαστήριο επέβαλε ποινές που συνολικά φτάνουν τα 351 χρόνια φυλάκισης.

Στην απόφασή του, ο δικαστής αναφέρει πως υπήρξαν αποδείξεις ότι το κόμμα διέθετε επί πολλά χρόνια ένα μυστικό ταμείο και ότι η αξιοπιστία της κατάθεσης του Ραχόι, ο οποίος το αρνήθηκε, «θα πρέπει να αμφισβητηθεί».

«Η κατάθεσή του δεν είναι αρκετά πειστική για να αντικρούσει τα ισχυρά στοιχεία που φανερώνουν την ύπαρξη ενός μυστικού ταμείου στο κόμμα», τόνισε ο δικαστής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...