355
Πρόσφατη αντικυβερνητική διαδήλωση στη Βουδαπέστη, κατά της πολιτικής Ορμπαν - στα χέρια των πολιτών σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ουγγαρίας | ZOLTAN BALOGH /MTI via EPA

Φεύγουν τα ιδρύματα του Σόρος από την Ουγγαρία του Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 19:12
Πρόσφατη αντικυβερνητική διαδήλωση στη Βουδαπέστη, κατά της πολιτικής Ορμπαν - στα χέρια των πολιτών σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ουγγαρίας
|ZOLTAN BALOGH /MTI via EPA

Φεύγουν τα ιδρύματα του Σόρος από την Ουγγαρία του Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 19:12

Τα ιδρύματα του ουγγρο-αμερικανού κροίσου Τζορτζ Σόρος εγκαταλείπουν την «αφιλόξενη Ουγγαρία» του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει νομοθετικά το συνολικό «φαινόμενο Σόρος» στη χώρα του: η «Ανοιχτή Κοινωνία» φεύγει οριστικά και το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης θα την ακολουθήσει, αν δεν διευθετηθεί νομικά το πλαίσιο λειτουργίας του.

«Εκπαίδευση στην ελευθερία»

Το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (Central European University – CEU) το οποίο εδρεύει στη Βουδαπέστη ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την έδρα του εκτός Ουγγαρίας, αν η κυβέρνηση του υπερσυντηρητικού Βίκτορ Ορμπάν δεν νομιμοποιήσει το καθεστώς λειτουργίας του.

«Δεν είναι δυνατόν να περάσουμε ακόμη ένα ακαδημαϊκό έτος σαν αυτό. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε άλλο σε καθεστώς αναμονής» είπε ο πρύτανης του ιδρύματος Μάικλ Ιγκνατίεφ, πρώην ηγέτης των καναδών Φιλελευθέρων, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το πανεπιστήμιο στους χώρους του.

studentsceuentrance
Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης έξω από το κτίριό του στο κέντρο της Βουδαπέστης (Credit: CEU)

«Εχουμε απαιτήσει μια λύση και, αν η κυβέρνηση την αρνηθεί, θα εξαναγκαστούμε σε μετακόμιση στη Βιέννη. Δεν γίνεται να λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο σε πλαίσιο νομικών εκκρεμοτήτων, δεν μπορεί η ακαδημαϊκή ελευθερία να μην έχει νομική κάλυψη» είπε ο Ιγκνατίεφ, όπως σημειώνει και ο Guardian. Το συγκεκριμένο αγγλόφωνο πανεπιστήμιο θεωρείται προπύργιο των φιλελεύθερων απόψεων, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου χιλιάδες νέοι, προερχόμενοι από διάφορα μέρη της Κεντρικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, φοιτούν εδώ και δύο δεκαετίες, πολλοί με υποτροφίες του ίδιου του Σόρος, ο οποίος ίδρυσε το πανεπιστήμιο, είναι διά βίου μέλος του διοικητικού συμβουλίου του και επίτιμος πρόεδρός του.

O Ιγκνατίεφ, πάντως, για τους σκοπούς του πανεπιστημίου ήταν κατηγορηματικός. «Η αποστολή μας ήταν πάντα η εκπαίδευση των νέων στην ελευθερία, να είναι σκεπτικιστές, νηφάλιοι, ενημερωμένοι, έξυπνοι και εργατικοί» υποστήριξε.

«Οχι στην πολιτική καταστολής»

Των δηλώσεων Ιγκνατίεφ είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ιδρύματος «Ανοικτή Κοινωνία», επιρροής Σόρος, με την οποία γνωστοποιείται ότι αποχωρεί από την Ουγγαρία, όπου εδρεύει, μεταφέροντας τις δραστηριότητές του στο Βερολίνο, αντιδρώντας σε «κατασταλτικές» πολιτικές της κυβέρνησης Ορμπαν. (Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται στην Ουγγαρία η νομοθέτηση μέτρων περιορισμού των φιλελεύθερων «στρατηγικών του Σόρος» σε κορυφαία ζητήματα του σήμερα, όπως είναι η μετανάστευση προς την Ευρώπη και η εμπέδωση της πολυπολιτισμικής κοινωνίας στα εδάφη της).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...