357
Η Μαριόν Μαρεσάλ είναι 28 ετών και πιθανή διάδοχος της θείας της | EPA/JIM LO SCALZO

Η ανιψιά της Λεπέν απαρνείται το οικογενειακό όνομα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 12:11
Η Μαριόν Μαρεσάλ είναι 28 ετών και πιθανή διάδοχος της θείας της
|EPA/JIM LO SCALZO

Η ανιψιά της Λεπέν απαρνείται το οικογενειακό όνομα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 12:11

Μπορεί να πει κανένας ότι είναι άλλο ένα πλήγμα για τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, τον ιδρυτή του ακροδεξιού Front National, που το 2002 είχε φτάσει να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας.

Πρώτα ήταν η διαφωνία με την κόρη του Μαρίν η οποία τον εξώθησε σε αποχώρηση από το κόμμα που αυτός δημιούργησε, τώρα η εγγονή του (και ανιψιά της Μαρίν) Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν επιθυμεί να μην χρησιμοποιεί άλλο το όνομά του.

Το όνομα «Λεπέν», όπως σημειώνει το AFP, για δεκαετίες έχει συνδεθεί με αντιμεταναστευτικές και συχνά ρατσιστικές πολιτικές στη Γαλλία, αλλά πλέον είναι τόσο πολύ εκτός μόδας ώστε η  νέα και φιλόδοξη Μαρεσάλ να μην θέλει να συνδέεται με αυτό.

Ηδη στους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα  αναφέρεται απλώς σαν Μαριόν Μαρεσάλ και εξέφρασε την επιθυμία της να την αποκαλούν μόνο με αυτό το όνομα στο μέλλον. Είχε προσθέσει το Λεπέν, το επώνυμο της μητέρας της, το 2012 κατά την επιτυχημένη καμπάνια για την εκλογή της στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Η ίδια είπε πάντως ότι «ποτέ δεν ντράπηκα και δεν θα ντραπώ στο μέλλον για το όνομά μου».

Τα γαλλικά μέσα εκτιμούν ότι η Μαριόν είναι υποψήφια να διαδεχτεί τη θεία της στην ηγεσία του κόμματος. Μόλις 28 ετών, φαίνεται να έχει μπροστά της αρκετό μέλλον στην πολιτική.

Ενα πρώτο βήμα ήταν να ιδρύσει ένα είδος συντηρητικό think tank που θα εμβαθύνει στην «πολιτιστική ταυτότητα».

Ο παππούς της Ζαν-Μαρί Λεπέν για όλα αυτά σχολίασε ότι η εγγονή του «νομίζει για το όνομα ότι είναι πολύ μεγάλο βάρος για να το κουβαλά στους ώμους της».

Ο Λεπέν ίδρυσε το κόμμα το 1972, αλλά μόνο τη δεκαετία του ’90 εξελίχθηκε σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη. Μία φορά ο ίδιος το 1995 και μία φορά η Μαρίν Λεπέν το 2017 έφτασαν να διεκδικήσουν την προεδρία της χώρας.

Η Μαρίν Λεπέν, που ανέλαβε την ηγεσία το 2011, ήταν αυτή που προσπάθησε -και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε- να απομακρύνει τα πλέον τοξικά χαρακτηριστικά της ρητορικής. Ενα από τα πολιτικά βαρίδια ήταν και ο πατέρας της που βρέθηκε εκτός του κόμματος.

Στις εκλογές του 2017 η Λεπέν χρησιμοποιούσε μόνο το μικρό της όνομα. Όχι χωρίς αντιρρήσεις στο εσωτερικό του κόμματος αποφάσισε και την αλλαγή του ονόματος του κόμματος, την οποία θα ανακοινώσει την 1η Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...