268
Ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Λαϊκού Κόμματος (από το 1988 έως το 2009) και βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, Λουίς Μπαρθένας | Reuters

Ισπανία: 33 χρόνια φυλακή για «ξέπλυμα» στον ταμία του Ραχόι

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2018, 14:49
Ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Λαϊκού Κόμματος (από το 1988 έως το 2009) και βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, Λουίς Μπαρθένας
|Reuters

Ισπανία: 33 χρόνια φυλακή για «ξέπλυμα» στον ταμία του Ραχόι

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2018, 14:49

Η ώρα των ποινών για το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς «Γκιρτέλ» στην Ισπανία έφθασε, με την ισπανική δικαιοσύνη να επιβάλει ποινή φυλάκισης 33 ετών στον Λουίς Μπαρθένας, πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος, του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του δικτύου ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 51 ετών, ενώ το κόμμα του Ραχόι καλείται να καταβάλει ως αποζημίωση για την εμπλοκή του στις ύποπτες ροές χρήματος και ως τελικός αποδέκτης παράνομων κεφαλαίων, ποσό ύψους 245 χιλ. ευρώ.

Στην υπόθεση εμπλέκονταν συνολικά 37 πρόσωπα, ανάμεσά τους αιρετοί αξιωματούχοι και στελέχη του Λαϊκού Κόμματος. Κατηγορούνταν για συμμετοχή σε ένα δαιδαλώδες κύκλωμα υπεξαίρεσης δημόσιων κεφαλαίων που από το 1999 έως το 2005 ανήλθαν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Το Ειδικό Δικαστήριο επέβαλε τελικά συνολική ποινή 351 ετών σε 29 από τους 37 κατηγορούμενους.

Ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Λαϊκού Κόμματος (από το 1988 έως το 2009) Λουίς Μπαρθένας κρίθηκε ένοχος των κατηγοριών για δωροληψία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος  και απόκρυψη εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό (μέσω διπλών λογιστικών βιβλίων και λογαριασμών στην Ελβετία), όπως και ο επικεφαλής του κυκλώματος, επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, γνωστότερος ως «ντον Βίτο» (όνομα από την περίφημη ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Ο Νονός») και στενός φίλος του  συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος Φρανθίσκο Κορέα/ ES

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπαρθένας, εκμεταλλευόμενος τη θέση του, δεχόταν δωροδοκίες τις οποίες διοχέτευε σε δίκτυο εντός του κόμματος όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων υψηλόβαθμοι κομματικοί αξιωματούχοι.

Ενοχη για εμπλοκή στο εν λόγω δίκτυο κρίθηκε και η πρώην υπουργός Υγείας Ανα Μάτο, ενώ σε 15 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε και η σύζυγος του Μπαρθένας, Ροζαλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...