880
Σαλάχ, Μανέ και Φιρμίνιο πανηγυρίζουν. Ο Μανωλάς προσπαθεί να συνέλθει... | REUTERS/Phil Noble

Πώς γίνεται να μην την ερωτευθείς;

Sportscaster Sportscaster 25 Απριλίου 2018, 12:39
Σαλάχ, Μανέ και Φιρμίνιο πανηγυρίζουν. Ο Μανωλάς προσπαθεί να συνέλθει...
|REUTERS/Phil Noble

Πώς γίνεται να μην την ερωτευθείς;

Sportscaster Sportscaster 25 Απριλίου 2018, 12:39

Ηταν μια απ’ αυτές τις ευρωπαϊκές βραδιές που ύφαναν τον μύθο της. Σε ένα από τα πιο απολαυστικά παιχνίδια των τελευταίων ετών στο Champions League, η Λίβερπουλ συνέτριψε τη Ρόμα (5-2) στο «Ανφιλντ» και καλπάζει προς τον Τελικό του Κιέβου: τον πρώτο της μετά τον χαμένο της Αθήνας, εδώ και 11 χρόνια. Επτά γκολ σε ημιτελικό είχαμε να δούμε από το 1995 (Αγιαξ – Μπάγερν Μονάχου 5-2). Συνέβη ξανά χθες (Τρίτη) σε αγώνα των «Reds». Διόλου τυχαίο. Η εφετινή Λίβερπουλ -ακριβώς όπως εκείνος ο νεανικός Αγιαξ του φαν Χάαλ- είναι μια μηχανή παραγωγής γκολ. Και τόσο, μα τόσο, αφελής στην άμυνα…

Στο 80′ το σκορ ήταν 5-0. Μέσα σε τέσσερα λεπτά έγινε 5-2. Οι φλέβες στο λαιμό του Κλοπ είχαν πεταχτεί έξω: προσοχή στην άμυνα! Αλλά, γι’ αυτό η Λίβερπουλ είναι τόσο ερωτεύσιμη. Επειδή ξέρει μόνο να επιτίθεται. Να πνίγει τον αντίπαλο σαν πελώριο κύμα, αδιαφορώντας για τα νώτα της. Οσα γκολ κι αν δεχθεί, θα βάλει περισσότερα. Αυτό πιστεύει – και τις περισσότερες φορές έχει δίκιο. Ετσι θα παίξει και στη ρεβάνς της Ρώμης, στις 2 Μαΐου. Ετσι παίζει, παντού και πάντα.

2018-04-24T194918Z_882501277_RC11627B36A0_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-LIV-ROM
Ο Μοχάμεντ Σαλάχ έκανε ότι ήθελε απέναντι στην Ρόμα

Ιδίως στο Champions League, κρύβει την μπάλα. Η Ρόμα «έφαγε» πέντε. Και βλέπουμε… Η Μάντσεστερ Σίτι, στον προηγούμενο γύρο, τρία συν δυο. Η Πόρτο, πέντε. Στο γήπεδό της. Η Μάριμπορ και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στη φάση των Ομίλων, από επτά. Τα 44 γκολ που έχει πετύχει σε 13 αγώνες (μαζί με τους προκριματικούς), μας δίνουν μέσον όρο πάνω από τρία σε κάθε ματς. Αυτή η Λίβερπουλ των 13-14 βασικών παικτών, που προσφάτως έχασε και τον Κοουτίνιο, είναι αήττητη στην Ευρώπη, με εννέα νίκες και τέσσερις ισοπαλίες.

Οι τρεις επιθετικές της αιχμές (Σαλάχ, Φιρμίνο, Μανέ) συνεργάζονται… με κλειστά μάτια. Ποτέ άλλοτε στα χρονικά του Champions League τρεις παίκτες της ίδιας ομάδας δεν είχαν συμπληρώσει, στο σύνολο, 28 γκολ. Ολόκληρη η Ρεάλ έχει βάλει 26. Και κανείς, ποτέ, δεν είχε μοιράσει εννέα ασίστ σε μία σεζόν – όσες ο Τζέιμς Μίλνερ εφέτος. Αλλά και ο Ρομπέρτο Φιρμίνο δεν πάει πίσω, έχει 7. Είναι ασύλληπτο: οι τρεις από τους πέντε top σκόρερς της διοργάνωσης, μέχρι στιγμής, είναι παίκτες της Λίβερπουλ (δέκα γκολ ο Σαλάχ, δέκα ο Φιρμίνο και οκτώ ο Μανέ). Ο Κριστιάνο φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με 15.

