439
Γυναίκες ντυμένες όπως στη δημοφιλή σειρά «The Handmaid's Tale» προτρέπουν για ψήφο υπέρ του «ναι» | REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Ιστορικό δημοψήφισμα για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 10:39
Γυναίκες ντυμένες όπως στη δημοφιλή σειρά «The Handmaid's Tale» προτρέπουν για ψήφο υπέρ του «ναι»
|REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Ιστορικό δημοψήφισμα για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 10:39

Περίπου 3,5 εκατομμύρια Ιρλανδοί καλούνται σήμερα Παρασκευή στις κάλπες για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της νομιμοποίησης των αμβλώσεων σε ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα στη συντηρητική, καθολική χώρα.

Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 08:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 23:00 (τοπική ώρα). Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Η νομοθεσία της Ιρλανδίας αναφορικά με τις αμβλώσεις παραμένει μια από τις πιο περιοριστικές στην Ευρώπη, αν όχι στον δυτικό κόσμο.

Επειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που ολοκληρώθηκε με ένταση μεταξύ αυτών που στηρίζουν τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και αυτών που τάσσονται κατά, το «Ναι» φαίνεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η συμμετοχή στο δημοψήφισμα.

Ο αριθμός των αναποφάσιστων είναι και αυτός αυξημένος.

Οι Αρχές έχουν καταγράψει αύξηση στον αριθμό των νέων εγγεγραμμένων στις εκλογικές λίστες, με περισσότερα από 118.000 αιτήματα, ένδειξη του ενδιαφέροντος των Ιρλανδών για το δημοψήφισμα.

Η κινητοποίηση των ψηφοφόρων ήταν ένας από τους βασικούς στόχους και των δύο στρατοπέδων, με τους αντιπάλους των αμβλώσεων να βασίζονται κυρίως στους κατοίκους της επαρχίας.

2018-05-24T124851Z_1860967509_RC1C4C6AAF90_RTRMADP_3_IRELAND-ABORTION
Μια Ιρλανδή ετοιμάζεται να ψηφίσει στο δημοψήφισμα μαζί με την κόρη της (REUTERS/Max Rossi)

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ σε δηλώσεις του την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ευκαιρία μιας γενιάς», υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το «Οχι» δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα πριν περάσουν πολλά χρόνια.

Ο Βαράντκαρ επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Ιρλανδούς να ψηφίσουν «Ναι» και επεσήμανε ότι «μετά την υιοθέτηση της 8ης τροποποίησης στο Σύνταγμα, 170.000 γυναίκες (από την Ιρλανδία) πήγαν στο εξωτερικό για να κάνουν άμβλωση».

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 3.500 γυναίκες ταξιδεύουν στο εξωτερικό και κυρίως τη Βρετανία  για να υποβληθούν σε άμβλωση ενώ άλλες δύο χιλιάδες βρίσκουν από το Διαδίκτυο –πάντα παράνομα- χάπια που προκαλούν διακοπή της εγκυμοσύνης και τα λαμβάνουν χωρίς την απαραίτητη ιατρική επίβλεψη.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορά ακριβώς στην κατάργηση αυτής της τροποποίησης, που υιοθετήθηκε το 1983 και απαγόρευε τις αμβλώσεις. Η τροποποίηση δίνει στο αγέννητο παιδί «δικαίωμα στη ζωή» και ίδιο στάτους με αυτό της εγκύου

Μια τροποποίηση που ψηφίστηκε το 2013 επιτρέπει τις αμβλώσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Ωστόσο ο βιασμός, η αιμομιξία ή η δυσμορφία του εμβρύου που θα μπορούσε να επιφέρει τον θάνατό του δεν αποτελούν νόμιμους λόγους για να γίνει άμβλωση.

Η άμβλωση, ακόμη και η αναζήτηση της διαδικασίας, τιμωρείται με κάθειρξη που μπορεί να φτάσει τα 14 χρόνια.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αποφασίσουν υπέρ της κατάργησης της τροπολογίας, η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση νόμο για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων έως τη 12η εβδομάδα και για την νομιμοποίηση υπό προϋποθέσεις ως την 23η εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...