612
Οι μαθητές με την εμπειρία του Pierce Leadership Academy έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν περιοχές ενδιαφέροντος, να εκτεθούν σε νέα γνωστικά αντικείμενα, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς της ηγεσίας |

Μαθαίνοντας τι είναι ηγεσία και τι κάνει έναν ηγέτη

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 12:56
Οι μαθητές με την εμπειρία του Pierce Leadership Academy έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν περιοχές ενδιαφέροντος, να εκτεθούν σε νέα γνωστικά αντικείμενα, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς της ηγεσίας
|

Μαθαίνοντας τι είναι ηγεσία και τι κάνει έναν ηγέτη

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 12:56

Τι είναι η ηγεσία και τι κάνει έναν ηγέτη… ηγέτη; Στο ερώτημα θα εμβαθύνουν και φέτος το καλοκαίρι –για τρίτη συνεχή χρονιά– έφηβοι 13-17 ετών, από την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, στο θερινό βιωματικό αγγλόφωνο πρόγραμμα Pierce Leadership Academy, στο Pierce–Aμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος.

Η Ακαδημία δεν είναι ένα απλό καλοκαιρινό πρόγραμμα, είναι μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία. Είναι τρεις εβδομάδες γεμάτες μαθήματα, εργαστήρια, προσομοιώσεις, εποικοδομητικές συζητήσεις και εκπαιδευτικές εξορμήσεις, στη διάρκεια των οποίων οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν περιοχές ενδιαφέροντος, να εκτεθούν σε νέα γνωστικά αντικείμενα και επιστήμες, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς της ηγεσίας.

Pierce-46-sm

Ο Γιάννος Τσατάλης, φιλόλογος στο Pierce και διδάσκων στο πρόγραμμα, επισημαίνει τον ολιστικό χαρακτήρα της εκπαιδευτικής εμπειρίας, με συνολικά τέσσερα αντικείμενα: STEM (Πληροφορική και Ρομποτική), Mediation and Social Change (Διαμεσολάβηση και Κοινωνική Αλλαγή), From Humanism to Leadership (Από τον Ανθρωπισμό στην Ηγεσία), DramArting (Τέχνη).

«Το πρόγραμμα επιχειρεί να δομήσει τις βασικές αρχές μιας ηγετικής προσωπικότητας, να εμφυσήσει φιλοδοξίες και οράματα» εξηγεί ο καθηγητής στο Protagon. «Δείχνει το μονοπάτι μέσα από το οποίο μπορεί να κερδίσει κανείς τον σεβασμό των άλλων, να αποκτήσει πλατύτερες γνώσεις, να εμπνεύσει τον περίγυρό του, όπως κάθε γνήσιος ηγέτης. Τα παιδιά δουλεύουν στο σχολείο αλλά παράλληλα επισκέπτονται επαγγελματικούς χώρους, προκειμένου να λάβουν πολλαπλά ερεθίσματα, σε διαφορετικούς τομείς, από πολύ απλούς έως εξαιρετικά σύνθετους, τα οποία αργότερα, στο τέλος του προγράμματος, θα συνθέσουν.

«Στο φετινό Pierce Leadership Academy έχει προγραμματιστεί να επισκεφθούν εργαστήρι αγγειοπλαστικής στα Μεσόγεια, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι πώς το απλό χώμα μπορεί να μετουσιωθεί με κατασκευή με προσωπική έκφραση. Θα ταξιδέψουν ως την Υδρα, για μια σειρά φωτογραφιών οι οποίες εν συνεχεία θα αξιοποιηθούν ως ηλεκτρονικού τύπου σκηνικό σε θεατρική παράσταση που θα ανεβάσουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες. Θα παρακολουθήσουν από κοντά δίκη στο Εφετείο Αθηνών, αλλά και θα φορέσουν 3D γυαλιά, έτσι ώστε μέσω εικονικής πραγματικότητας να “ξεναγηθούν” –από συμμαθητές τους– σε σημεία της Ακρόπολης. Θα ανεβούν στον λόφο της Πνύκας, σε μια ιδιαίτερη προσομοίωση με την αρχαιότητα, για να καταλάβουν –και μέσω θεατρικού παιχνιδιού– τις παραμέτρους της έννοιας “ηγεσία”. Στόχος δεν είναι να αντιγράψουν την ηγετική προσωπικότητα, αλλά να την προσεγγίσουν, ενίοτε και κριτικά. Τις τρεις τελευταίες ημέρες του προγράμματος, τα παιδιά θα κληθούν να αποτυπώσουν, να ενσωματώσουν δημιουργικά όλα αυτά που θα έχουν βιώσει σε ένα θεατρικό σκηνικό με βάση τον Αριστοφάνη, και θεατές τους γονείς τους αλλά και τους ανθρώπους του Κολλεγίου».

DSC03067

Στη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων, οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν την ενότητα της επιλογής τους, ενώ την τρίτη και τελευταία εβδομάδα, θα ενθαρρυνθούν να δουλέψουν μαζί, να μεταφέρουν γνώση, να αλληλεπιδράσουν, να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα αυτών των 4 ενοτήτων και να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους στον πραγματικό κόσμο.

DSC03119

Μέσα από το πρόγραμμα ενθαρρύνονται να υπερβούν τους εαυτούς τους με ουσιαστικούς τρόπους που οδηγούν σε αυτογνωσία, προσωπική ανάπτυξη και υπεύθυνη και ώριμη λήψη αποφάσεων.

DSC03036

Και όχι μόνο. Διότι τα παιδιά θα κάνουν γνωριμίες. Εχουν την ευκαιρία να συναναστραφούν ξένους συνομηλίκους τους, και συγκεκριμένα 15 μαθητές από την Αμερική, υπότροφους του Jack Kent Cooke Foundation, άριστους μαθητές που, μέσα από την εμπειρία του Pierce Leadership Academy, θα γνωρίσουν καλύτερα την Ελλάδα και το Pierce, και θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων το Yale και το Harvard.

Το πρόγραμμα απαιτεί εγγραφή και υποχρεωτική συμμετοχή των μαθητών για όλο το διάστημα που θα διαρκέσει.

Για τα παιδιά που βρίσκονται εκτός Αθήνας, υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας στις υπερσύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις του Κολλεγίου.

Αναλυτικές πληροφορίες για την κάθε ενότητα μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: http://www.pierce.gr/pierce-leadership-academy

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News