344
Ο Νορθ στον νέο του ρόλο, την προεδρία της NRA | REUTERS/Lucas Jackson

Νέος πρόεδρος του λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ ο Ολιβερ Νορθ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 14:32
Ο Νορθ στον νέο του ρόλο, την προεδρία της NRA
|REUTERS/Lucas Jackson

Νέος πρόεδρος του λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ ο Ολιβερ Νορθ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 14:32

Ο νέος πρόεδρος του πανίσχυρου λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ, της NRA, δεν είναι καθόλου νέου πρόσωπο στα δημόσια πράγματα.

Ο Ολιβερ Νορθ, που ανέλαβε τις τύχες μιας οργάνωσης που συσπειρώνει κάποια από τα πλέον συντηρητικά μέλη της αμερικανικής κοινωνίας, έγινε γνωστός στη δεκαετία του ’80 για τον σκοτεινό ρόλο του στο σκάνδαλο Ιράν-Contra.

Ο εν ενεργεία τότε πεζοναύτης Νορθ (απόστρατος πλέον) παρουσιάστηκε σε επιτροπές του Κογκρέσου για να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο που ταλάνισε τη διακυβέρνηση του Ρέιγκαν.

Σήμερα είναι τακτικός σχολιαστής στο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Η NRA έκανε την ανακοίνωση αυτή τη Δευτέρα μετά το ετήσιο συνέδριό του που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ντάλας, στη διάρκεια του οποίου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκφώνησε ομιλία και δεσμεύθηκε να μην κάνει ακόμη αυστηρότερη τη νομοθεσία για την οπλοκατοχή.

«Πρόκειται για το καλύτερο νέο από τότε που (ο εκλιπών πλέον) Τσάρλτον Ιστον εξελέγη πρόεδρος της ένωσής μας», σχολίασε ο Γουέιν Λαπιέρ, γενικός διευθυντής του NRA.

«Ο Ολιβερ Νορθ είναι ένας θρυλικός μαχητής υπέρ της αμερικανικής ελευθερίας, ένας χαρισματικός ομιλητής και ένας ικανός ηγέτης», πρόσθεσε ο Λαπιέρ. «Σε αυτούς τους καιρούς δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν πιο κατάλληλο για πρόεδρό μας», τόνισε.

Ο Νορθ, που είναι πλέον 74 ετών, ήταν ήδη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του NRA. Θα πρέπει πλέον να διακόψει τη συνεργασία του με το Fox News προκειμένου να αναλάβει τον, κυρίως τιμητικό, ρόλο του προέδρου του NRA.

ollie
Ο Νορθ κατά την περίφημη κατάθεσή του το 1987 (YouTube)

Το όνομα του Νορθ παραμένει στενά συνδεδεμένο με το σκάνδαλο της μυστικής πώλησης όπλων από την κυβέρνηση Ρίγκαν στο Ιράν, τα έσοδα από τα οποία παρέχονταν στους αντικομμουνιστές αντάρτες Κόντρας της Νικαράγουα, οι οποίοι πολεμούσαν για την ανατροπή του αριστερού προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.

Ο Νορθ, ο οποίος τότε ήταν μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση καθώς δημιούργησε ένα δίκτυο για τη μεταφορά των χρημάτων στους αντάρτες, αν και το Κογκρέσο είχε απαγορεύσει να τους παρασχεθεί βοήθεια.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ο Νορθ καταδικάστηκε το 1989 για τρία αδικήματα, όμως η απόφαση ανατράπηκε το 1990 στο εφετείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...