347
«Θα αρχίσουμε σε ορισμένα τμήματα να καταργούμε τον κλειστό αριθμό εισακτέων» υποσχέθηκε ο εικονιζόμενος υπουργός Παιδείας | SOOC

Κατάργηση των Πανελλαδικών υπόσχεται εκ νέου ο Γαβρόγλου

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2018, 11:44
«Θα αρχίσουμε σε ορισμένα τμήματα να καταργούμε τον κλειστό αριθμό εισακτέων» υποσχέθηκε ο εικονιζόμενος υπουργός Παιδείας
|SOOC

Κατάργηση των Πανελλαδικών υπόσχεται εκ νέου ο Γαβρόγλου

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2018, 11:44

Με υποσχέσεις για άνοιγμα των πανεπιστημιακών σχολών –εντάξει, όχι των υψηλής ζήτησης– και εισαγωγή των υποψηφίων με βάση τον βαθμό απολυτηρίου, δηλαδή ουσιαστικά τερματισμό του καθεστώτος των πανελληνίων εξετάσεων, φαίνεται ότι εγκαινιάζει ο Κώστας Γαβρόγλου τη δική του προεκλογική περίοδο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται κατάργηση των Πανελλαδικών –το είχε κάνει και το 2014. Αλλά τρεισήμισι χρόνια στην κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά για να το κάνει – και πώς θα ήταν δυνατό άραγε;

Ο υπουργός Παιδείας, με συνέντευξή του στα «Νέα» της Δευτέρας, παρουσίασε μια σειρά από αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, οι οποίες θα ισχύσουν από το 2020. Η αόρατη υπόσχεση προφανής: αν ψηφίσετε τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018 ή το 2019 θα ισχύσουν τα όσα εξαγγέλλει ο κ. Γαβρόγλου.

Τι δήλωσε λοιπόν ο υπουργός; Οτι η Γ’ Λυκείου θα εξελιχθεί ουσιαστικά σε προθάλαμο για τα πανεπιστήμια μέσα από προπαρασκευαστικά μαθήματα, καθώς το γενικό πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται στη Β΄ Λυκείου. Παράλληλα από το καλοκαίρι του 2020 ο βαθμός απολυτηρίου θα καθορίζει την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με εξαίρεση, για ένα μεταβατικό διάστημα, τις Ιατρικές Σχολές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία.

Ειδικότερα, σχετικά με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε: «Τον Ιούνιο του 2020 η εισαγωγή θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου. Οι εγκύκλιες γνώσεις θα ολοκληρώνονται στη Β΄ Λυκείου και η Γ΄Λυκείου θα είναι ένα είδος προπαρασκευαστικού έτους.

» Παράλληλα, θα αρχίσουμε σε ορισμένα τμήματα να καταργούμε τον κλειστό αριθμό εισακτέων και αρχίσαμε ήδη να ιδρύουμε νέα τμήματα. Η ίδρυση, επίσης, των διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών θα οδηγήσει πολλούς νέους να εγγραφούν στα επαγγελματικά λύκεια, ώστε -χωρίς εξετάσεις- να εισάγονται σε αυτά τα προγράμματα. Θα διατηρήσουμε για ένα διάστημα το καθεστώς με τις Ιατρικές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία».

Κατά τα άλλα ο κ. Γαβρόγλου ξεκαθάρισε ότι επιμένει στο «όχι» στα μη κρατικά ΑΕΙ επικρίνοντας για «ιδεολογική εμμονή» τους υπέρμαχους των ιδιωτικών πανεπιστημίων και του «νεοφιλιλεύθερου μοντέλου του μαθητή ή φοιτητή-πελάτη», όπως το χαρακτηρίζει.

Παράλληλα, απάντησε και στην Ιεραρχία για το ζήτημα των Θρησκευτικών ότι προγράμματα σπουδών στα σχολεία είναι αποκλειστικό ζήτημα της Πολιτείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...