514
Ο Νετανιάχου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, άλλο ένα σημείο τριβής με την Τουρκία | REUTERS/Ronen Zvulun

Νετανιάχου προς Ερντογάν: «Εισβάλατε στην Κύπρο, μην μας κάνεις μαθήματα ηθικής»

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 09:39
Ο Νετανιάχου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, άλλο ένα σημείο τριβής με την Τουρκία
|REUTERS/Ronen Zvulun

Νετανιάχου προς Ερντογάν: «Εισβάλατε στην Κύπρο, μην μας κάνεις μαθήματα ηθικής»

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 09:39

Η κρίση στη Γάζα μετά τους θανάτους σχεδόν 60 διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά έδωσε την αφορμή για έναν πόλεμο δηλώσεων μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Μπένιαμιν Νετανιάχου, έναν πόλεμο που σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλα ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες, αλλά και στο ποιος μπορεί να κάνει και να δέχεται μαθήματα ηθικής.

Κατά τα ήθη των καιρών μας, η αντιπαράθεση εκτυλίχτηκε μέσα από το Twitter με ένα πινγκ πονγκ αναρτήσεων.

Τη Δευτέρα μετά τη γεγονότα στη Γάζα, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας (ανακάλεσε και αυτόν στις ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο), αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Ζήτησε από τον πρεσβευτή του Ισραήλ Εϊτάν Ναέ «να επιστρέψει στη χώρα του για κάποιο διάστημα».

Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» και «γενοκτονία». Κήρυξε δε τριήμερο εθνικό πένθος για τη Γάζα και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν στην Κωνσταντινούπολη και τα ισλαμικά κράτη, τα οποία, όπως ευχήθηκε (αλλά πρακτικά προανείγγελε ο Ερντογάν) να στείλουν αυστηρό μήνυμα.

Στην απάντησή του την Τρίτη, μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρθηκε στις γνωστές και στενές σχέσεις Τουρκίας και Χαμάς. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θεωρούν την παλαιστινιακή οργάνωση τρομοκρατική.

«Ο Ερντογάν είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Χαμάς και αναμφίβολα κατανοεί πολύ καλά την τρομοκρατία και τη σφαγή. Προτείνω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής», έγραψε.

Την σκυτάλη πήρε  από τη Βρετανία όπου βρίσκεται σε  επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Και πάλι στο Twitter χαρακτήρισε «κράτος απαρτχάιντ» το Ισραήλ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι έχει «παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του». Προέτρεψε μάλιστα τον ισραηλινό Πρωθυπουργό να πάρει μαθήματα ανθρωπιάς μελετώντας… τις δέκα Εντολές.

«Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους-απαρτχάιντ που κατέλαβε εδάφη ενός ανυπεράσπιστου λαού εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Εχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του κάνοντας επίθεση στην Τουρκία. Θέλεις ένα μάθημα ανθρωπιάς; Διάβασε τις Δέκα Εντολές», έγραψε

Η απάντηση ήλθε μερικές ώρες αργότερα με τον Ερντογάν να γράφει: «Υπενθύμιση στον Νετανιάχου: Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και οι Παλαιστίνιοι δεν είναι τρομοκράτες. Είναι ένα κίνημα αντίσταση που υπερασπίζεται την παλαιστινιακή πατρίδα απέναντι σε μια κατακτητική δύναμη. Ο κόσμος στέκεται αλληλέγγυος με τον λαό της Παλαιστίνης κατά των καταπιεστών του».

Τον κύκλο των δηλώσεων έκλεισε (προσωρινά άραγε;) ο ισραηλινός Πρωθυπουργός που σε μήνυμά του (αυτή τη φορά στα εβραϊκά), επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς για «αίμα στα χέρια» και υπενθύμισε την Κύπρο:

«Ένα άτομο που στέλνει χιλιάδες τούρκους στρατιώτες για να διατηρήσουν την κατοχή της βόρειας Κύπρου και που εισβάλει στη Συρία δεν θα μας κάνει κήρυγμα όταν αμυνόμαστε από μια προσπάθεια της Χαμάς. Ένας άνθρωπος που έχει τα χέρια του στο αίμα αμέτρητων Κούρδων στην Τουρκία και τη Συρία είναι ο τελευταίος που θα κάνει κήρυγμα ηθικής».

Η Χαμάς και η Λωρίδα της Γάζας είναι μόνιμο σημείο τριβής ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ. Πολύ στενότερες στο παρελθόν, αλλά σήμερα μάλλον ψυχρές οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάζονται κάθε φορά ανεβαίνει η θερμοκρασία του Παλαιστινιακού. Σε κάθε περίπτωση ως τώρα σταματούν οι δύο χώρες μερικά βήματα πριν από την πλήρη ρήξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...