478
Το πείσμα και η δύναμη ψυχής του τον έφτασαν μέχρι την κορυφή του Εβερεστ... | twitter

Αθλος: 70χρονος Κινέζος με ακρωτηριασμένα πόδια κατέκτησε το Εβερεστ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 20:32
Το πείσμα και η δύναμη ψυχής του τον έφτασαν μέχρι την κορυφή του Εβερεστ...
|twitter

Αθλος: 70χρονος Κινέζος με ακρωτηριασμένα πόδια κατέκτησε το Εβερεστ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 20:32

Ο 70χρονος Κινέζος Σια Μπογιού κατάφερε να γίνει ο δεύτερος ορειβάτης με ακρωτηριασμένα και τα δύο του πόδια που ανεβαίνει στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, την Τσομολάνγκμα (Έβερεστ), από την πλευρά του Νεπάλ, όπως επιβεβαίωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Μέχρι σήμερα, ο μόνος άνθρωπος χωρίς πόδια που κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή Τσομολάνγκμα είναι ο Μαρκ Ίνγκλις από τη Νέα Ζηλανδία, που ανέβηκε στην κορυφή από την πλευρά του Θιβέτ, το 2006.

«Ο κινέζος ορειβάτης, ο οποίος έχει υποστεί ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων του, σκαρφάλωσε στην κορυφή στις 8:40 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα). Είναι ο πρώτος άνθρωπος με ακρωτηριασμένα και τα δύο του πόδια, που σκαρφαλώνει στην κορυφή από την νότια πλευρά». Αυτό δήλωσε, τηλεφωνικά, τη Δευτέρα, στο πρακτορείο Xinhua (Νέα Κίνα) από την κατασκήνωση βάσης ο Γκιανέντρα Σρέστα, αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτισμού, Τουρισμού και Πολιτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο κινέζος ορειβάτης έλαβε την άδεια ανάβασης από την κυβέρνηση του Νεπάλ αφού το ανώτατο δικαστήριο της χώρας τον Μάρτιο επέτρεψε σε άτομα με ακρωτηριασμένα τα κάτω άκρα τους και προβλήματα όρασης να σκαρφαλώνουν σε υψόμετρο άνω των 6.500 μέτρων.

Ο Σια κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή με τη βοήθεια τεχνητών μελών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πριν από την αναχώρησή του, ο 70χρονος Κινέζος δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι πρόκειται για την πέμπτη προσπάθειά του να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου στα 8.848 μέτρα. Ο Σια έχασε και τα δύο πόδια του το 1975 κατά την πρώτη απόπειρά του να φθάσει στην κορυφή, όταν οι γιατροί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε διπλό ακρωτηριασμό λόγω κρυοπαγήματος. Είχε επιχειρήσει να φθάσει στην κορυφή το 2014, το 2015 και το 2016 αλλά δεν κατάφερε λόγω μιας χιονοστιβάδας, ενός σεισμού και κακών καιρικών συνθηκών αντίστοιχα.

«Ποτέ μην τα παρατάς! Μετά από τέσσερις προσπάθειες στο βουνό εδώ και πολλά χρόνια, αφού υπέστη ακραίας μορφής  κρυοπάγημα, χάνοντας τα δύο πόδια του, υπομένοντας πολλούς τραυματισμούς και αλλαγές που άλλαξαν ζωή, τελικά ο κινέζος ορειβάτης, ο Σια Μπογιού έφτασε στην κορυφή της υψηλότερης κορυφής του κόσμου», γράφει το tweet.

Αυτός ο 70χρονος παρέδωσε δωρεάν μαθήματα ακλόνητης θέλησης, αλλά και ζωής. Δίδαξε ότι δεν πρέπει να τα παρατάς ούτε να ξεχνάς τον στόχο που έχεις θέσει ως όνειρο, ακόμα κι αν οι δυσκολίες που σου προκύπτουν φαίνονται αξεπέραστες.

O Μπογιού με τα τεχνητά μέλη του (Getty)
O Μπογιού με τα τεχνητά μέλη του (Getty)

Οσα «συγχαρητήρια» και «μπράβο» να πούμε για αυτόν τον άνθρωπο, είναι πολύ λίγα για αυτό τον άθλο που έφερε εις πέρας. Αλλά είναι επίσης δεδομένο ότι δεν ανέβηκε εκεί πάνω προκειμένου να εισπράξει τις επιδοκιμασίες μας.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία τουρισμού του Νεπάλ, η οποία εκδίδει τις άδειες ανάβασης για την Τσομολάνγκμα, 346 ορειβάτες από 38 αποστολές Νεπαλέζων και ξένων έχουν λάβει τα σχετικά έγγραφα για να σκαρφαλώσουν φέτος στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News