2018-04-24T204146Z_1812886464_RC16B7F8BAA0_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-LIV-ROM
Ενας ακόμα λόγος να αγαπήσεις την Λίβερπουλ: ο ιδιαίτερος κύριος Κλοπ

Η Λίβερπουλ του Κλοπ είναι ένα μνημείο ομαδικότητας. Ξεχωρίζει, όμως, ο «δαιμονισμένος» Μοχάμεντ Σαλάχ που, χθες, διέλυσε την παλιά του ομάδα. Πέτυχε δύο γκολ και σέρβιρε σε συμπαίκτες του άλλα δύο. Εγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης σε ημιτελικό Champions League που είχε συμμετοχή σε τέσσερα γκολ. Ο πρώτος ήταν ο Λεβαντόφσκι, που πριν από πέντε χρόνια -ακριβώς την ίδια ημερομηνία (24 Απριλίου)- σκόραρε τέσσερις φορές στο ματς της Ντόρτμουντ με τη Ρέαλ Μαδρίτης.

Η μετεγγραφή του, τον περασμένο Ιούλιο, είχε προκαλέσει απορίες. Τα 42 εκατ. ευρώ που είχε δαπανήσει η Λίβερπουλ για έναν 25χρονο Αιγύπτιο ο οποίος στην Τσέλσι είχε αποτύχει παταγωδώς, φαίνονταν -τότε- πολλά. Αλλά, τα εφετινά «όργια» του Σαλάχ, στην Αγγλία και στην Ευρώπη, δείχνουν ότι μάλλον οι Ρωμαίοι… πιάστηκαν κορόιδα. Πριν από λίγο καιρό ο ιταλο-αμερικανός ιδιοκτήτης της Ρόμα, Τζέιμς Παλότα, ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί στους οπαδούς της ομάδας του, που άφησε αυτόν τον «παιχταρά» να φύγει: «Δεν μπορώ να καταλάβω. Αραγε, στην Premier League έχουν μεγαλύτερα γκολπόστ; Αυτό που ξέρω, στα σίγουρα, είναι πως ο Σαλάχ ήθελε να επιστρέψει στην Αγγλία. Ηθελε να αποδείξει ότι δεν έφταιγε εκείνος για την αποτυχία του στην Τσέλσι. Δεν μπορούσαμε να τον κρατήσουμε. Ετσι, από τις προσφορές που είχαμε, αποδεχθήκαμε την πιο συμφέρουσα».

2018-04-24T225125Z_532748356_RC1BF6A2CB20_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-LIV-ROM
Ο Σαλάχ δεν πανηγύρισε τα γκολ του αφού δεν έχει ξεχάσει το παρελθόν του στην Ρώμη. Οι υπόλοιποι παίκτες της Λίβερπουλ δεν είχαν τέτοια προβλήματα

Με τα δύο γκολ που σημείωσε χθες, ο Σαλάχ έφτασε τα 43 στη σεζόν, σε όλες τις διοργανώσεις. Εχει πετύχει 31 στην Premier League (την Κυριακή τιμήθηκε από τους συναδέλφους του με το βραβείο του κορυφαίου παίκτη της χρονιάς), δέκα στο Champions League, ένα στους προκριματικούς του Champions League κι άλλο ένα στο Κύπελλο Αγγλίας. Παίζοντας σε ένα πρωτάθλημα πολύ μικρότερης δυσκολίας, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει σκοράρει 42 φορές και ο Λιονέλ Μέσι 40. Εάν η Λίβερπουλ φτάσει στον Τελικό και κατακτήσει την Κούπα, ο «Βασιλιάς Μόμο» -όπως τον αποκαλούσαν στη Ρόμα- θα τους αρπάξει τη «Χρυσή Μπάλα». Εκτός κι αν ο Ρονάλντο ή ο Μέσι κερδίσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αυτό το σκορ, το 5-2, δεν έχει ανατραπεί ποτέ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Μόνο στο παλιό UEFA, από τον Παναθηναϊκό. Τη σεζόν 1987-1988 με αντίπαλο την ουγγρική Χόνβεντ. Η Ρόμα χρειάζεται ξανά ένα 3-0 για να προκριθεί, όπως με την Μπαρτσελόνα, όμως στο «Ολίμπικο» η Λίβερπουλ θα παίξει, πάλι, για να σκοράρει. Εάν η φοβερή παραγωγική της μηχανή δεν βραχυκυκλώσει, θα φτάσει στον όγδοο Τελικό της ιστορίας της (26 Μαΐου στο «Ολιμπίσκι» του Κιέβου) για να διεκδικήσει την έκτη της Κούπα, που θα την αναδείξει ως την τρίτη πιο επιτυχημένη ομάδα στα χρονικά της διοργάνωσης πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μίλαν.

Αλλά, ό,τι κι αν συμβεί στη Ρώμη ή στο Κίεβο, δεν υπάρχει, πια, καμία αμφιβολία. Η πρόσληψη του Κλοπ, το καλοκαίρι του 2015, ήταν μια από τις πιο έξυπνες κινήσεις του δαιμόνιου αμερικανού επιχειρηματία, Τζον Χένρι, από τότε (2010) που το επενδυτικό fund Fenway Sports Group εξαγόρασε τη Λίβερπουλ. Εφέτος πάει για το colpo grosso. Και ο Κοουτίνιο, ίσως να το ‘χει μετανιώσει που βιάστηκε να φύγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...